Home Vélemény Megoldás a BTMN-re – avagy: Amikor divatba jön a szürrealitás

Megoldás a BTMN-re – avagy: Amikor divatba jön a szürrealitás

2017-09-22

„Sokkal nagyobb segítséget kapnak a jövőben a beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) nehézségekkel küzdő gyerekek. A több tízezer fiatalt érintő problémákat megpróbálják teljesen felszámolni. Szeptembertől a védőnők már hároméves korban megkezdik azt a szűrést, amit korábban öt éves korban indítottak el.” „ha időben adjuk meg a segítséget…” „…minél korábbi beavatkozások…” „szükségtelen a mentesítés problematikája”– értékelte a változásokat Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szolgálat főigazgatója Magyarország Kormánya Támogatásával.

Státuslap – 5 éves kor helyett 3 éves korban? Hisz ez csodás! Senkit ne zavarjon, hogy hatékony fejlesztésre csak akkor van esély, ha az már 2 éves korban elkezdődik!

„Több tízezer fiatalnak” korai fejlesztés? Nem kell! A szülőket ennek szükségességéről tájékoztatni? Legalább ennyira felesleges!

Ne is törődjünk vele, hogy a védőnők 1,3,6 hónapos, valamint 2, 3, 4, 5, 6 éves korban eddig is elvégezték a vizsgálatot!

Nehogy már problémát jelentsen, hogy a DIFER (Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer) mérésekkel se kezdünk semmit!

A világért se okozzon zavart a „rendszerben”, hogy azokon a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulókon, akiknek problémájáról – differenciálpedagógia, kooperativitás és demokratikus nevelés híján – a frontális, diszkriminatív oktatás tehet, nem segít. 

Ha esetleg mindez nem volna elég, az egészséges életmódra nevelés részeként – a tizenéveseknek – ott a stadionokkal bevezetett rengeteg "sétálós" testnevelés óra, jobb híján lövészettel.

Hátradőlhetünk!

Magyarország Kormánya szerint „Van megoldás a tanulási nehézségekre”, szuperül egyben van a rendszer, hiszen a „nyomorultak” továbbtanulási esélyeit megoldotta a Taigetosz törvény.

Hompolth Csilla


Háttér:

Az idei tanévtől az óvodások logopédiai szűrését már három éves 5 éves kortól el kell végezni, míg korábban ez csak 5 éves kortól volt kötelező. Az intézkedést a logopédus szakma régóta várta, azt üdvözölni is lehet – de természetesen ez nem ad megoldást a BTMN tanulók problémájára, nem semlegesíti a "Taigetosz-törvény" hatását. (A témával kapcsoatos szakmai anyagunk itt olvasható.)

Különösen tragikus, mennyire nincs tisztában az alapvető tényekkel az a szakember, aki a különleges bánásmódot igénylő fővárosi gyermekek szakvéleményeit, felmentéseit, könnnyítéseit aláírja.

Felelőtlenség azzal riogatni a szülőket, hogy azok, akiket bizonyos tevékenységek alól felmentettek, 0 pontot visznek a felvételin, és így túljelentkezés esetén nem fogják felvenni a választott szakra. Olyan nincs is, hogy egy tárgyból 0 pontot visz valaki!  Olyan szakra, ahol az előírt felvételi tárgyból egyáltalán nem tud vagy nem akar valaki érettségizni,  be sem lehet adni a jelentkezési lapot. Ha viszont a felmentése alapján pl. írásbeli helyett szóban érettségizik, az a pontozásnál semmiféle hátránnyal nem járhat! Ha pedig egy olyan tárgyból – pl. nyelvből vagy matematikából – van felmentése, amely számára nem felvételi tárgy, akkor lehetősége van másból – pl. saját felvételi tárgyából – érettségiznie.
Nem ismeri a mai világot az, aki szerint manapság szinte mindenhez kell a számolás. Éppen manapság egyre kevesebb dologhoz kell, hiszen ott van a számítógép, az okostelefon!

2017. szeptember 22.

Juhász Ágnes