Home Sajtófigyelő Heti sajtófigyelő 2016. 11. 21.

Heti sajtófigyelő 2016. 11. 21.

2016-11-21

TARTALOM

 

 

Oktatáspolitika

Palkovics László: jó iskola nincsen jó tanár nélkül (11.16.)

Palkovics László közlése szerint ezért az egyik legfontosabb kérdés a pedagógusképzés korszerűsítése, a pedagógus-továbbképzés, illetve az oktatás módszertanának átalakítása. Az államtitkár szerint Magyarországon nem a magáncégek tudják a legjobb képzést biztosítani, így 2018-tól a pedagógus-továbbképzés az egyetemekhez kerül.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Közel a megállapodás az önkormányzatokkal (11.16.)

Pölöskei Gáborné kérdésünkre elmondta, egyelőre nem látják a jogszabályi környezet megváltoztatásának szükségességét, az átvétel enélkül is le fog zajlani. – Nem célunk, hogy a települések életéből „kiszedjük” az iskolákat, ezt mostanra a polgármesterek is látják. Ami jól működik, azt nem akarjuk megszüntetni, így például ha az iskola továbbra is ragaszkodik egy önkormányzati céghez a működtetést illetően, nem lesz változás.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Soltész: A kormány minden segítséget megad (11.19.)

A múltban is segített és a jövőben is mindent megtesz a magyar kormány a határon túli magyar egyházi iskolák megmaradásáért – ígérte az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós erről Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett katolikus líceum ünnepségén beszélt. Ez az iskola sok moldvai csángó magyar gyermeknek az egyetlen lehetőség arra, hogy anyanyelvén tanuljon.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Emmi: a kormány elkötelezett a gyermekjogok védelmében (11.20.)

Az Emmi kiemelte azt is, hogy a hátrányos helyzetű és a veszélyeztetett gyermekek esetében fokozott a felelősségük, hogy ne kallódjanak el, és mindegyiküknek megteremtsék az esélyt a felemelkedésre. Az ENSZ közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatát, azóta az év ezen napja a gyermekek jogainak világnapja.
(Forrás: Magyar Idők)

 

 

Digitális Oktatási Stratégia

Digitalizálja a közösségi iskolai szolgálatot a Telenor (11.18.)

Jövőre is folytatja együttműködését a KórházSuli program és a Telenor. A tartósan kórházi ellátásra, vagy a lassú felépülés miatt magántanulói státuszban otthoni, önálló tanulásra szoruló diákokat személyre szabott, digitális tananyagokkal segítő kezdeményezés az egész országban elérhetővé válik. A programban önkéntes egyetemisták mellett a középiskolások a KórházSuli önkénteseként teljesíthetik az érettségihez kötelező iskolai közösségi szolgálatot.  
(Forrás: Edupress)

 

Digitális Oktatási Napok – december 7–8. (11.18.)

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Digitális Jólét Program Titkársága és a Microsoft Magyarország szakmai konferenciát szervez a Modern Iskola magazin közreműködésével Budapesten, a Syma-csarnokban.  A rendezvény célja, hogy a digitális oktatást népszerűsítse, segítséget nyújtson az IKT eszközökkel támogatott módszertani megoldások terjesztésében, a jó gyakorlatok bemutatásában és a pedagógusok horizontális tudásmegosztásában.
(Forrás: Modern Iskola)

 

 

Tanítanék mozgalom – CKP

A kormánnyal nem megy – A tanármozgalom múltjáról és jövőjéről (11.10.)

A Tanítanék képviselői más eljárást vártak volna a távozó Pukli Istvántól, és sértőnek érzik, hogy utólag a mozgalom kiüresedéséről beszél. A társadalomhoz fordulnának, de nekimennek Palkovics László oktatási államtitkárnak is. Interjú a Tanítanék három vezetőjével.
(Forrás: Magyar Narancs)

 

A CKP reakciója az Európai Bizottság oktatási jelentésére és Rétvári Bence nyilatkozatára (11.16.)

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára sikerként kommunikálta, hogy a kiadvány szerint néhány ponton az európai átlag felettiek Magyarország mutatói, illetve, hogy nőttek az oktatásra fordított kiadások. A jelentés hangneme azonban egyáltalán nem annyira dicsérő, mint Rétvári nyilatkozatából kitűnik. Ráadásul a statisztikai adatok sok esetben nem tükrözik a valóságos folyamatokat, a pozitív változások sokszor a definíciók, a számítási mód változásából következnek. 
(Forrás: Tanitanék)

 

Társadalmi felzárkózás és integráció – Pilz Olivér helyzetértékelése (11.16.)

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Hanns-Seidel Alapítvány által szervezett „Társadalmi felzárkózás és integráció” című konferencián a roma integráció, az önfenntartás és a közoktatás témakörében hangzottak el előadások. A cikkben Pilz Olivér előadása olvasható.
(Forrás: Tanitanék)

 

A Tanítanék Mozgalom nyílt vitára hívja Palkovics László államtitkárt! – videó (11.16.)

Palkovics államtitkár úr! Törley Katalin vagyok, a Tanítanék Mozgalom képviselője.Miskolc újra megszólalt, és ezzel együtt a Tanítanék Mozgalom is.A miskolci tanárok és szakszervezeti vezetők, valamint a Tanítanék Mozgalom nevében felszólítjuk Önt, hogy vegyen részt egy általunk szervezett vitán, a sajtó és a civilek nyilvánossága előtt. Felszólítjuk Önt, hogy a kormány képviseletében feleljen a tanárok, a szülők és a diákok kérdéseire.
(Forrás: Tanitanék)

 

Tanítanék Mozgalom: Nagy a baj a közoktatásban – videó (11.16.)

Az ATV Start vendége a Tanítanék Mozgalom képviseletében Sulyok Blanka.
(Forrás: atv.hu)

 

Lengyelországban is az esernyő lett a tanártüntetések szimbóluma (11.21.)

A Tanítanék Mozgalom mintáját követve, nem mellesleg az idei tanártüntetések szokásos időjárását is elkapva, fekete-fehér és piros-fehér esernyőkkel vonultak utcára a lengyel pedagógusok.  A tiltakozást a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) oktatásügyi politikája ellen tartották Varsóban 2016. november 19-én.
(Forrás: eduline)

 

Radikalizálódó Tanítanék (11.21.)

Váratlan, radikális akciókat ígér a Tanítanék Mozgalom, amelyekre még idén sor kerül. Törley Katalin, a szerveződés meghatározó alakja lapunknak arról is nyilatkozott: ha meghívást kapnak, minden sajtónyilvános és demokratikus egyeztetésre elmennek, így a szaktárca által rendezett november végi konferenciára is.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Akciókra kész a Tanítanék Mozgalom (11.20.)

Bár a Tanítanék Mozgalom vezetői nem nem akarják a kormányt megdönteni, ám több meglepetésakciót is terveznek. A PDSZ elnöke pedig arról beszélt: biztos lesznek megmozdulások, mivel az utóbbi időszak eseményei nem hozták meg a kellő eredményt. A szaktárca úgy véli: ismét hergelni próbálja a pedagógusokat, akiknek 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a bérük.
(Forrás: Magyar Idők)

 

 

Kritikus megnyilvánulások

Nagyon távol vagyunk egy egészséges társadalomtól (11.18.)

A magyar társadalomról európai összehasonlításban ad képet a European Social Survey legfrissebb nemzetközi kutatása, amelynek eredményeit csütörtökön mutatták be a projektben részt vevő magyar szociológusok. Ezekből az derül ki, hogy társadalmunk siralmas állapotban van: az emberek sem egymásban, sem a társadalom intézményeiben nem bíznak, pártosak és nihillel fordulnak el a közügyektől. Úgy néz ki, az oktatás javításával lehetne ezen a legtöbbet segíteni.
(Forrás: abcug.hu)

 

Veszélyben a szakiskolás fiatalok? (11.20.)

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint minden ötödik magyar fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása, mivel a szakgimnáziumokban és szakiskolákban tanulók nem kapnak olyan ismereteket, amelyekkel stabilan boldogulhatnának későbbi életükben.
(Forrás: Népszava)

 

Sosem látott mértékű a magyarországi idegenellenesség (11.17.)

Amióta mérik, soha nem volt még olyan magas az idegenellenesség Magyarországon, mint jelenleg. A menekültellenes kampányok hatását két kutatás egyszerre mutatta ki. A Tárki adatai szerint már az emberek több mint fele idegenellenes, az Index megbízásából a Závecz Research által készített felmérésből pedig kiderül, hogy már nem a cigányok, hanem az arabok a legelutasítottabbak.
(Forrás: Index)

 

Szakszervezetek

Késleltetik a tárgyalásokat a pedagógusokkal – interjú Galló Istvánnéval (11.14.)

A legfrissebb információk szerint elveszíthetik a béren kívüli juttatásukat azok az önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a Klik munkavállalói lesznek. Olyan takarítókról, portásokról, gondnokokról vagy karbantartókról van szó, akik már így is keveset keresnek. Az érdekvédelmi vezető nem érti, ha az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rétvári Bence által közreadott felmérés szerint jó úton halad a kormány, mert arányaiban már többet költ az oktatásra, mint az uniós átlag, akkor ezt miért nem érzékelik sem a pedagógusok, sem a szülők.
(Forrás: Lánchíd Rádió)

 

A PSZ arra kéri a településeket, hogy legalább ők emeljenek az óvodai dolgozók bérén (11.18.)

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete a települési önkormányzatokhoz az iskolák és óvodák központosítása miatt, hogy a bekövetkező változásoknál figyeljenek az ott dolgozók érdekeire, hogy senkinek ne legyen rosszabb a sorsa.
(Forrás: eduline)

 

 

Szakképzés – felnőttképzés

Főleg kétkezi hiányszakmákat támogat az állam, de informatikusokat nem (11.15.)

Az ösztöndíj mértéke minimum 10 ezer forint, de tanulmányi eredménytől és iskolatípustól (szakközépiskola vagy szakgimnázium) függően sávosan emelkedik, illetve félévente is alanyi ösztöndíjemelés jár. A legtöbb támogatott szakma leginkább kétkezi, fizikai munkát jelent. Jellemzően ácsokra, asztalosra, ápolóra vagy pékekre van szükség, de ez megyénként eltérő lehet.
(Forrás: eduline)

 

Így kaphat az államtól könnyedén havi 50 ezret (11.15.)

Tudta, hogy ha hiányszakmát tanul, akár havi 50 ezer forintot is kaphat az államtól? Nemrég kiderültek, hogy jövőre mely képzések a támogatottak. Nem, az informatikus nincs köztük, ugyanis az állítólag nem hiányszakma – legalább is a magyar állam szerint.
(Forrás: Napi.hu)

 

 

Felsőoktatás

Továbbtanulnál? Itt a helyed! (11.16.)

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A rendezvény célja, hogy a pályaválasztók minél jobban megismerjék a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő valamennyi lehetőséget: intézményeket, ösztöndíjakat, szakmákat, duális képzéseket, nyelviskolákat, a hallgatói életet, sőt, ezen túlmenően karrierépítési tanácsokat is kapjanak.
(Forrás: Edupress)

 

Kulcsszereplő az Eszterházy-egyetem (11.17.)

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatainak jelentős részét az egri felsőoktatási intézmény veszi át a tervek azerint. Egy most nyilvánosságra került rendeletmódosítási javaslat alapján az egri Eszterházy Károly Egyetem láthatja el a jövő évtől például „az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv feladatait”, illetve „kezdeményezheti a kísérleti tankönyv tankönyvvé nyilvánítását” is.
(Forrás: Magyar Hírlap)

 

Ezek a legjobb egyetemek és főiskolák: megjelent a HVG 2017-es rangsora (11.17.)

Visszavette elsőségét a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján összeállított intézményi rangsorban az első helyet szerezte meg – megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet is -, bölcsészettudományi és természettudományi kara pedig a Semmelweis orvosi karával hármas holtversenyben vezeti az egyetemi-főiskolai karok 2017-es rangsorát.
(Forrás: eduline)

 

 

Pedagógusbérek

A tanárokat nem érinti a minimálbér-emelés (11.14.)

Míg régebben a minimálbért vették alapul a pedagógusi bérek kiszámításához, 2015 januárjától lecserélték az úgynevezett „vetítési alap”-ra, amelynek összege a 2017-es költségvetés alapján is ugyanannyi lesz, mint idén volt: 101ˆ 500 forint. Ez az összeg a 2014-es minimálbér összegével egyezik meg, tehát jóval kisebb, mint a jelenlegi 111 ezer forintos vagy a jövő évre ígért emeléssel együtt 127 ezer forintra növelt minimálbér.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Csúnyán becsapta a tanárokat a kormány (11.16.)

A tanárok a minimálbér-emelésből teljes mértékben kimaradnak egy korábbi kormányzati döntés miatt, ami akár súlyos tízezrekkel kevesebb fizetést is jelenthet – mondta el Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.Ennek oka, hogy míg régebben a minimálbért vették alapul a pedagógusi bérek kiszámításához, 2015 januárjától lecserélték az úgynevezett „vetítési alapra”, amelynek összege a 2017-es költségvetés alapján is ugyanannyi lesz, mint idén volt: 101 500 forint.
(Forrás: 168 óra)

 

 

Díjak

A legsportosabb fővárosi iskolákat díjazták a Városházán (11.09.)

A budapesti Városházán megtartott eseményen Varga András, a BDSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy amióta a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és bevezette a mindennapos testnevelést, új lendületet kapott a diáksport. Hozzátette: a Budapesti Diáksport Szövetség által rendezett fővárosi szintű diákolimpiai versenyeken az elmúlt tanévben 11 sportágban 130 fővárosi intézmény több mint 10 ezer diákja vett részt.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Kémiatanárokat díjazott a Richter (11.15.)

Négy kémiatanár vehette át kiemelkedő szakmai munkásságáért a Magyar Kémiaoktatásért-díjat a Magyar Tudományos Akadémián november 15-én. Az elismerést a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma évente ítéli oda olyan közép- és általános iskolai kémiatanároknak, akik évtizedeken át tartó áldozatos munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez, kiemelt figyelmet fordítanak a kémia oktatására, megszerettetésére, valamint a tehetséges diákok felkarolására.
(Forrás: Edupress)

 

 

Pedagógia

„Ez nem zseniképző lesz” – általános iskolát indít az AKG (11.14.)

Az általános iskola ötletével évek óta bombázták a szülők Horn Györgyöt, az AKG pedagógiai vezetőjét – meséli Niedermüller Anna, a projekt felelőse. (Náluk ugyanis nincs igazgató, alapelvük az is, hogy a tantestület tagjai egyenlő felekként vesznek részt a döntésekben). Végül idén tavasszal állt össze minden ahhoz, hogy elkezdhessék a szervezést.
(Forrás: Szeretlek Magyarország)

 

Stressz és vizsgázás életre-halálra (11.18.)

Dél-Koreában a világ egyik leghatékonyabb oktatási rendszere működik. Mintegy 606 ezer dél-koreai diák írta meg csütörtökön a központi egyetemi felvételi vizsgát, hogy eldőljön, merre fordul az életük, és milyen jövő vár rájuk. Ha ezt a vizsgát valaki elrontja, az nem csupán hiba, hanem egy soha vissza nem térő alkalom elmulasztása, egyben a család anyagi és erkölcsi romba döntése is.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Javítani a múltat vagy kitalálni a jövőt? Yong Zhao előadásának gondolatai (11.20.)
Yong Zhao az amerikai University of Oregon Globális és Online Oktatási Intézetének igazgatója. Többek között azt hangsúlyozza, hogy a mai világban a munka és a technológia a korábbitól eltérő oktatására van szükség. Azok a tudások, amelyek régen megfelelőek voltak, már nem feltétlenül vezetnek sikerhez. Ma nem tudjuk megmondani, hogy mire lesz szükség a holnapi eredményekhez. Ugyanakkor azonban minden változás új lehetőségeket is kínál, amelyek között hasznossá válhat, ami korábban haszontalan volt.
(Forrás: Tani-tani Online)

 

 

Diákparlament

Csendre intettek egy diákot az állami Diákparlament ülésén, mert kritizálta a rendszert (11.14.)

A Független Diákparlament képviselője, számolt be a kaposvári megyei diákparlamenti üléséről a Hírkút portálon, egy különös esetről. Az egyik diákképviselő szót kapott az ülést levezetőitől. A diák nem kertelt, sorra vette az általa dilettánsnak tartott oktatáspolitikai minden kritikus elemét, ám beszédét rövidesen megszakította a levezető elnök, mondván: üljön le, és mondja el később személyeskedés nélkül. Információink szerint már volt következménye annak iskolájában, hogy elmondta a beszédet, de csak későbbre ígértek részletesebb beszámolót.
(Forrás: eduline)

 

Elhallgattatott kritika: félbeszakították a diák felszólalását (11.15.)

Arra is jó a mai ülés, hogy elmagyarázzuk a diákoknak, milyen jogaik és lehetőségeik vannak – mondta lapunknak a somogyi diákparlamenten Rózsás Ildikó, az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a városházi összejövetel levezető elnöke, aki  kérdésünkre azt állította, a politikai döntéshozók maximálisan meghallgatják az országos diákparlament ajánlásait. Majd nem sokkal később – az immár nem sajtónyilvános felszólalások alatt – mégsem engedte elmondani egy diákvezető véleményét.
(Forrás: Sonline)


Dúró Dóra és Bradánovics Bendegúz sajtótájékoztatója – videóval (11.17.)

A Valódi Nemzeti Konzultációhoz kapcsolva adott sajtótájékoztatót az Országos Diákparlamnten félbe szakított diák és Duró Dóra, jobbikos képviselő, a Parlament Oktatási Bizottságának elnöke. Bendegúz röviden elmondta, mi történt az ülésen, a politikus pedig kifejezte felháborodását emiatt, és felsorolta az oktatáspolitika visszásságait.
(Forrás: ATV)

 

Választójogot adna a 16 évesek kezébe Dúró Dóra (11.17.)

A a szavazásra való jogosultságot legalább általános iskolai végzettséghez kötné. Javaslatáról – amelyről a Jobbikban még nem született döntés – az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt, ahol arra reagált, hogy a Somogy megyei diákparlament múlt pénteki, kaposvári ülésén félbeszakították az egyik diák, Bradánovics Bendegúz oktatáspolitikát bíráló felszólalását.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

A diákparlamentben nincs szólásszabadság? – videó (11.18.)

Az ATV Start vendége Bradánovics Bendegúz diákparlamenti képviselő. Szerinte a diákok ugyanúgy félnek, mint a tanárok, ezért kevés a kritikus hang. Az osztálytársai megtapsolták, sok pozitív visszajelzést kapott. Legfőbb tartalmi problémái: a 18 éves tankötelezettség, hibásak a tankönyvek, az előrehozott érettségi rendszerének megváltozása, folyamatos pénzkivonások az oktatásból stb. Duró Dórát mint az Oktatási Bizottság elnökét és nem mint jobbikos pártpolitikust kereste meg.
(Forrás: atv.hu)

 

 

Szülők

Segítség, a gyerek nem akar leckét csinálni! (11.15.)

Laza hétvégéről vagy szünetről álmodott? Azt hitte, tévesen, hogy már tilos otthonra leckét adni? Mit tesz ilyenkor? Ráhagyja a gyerekre, vagy megcsinálja helyette? Jutalmaz, büntet? Beszél a tanárral? Módszerek, stratégiák, tanácsok.
(Forrás: hvg.hu)

 

A gyengék közé került a gyerekem matekból. Mi lesz most?  (11.15.)

Jót tesz-e a gyereknek, ha csak hozzá hasonló képességűekkel tanul, vagy éppen az lenne hasznos, ha mindenféle gyerek lenne körülötte? A tanárok közt nincs egyetértés ebben a kérdésben. Vannak, akik szerint a képesség szerinti bontás végletes pályára állítja a gyerekeket, mások szerint viszont csak így lehet normálisan haladni. Mindenesetre a döntés az iskolán múlik, ezért a szülő nem tehet mást, mint hogy belenyugszik, és reménykedik a legjobbakban. 
(Forrás: abcug.hu)

 

Lázadnak a szülők, ultimátumot adtak (11.21.)

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint nincs idő várni 2018-ig, most kell a Nemzeti Alaptanterv minimum követelményeit és az érettségi vizsgakövetelményeket a tanulók jelenleg mért tudásszintjéhez igazítani. A sorozatos pedagógus-béremelések és az iskolaigazgatók hatáskörének növelése nem emeli az oktatás színvonalát – tudatta az egyesület, amely szerint ezt igazolja a tanulók minden évben vizsgált fejlődése.
(Forrás: 24.hu)

 

 

Gyermekvédelem

Ki védi meg a gyereket, ha se a tanár, se a szülő nincs fent a Facebookon (11.14.)

Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet a jogi tényállással nem is rendelkező online zaklatás, de az internet más veszélyeket is rejt, amelyeket a szülők alábecsülnek. Több ezer anonim vallomás tanúsította ezt, egy országjáró kezdeményezés pedig ugyan vaskos javaslatot tett le az asztalra, megelőző stratégiája viszont parlagon hever. Marad oltalmazónak a szülő és a tanár – de mire képesek ők, ha közben elzárkóznak a közösségi oldalaktól? Pedig a veszély tényleg nagyobb, mint hinnénk.
(Forrás: hvg.hu)

 

Cseppkő utca: prostitúció és iskolakerülés (11.17.)

Bár több jó gyakorlatot is visznek a Cseppkő Gyermekotthonban, ezzel együtt továbbra is súlyos hiányosságok jellemzik a fővárosi intézményt. A dolgozók jelentős részének egyáltalán nincs szakmai végzettsége, a gyerekek iskolakerüléséhez asszisztálnak a nevelők, a lányok közül többen a gyermekprostitúció áldozatai lettek, az otthon pedig a gyakorlatban még mindig egy olyan, száznál is több gyereket ellátó tömegintézmény, amely a törvény szerint már rég nem működhetne – derül ki az ombudsman lapunk által megismert legújabb OPCAT-jelentéséből.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

 

Romák

Nem bujkálok, nincs mitől félnem (11.19.)

Amióta a cigányok is demokratikusan választhatnak maguknak vezetőt, és megvannak azok a fórumok, mint például az önkormányzatok, ahol kifejezésre tudják juttatni a véleményüket, az önjelölt jogvédők kora lejárt. Azok a szervezetek pedig, amelyek ezekben az ügyekben felszólaltak, nem is a cigányság képviselői. Csak a botránykeltésben érdekeltek. Sajnos, időnként eredményesek, mint a kaposvári iskola ügyében. Jómagam Balog Zoltán miniszter úrral értek egyet, aki kiállt a huszártelepi iskola mellett.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Gyász: szörnyű tragédia történt Farkas Flóriánnal (11.19.)

A Magyar Idők szombati számában Farkas interjút adott, ahol elmondta: nemcsak személyét, hanem az egész cigányságot támadják, próbálják megosztani őket.Ki támadja őt és mivel? Teljesen érthetetlen ez a hirtelen visszatérés. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működése Farkas Flórián szerint nem kerülhet veszélybe amiatt, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy határozott, visszafizetteti az ORÖ-val a Híd a munka világába programra felvett 1,6 milliárd forintot.
(Forrás: Ellenszél – hogy ne csak ugyanazt fújjuk)

 

 

Egyesült Államok

Felfüggesztettek egy tanárt, mert Hitlerhez hasonlította Trumpot (11.19.)

Kaliforniában szabadságoltak egy általános iskolai tanárt, mert Adolf Hitler egykori náci vezérhez hasonlította Donald Trump megválasztott amerikai elnököt. A Mountain View általános iskolájában már negyven éve tanító történelemtanárnak, Frank Navarrónak azonnali hatállyal el kellett hagynia az iskola területét. A tanár még a múlt héten hasonlította a német náci vezérhez a megválasztott amerikai elnököt, de csak most intézkedtek az ügyben, miután az egyik szülő levélben panaszt tett.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Védőgyűrűt vontak hallgatók imádkozó muszlim társaik köré (11.19.)

Egy nőt fenyegettek meg, hogy felgyújtják az általa viselt hidzsábot, ezért békés tiltakozást szerveztek a gyűlölet ellen. A Michigan University központi terére sereglett több száz hallgató hétfőn, hogy támogatásukról és védelmükről biztosítsák azokat a muszlim társaikat, akik a téren folytatták le napi utolsó imádságukat. A férfiak azért választották ezt színhelyül, hogy így tiltakozzanak az agresszió ellen, ami egy muszlim vallású hallgató nőt ért néhány napja –
(Forrás: eduline)

 

Így harcol egy amerikai tanár Trumppal

Vírusként terjed a közösségi médiában egy amerikai tanár cetlije, amit Donald Trump kirekesztő politikájára reagálva ragasztott ki az osztályterem ajtajára: „Szeretem a muszlim diákjaimat. Szeretem a fekete diákjaimat. Szeretem a latino diákjaimat. Szeretem a meleg diákjaimat. Szeretem a mozgássérült diákjaimat. Szeretem a szegény diákjaimat. Az összes diákomat szeretem és harcolni fogok értük, teljesen mindegy, hogy ki kicsoda és honnan jött. És ha bárki falakat épít közénk, meg fogom tanítani a diákjaimnak, hogyan bontsák le azokat a falakat” 
(Forrás: Dívány)