Home Aktuális Szellemi totó az új szakképzési törvényhez

Szellemi totó az új szakképzési törvényhez

2019-11-22

Aktualizálva 2021. június 2-án

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az új szakképzési törvény fogalmai között. Sokszor a korábbi összefoglaló kifejezéseket egy rész megnevezésére használják, máskor a korábbi részt használják az egészre, szülőnek, tanárnak és pályaválasztási szakembernek is megnehezítve az eligazodást a gyors ütemben bevezetett új szakképzési rendszerben. Aki megpróbálja megoldani az alábbi szellemi totót, elmerülhet a probléma mélységeiben.

A megoldókulcs a totó végén megtalálható.

Szerző:  Juhász Ágnes

1.       Mi a különbség a szakképző intézmény és a szakképző iskola között?

a)       Semmi.

b)      Ha a szakképzés iskolában folyik, akkor az szakképző iskola, a szakképző intézmény viszont lehet felnőttképző is.

c)       A szakképző intézmény mindig iskola; ennek egyik formája a szakképző iskola.

2.       Mi a különbség a szakképzettség és a szakképesítés között?

a)       Aki szakmajegyzékben szereplő végzettséget vagy felsőoktatási végzettséget szerez, az szakképzettséggel, aki az OKJ-ból kikerült vagy hasonló szakképesítést szerez, az szakképesítéssel rendelkezik.

b)      A szakképzettség lehet a középfokú iskolában vagy a felnőttképzésben szerzett szakképesítés mellett felsőoktatási végzettség is.

c)        Semmi.

3.       Mi a különbség a középfokú iskolában tanító oktató és tanár között?

a)       Ez két külön végzettséget jelent: az oktató gyakorlati tárgyat oktat a szakképzésben, és nem feltétlenül van felsőfokú végzettsége, a tanár viszont meghatározott tantárgyak tanítására jogosító felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

b)      Aki a köznevelési intézményben tanít, az tanár, aki szakképzési intézményben, az oktató.

c)       Semmi, ezek egymás szinonimái.

4.       Mi a szakképző iskola?

a)       Olyan iskola, ahol szakképzés (is) folyik.

b)      Olyan iskola, amelyik érettségihez nem kötött szakma megszerzésére készít fel.

c)        Korábban az első, most a második.

5.      Mi a szakgimnázium?

a)       Olyan iskola, amelyik érettségire és érettségihez kötött szakma megszerzésére készít fel.

b)       Olyan iskola, amelyik érettségire és oktatási, művészeti, kulturális területen szakképzettséget nem adó szakképesítésre készít fel.

c)      Korábban az első, most a második.

6.      Mi a különbség a szakmai képzés és a szakképzés között?

a)       Semmi.

b)      A szakmai képzés a felnőttek szakképzése.

c)       A szakképzés lehet szakmai oktatás vagy szakmai képzés attól függően, hogy milyen végzettséget ad.

7.       Melyik lehet iskolai rendszerű képzés: a szakmai oktatás vagy a szakképzés?

a)       Az oktatás az iskolai rendszerű, a képzés az iskolarendszeren kívüli szinonimája.

b)      Nincs összefüggés.

c)       A szakmai oktatás mindig iskolai rendszerben , de a szakképzés lehet ez is, az is.

8.       Hol folyhat szakmai oktatás?

a)       A szakképzési törvény hatálya alá tartozó szakképző intézményben.

b)      A szakképzési törvény hatálya alá tartozó szakképző intézményben vagy a köznevelési törvény hatálya alá tartozó szakiskolában, illetve részszakma megszerzésére felnőttképzőben is.

c)       A szakképzési törvény hatálya alá tartozó szakképző intézményben vagy a köznevelési törvény hatálya alá tartozó szakiskolában és szakgimnáziumban.

9.       Hol és hogy definiálják a középiskola és a középfokú oktatási intézmény fogalmát?

a)       A köznevelési törvényben felsorolják az összes ilyen iskolatípust.

b)      A köznevelési törvényben is és a szakképzésiben is felsorolják az összes ilyen iskolatípust.

c)       Semelyik jogszabály nem sorolja fel az összes középfokú iskolát, és a középiskolát jelenleg semmi nem különbözteti meg a középfokú iskolától.

10.       Ki rendelkezik államilag elismert szakképesítéssel?

a)       Akinek jogszabály által definiált szakmai végzettsége van.

b)      Aki a szakmajegyzékben nem szereplő, elismert programkövetelmények alapján tartott képzés után akkreditált vizsgaközpontban szerzett képesítést.

c)       Akinek OKJ végzettsége van, annak államilag elismert szakképesítése van, de ezután az eddig iskolában megszerezhető OKJ-s szakképesítéseket nem így hívják, csak a b) pont szerintieket.

11. Van felnőttoktatás a szakképző intézményekben?

a) Nincs. A szakmai oktatásban csak 25 éves korig lehet részt venni.

b) Ilyen fogalom most a szakképzésben nem létezik, de felnőttképzési jogviszonyban bármilyen életkorban részt lehet venni szakmai oktatásban.

c) Van, felnőttoktatás esti vagy levelező munkarendben, tanulói jogviszonyban folyhat.

12. Mi a képesítő vizsga?

a) Korábban így nevezték a technikusvizsgát, de hivatalosan ma már nincs ilyen.

b) A szakgimnáziumokban és a felnőttképzőkben letehető, szakképesítést tanúsító vizsgát nevezik így.

c) A technikumi szakmai vizsgát nevezik így.

Megoldókulcs:

1. c
2. a
3. b
4. c
5. b
6. c
7. c
8. b
9. c
10. c

11. c

12. a