Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE A PSZ állásfoglalása a sztrájkról és a tárgyalásokról

A PSZ állásfoglalása a sztrájkról és a tárgyalásokról

2019-01-15

A PSZ Országos Vezetősége (2019. január 14-én) úgy döntött, hogy részt vesz a SZEF keretén belül megalakuló Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság munkájában, de az ágazati sztrájkról csak később hoz döntést, az oktatási kormányzattal hónapok óta folyó tárgyalások eredményétől függően.

Ezeken a tárgyalásokon szerepel egyebek mellett a heti 22-26 órából adódó feszültség, a többletmunka után járó díjazás, a tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentése is. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt képviseli: a köznevelésben dolgozók – anyagi és erkölcsi megbecsülésük javítására – 2019 szeptemberétől kapjanak béremelést. (Mint arról beszámoltunk, ezek a követelések a szerepelnek a PDSZ sztrájkbizottságának ágazati követelései között – peadagógus-előmeneteli rendszer újragondolása mellett.)

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is szolidáris mindazokkal, akiket érdeksérelem ért a Munka Törvénykönyvének módosítása miatt. A PSZ – a SZEF tagszervezeteként, szolidaritása bizonyítékaként – több tüntetésen is részt vett az elmúlt időszakban.

A legutóbbi kongresszusán született döntés értelmében azonban a PSZ tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni. Ennek érdekében – a tavaly nyári szakszervezeti tisztújítás után – felvette a kapcsolatot a minisztériumok képviselőivel és kezdeményezésére ült össze 2018 decemberében a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács is.

A PSZ reményt keltőnek látja Maruzsa Zoltán nyilatkozatát: Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár ugyanis a napokban azt nyilatkozta: „a vetítési alap emelését a 2019-es költségvetés nem tartalmazza, de a 2020-as büdzsébe bekerülhet, erről már egyeztetünk”. A PSZ – látva a pedagógustársadalomban is tapasztalható feszültséget, melynek egyik oka az, hogy a béreket a vetítési alaphoz kötötték és nem a mindenkori minimálbérhez – úgy gondolja, javaslata kompromisszumos megoldás lehet az oktatási kormányzattal hónapok óta folyó tárgyalásokon. További feszültséget jelent, hogy a közalkalmazottak illetménytáblája évek óta nem változott.

https://pedagogusok.hu/hir/3671/psz-kapjanak-beremelest-szeptembertol-a-koeznevelesben-dolgozok