Home Sajtófigyelő SAJTÓFIGYELŐ 2016.11.02.

SAJTÓFIGYELŐ 2016.11.02.

2016-11-02

1956, Oktatáspolitika, Klik,Tanítanék mozgalom, Pukli távozása…

Kritikus megnyilvánulások, Középiskolai felvételi, Szakképzés-felnőttképzés, Felsőoktatás, Pedagógia, Digitális oktatás, Pszichológia, Diákok, Gyermekvédelem, Romák, Előítéletek

 

1956-os évforduló

1956 a politika markában – Gyáni Gábor történésszel beszélgettünk (10.22.)

A kilencvenes években jó tankönyvek születtek, amelyek már rendesen feldolgozták 1956-ot is, ezeket most egyszeriben kidobják. Helyettük sokkal rosszabb, szakmailag sokszor vállalhatatlan tankönyveket írtak, ráadásul a tanárok keze meg van kötve, nincs választási lehetőségük. A történelmi tudatlanság pedig egyre nagyobb, és így az emberek fogékonyak a mindenféle alternatív értelmezésekre, amelyeknek egy része egyszerűen marhaság.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

Egy iskolai fegyelmi ügy – anno 1957 – Gergely Ferenc kiadatlan dokumentumgyűjteményének szerkesztett részlete (10.23.)
Jegyzőkönyv. Készült a Zirzen Janka Állami Tanítóképző 1957. április hó 29-én megtartott fegyelmi tárgyú értekezletén.Jelen vannak: BM a Városi Tanács VB. elnökhelyettese, országgyűlési képviselő, VM a Megyei Tanács Művelődésügyi Osztályának középiskolai előadója, AB igazgató, valamint a tantestület valamennyi tagja.
(Forrás: Tani-tani Online)

 

Oktatáspolitika

Párbeszéd: Balog Zoltán csöndben visszakozott az oktatási szegregációtól (10.06.)
Az Európai Bizottság nyomására a kormány megsemmisíti azt rendelkezést, amellyel az EMMI korábban jogszabályi lehetőséget biztosított a roma gyerekeket elkülönítő, szegregált oktatásra. A parlamentben a Kormány által a héten benyújtott törvénymódosítás nyomán nem lehet majd törvényesen (pláne kormányzati támogatással) roma gyerekeket vallási okokra hivatkozva elkülöníteni. Az EB eljárása többek között Jávor Benedek panasza nyomán indult.
(Forrás: Jávor Benedek honlapja)

Szakács András: Árokásásra kényszerítve (10.19.)
Közel egy évtizede a Gyurcsány-kormány a szakmai szereplők bevonásával oktatási reformot tervezett, annak egyik alapdokumentuma pedig a 2008-ban elkészült Zöld könyv lett. A reform végül nem valósult meg, két évvel később pedig az MSZP történelmi vereséget szenvedett. De a Zöld könyv mégsem merült feledésbe, a Fidesz-KDNP ugyanis az elmúlt években elkezdte megvalósítani a „gyurcsányi” reformdokumentum egyes javaslatait.
(Forrás: hvg.hu)

Mindjárt itt az új nemzeti alaptanterv (10.26.)
Palkovics László október 25-én Budapesten arról beszélt: november végére meglesz az új nemzeti alaptanterv koncepciója, és ehhez kapcsolódva konferenciát szerveznek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). A tanácskozás végén oktatáskutatók részvételével kerekasztal-beszélgetést tartanak majd, és arra várják a szakembereket. A középfokú felvételi esetleges kötelezővé tételéről azt mondta: ez összefügg az új alaptantervvel és a kidolgozandó sztenderdekkel.
(Forrás: Edupress)

Előszobáztatott diákok – Tovább szűkítené a kormány az érettségizők körét (10.27.)
A tervezett intézkedéssel Rétvári szerint a cél az, hogy a gimnázium az egyetem előszobája legyen. Azt is elmondta, nem kívánják becsapni a rosszabb képességű tanulókat. Ők talán azt hihetik, hogy előrelépés lesz nekik a gimnázium, de az államtitkár szerint ez nincs így, sőt elpazarolt éveknek nevezte, ha gyengébb képességű tanuló próbálkozik egy gimnáziumban.
(Forrás: 168 óra)

Heti Palkovics: A szakgimnázium ugyanolyan, mint a gimnázium (10.28.)
Palkovics László oktatási államtatikárnak az ATV-ben tették fel a kérdést szerda este , hogy a kormány a gimnáziumi felvételi esetleges bevezetésével az-e a cél, hogy szűkítsék a gimnáziumba bejutók körét, így a szakképzés felé terelve a diákokat. Az államtitkár erre azonban furcsa statisztikát rántott elő, ami mellőzi a tényeket.
(Forrás: eduline)

Módosulhatnak az oktatási törvények (10.28.)
Több ponton kezdeményezi az oktatási tárgyú törvények módosítását Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, aki javaslatát pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. A módosítás alapján minden kiskorú gyermeket, tanulót ingyenes alapfokú oktatásban kell részesíteni, és 18 éves életkor alatt minden tanulót megillet a köznevelésben való részvétel a magyar állampolgárokkal azonos feltételek mellett, állampolgárságától, és a tartózkodás jogcímétől függetlenül, amennyiben három hónapon túl érvényes jogcímen tartózkodik Magyarországon.
(Forrás: Figyelő)

Törvénycsomag garanciális elemekkel (11.02.)
Számos jogszabályt módosít, pontosít, kiegészít a múlt héten benyújtott oktatási javaslatcsomag. Elfogadása esetén garanciális elem kerül be például a köznevelési törvénybe azért, hogy ne kallódjon el a fegyelmi okból eltanácsolt tanuló sem, hanem rövid időn belül másik iskolába kerüljön.
(Forrás: Magyar Hírlap)

 

Klik

A KLIK fenntartásában lévő intézmények használatba vették a KRÉTA rendszert (10,21,)
2016 nyarán bevezetésre került a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (továbbiakban: KRÉTA), amely egy olyan új online felület, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció.
(Forrás: KLIK)

Sipos Imre: Megfelelő ütemben zajlik a Klik átalakítása (10.25.)
A cél az, hogy a tankerületek alapító okirattal és szervezeti egységként november végére, december elejére megalakuljanak. Ez teszi lehetővé, hogy december 15-ével átvegyék a működtetési feladatokat az önkormányzatoktól – közölte Pölöskei Gáborné. Kotán Attila, a Klik gazdasági elnökhelyettese elmondta: 2016-ban a költségvetésben rendelkezésre álló források megfelelően biztosítják a szükséges feladatok ellátását. A Klik tartozásmentesen zárja majd az évet, minden feladatát finanszírozza és ellátja – összegzett.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Tényleg átveszik december 15-én az iskolákat az önkormányzatoktól (10.25.)
Kiválasztották a tankerületi vezetőket is, ők a szervezésre megkapták a felhatalmazást. Kialakítják az irodákat, megerősített létszámmal dolgozhatnak majd a tankerületeknél. A cél az, hogy a tankerületek alapító okirattal és szervezeti egységként november végére, december elejére megalakuljanak. Ez teszi lehetővé, hogy december 15-ével átvegyék a működtetési feladatokat az önkormányzatoktól.
(Forrás: Index)

 

Tanítanék mozgalom

Nyílt vitára hívta a Tanítanék Mozgalom az oktatási államtitkárt (10.24.)
Az ATV Start műsorában a Tanítanék képviseletében Sulyok Blanka nyilatkozott. Beszélt a mozgalom jövőjéről, a jelen közoktatás problémáiról, főleg az esélyegyenlőtlenségről és a kötelező gimnáziumi felvételi káros következményeiről. Elmondta, hogy a Tanítanék nyílt vitára invitálja Palkovics Lászlót annak reményében, hogy ezúttal nem fog kitérni az elől, hogy válaszoljon a pedagógusok, szülők és diákok kérdéseire.
(Forrás: atv.hu)

„Majdnem mindegy, milyen iskolába jár a gyerek, ha ott boldog” (10.28.)
Legjobban a négyosztályos gimnáziumot szereti, de el tudná fogadni, ha az általános iskola és a középiskola egyaránt hat évfolyamos lenne. Hámori Veronikával, a Fazekas Gimnázium nemrég nyugdíjba vonult igazgatójával beszélgettünk az iskolaválasztási hajrá apropóján.
(Forrás: hvg.hu)

Kész Palkovics felmondólevele, a Tanítanék fogalmazta (11.02.)
Az oktatási államtitkár nem állt ki nyílt vitára a Tanítanék Mozgalommal, ezért hozzá nem értőnek tartja a mozgalom, így felszólították a lemondásra. A Tanítanék Mozgalom tagjai úgy gondolják, az államtitkár személyesen felelős a kormány közoktatás területén végrehajtott „ámokfutásáért”, valamint az azt elkendőzni hivatott „hazug sikerpropagandára épülő kormányzati kommunikációért” – fogalmazott Törley Katalin a szervezet képviseletében.
(Forrás: eduline)

A Tanítanék lemondatná Palkovicsot, de nem tudják, mert épp szabadságon van
Az EMMI Oktatási Államtitkárságára vonult a Pukli István nélküli Tanítanék Mozgalom szerda reggel. Azért mentek oda, mert még október 20-án egyeztetésre hívták Palkovics államtitkárt, aki nem válaszolt a 10 napos határidő lejártáig.
(Forrás: 24.hu)

Palkovics nem mond le, de vitára várja a Tanítanékot (11.02.)
A Tanítanék Mozgalom ultimátumot adott október 20-án Palkovics Lászlónak, hogy álljon ki egy nyílt vitára az oktatás ügyében a szervezettel szemben, mivel erre nem érkezett édermi reakció, így – sokadjára – lemondásra szólították fel. Erre már közleménnyel reagált az oktatási államtitkár, aki szerint nem ultimátumokkal, hanem munkával lehet jobbá tenni a magyar oktatás ügyét, egyben méltatlannak nevezte a felszólítást a lemondásra.

Tanítanék: Palkovics László mondjon le! (11.02.)
Az államtitkár ismét kitért a vita elől az oktatás valódi szereplőivel, noha lenne mivel szembesülnie, mert a közoktatásban kialakult válsághelyzet tovább mélyül. A tanári terhek nem csökkentek, a szakképzésbe került tanulók százezreit kényszerpályára állították, nagyon sok nyugdíj előtt álló pedagógus megalázó helyzetbe került, és az 58 kicsi Klik lopakodó visszarendezéssel próbálja konzerválni az elhibázott központosítást.
(Forrás: Népszava)

Nem ultimátumokkal, munkával lehet jobbá tenni a magyar oktatást (11.02.)
Palkovics László államtitkár szerdán az MTI-nek nyilatkozva arra reagált, hogy a Tanítanék mozgalom szerdán sajtótájékoztatón lemondásra szólította fel őt, és felmondólevelet is készített neki. Az oktatási államtitkár a mozgalom szerdán ismertetett levelét meglehetősen méltatlannak nevezte, és kifejtette: a február óta tárgyalt ügyek jelentős részében megoldást született, illetve körvonalazódik.
(Forrás: Magyar Idők)

 

Pukli távozása

Pukli otthagyja a Teleki Blanka Gimnáziumot (10.27.)
Nem indul újra a Teleki igazgatói posztjáért Pukli István, a Tanítanék Mozgalom volt vezetője. Ehelyett olyan konzervatív pártot szeretne, amelyet „nem a pénz és hatalom hajt”. Hangsúlyozta, hogy nem keresték meg a kormányból, nem azért hagyta ott a mozgalmat, hogy gesztust tegyen a hatalomnak.
(Forrás: hvg.hu)

Pukli egyelőre nem tervez pártalapítást (10.28.)
Azt pedig, hogy ha lejár az igazgatói mandátuma, otthagyja a Teleki gimnázium intézményvezetői pozícióját, úgy indokolta: döntéskényszerbe került. Nemrégiben ugyanis levelet kapott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékes tankerületétől. Ebben az állt, november 4-éig nyilatkoznia kell arról, ha szeretné, hogy pályáztatás nélkül meghosszabbítsák iskolaigazgatói kinevezését. Ekkor döntötte el, hogy otthagyja az iskolát.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Pukli távozik a Telekiből – videó (10.28.)
Mészáros Antónia interjúja a Teleki Blanka Gimnáziumból távozó Pukli Istvánnal. Indokolja, hogy miért hagyja el az iskolát és a Tanítanék mozgalmat. Politikai pályára szándékozik lépni, még keresi a helyét. Továbbra is a gyerekekre, az oktatásra akar koncentrálni. Továbbra sem cél, hanem eszköz az Orbán kormány megdöntése.
(Forrás: atv,hu)

Tanítás helyett inkább politizálna Pukli István (10.28.)
Arra a kérdésre, hogy mi változott szeptember óta, Pukli azt mondta, felállt az új Klik, már látszik, hogy nem nőtt a mozgástér, így az embernek két választása van: vagy meghajol, vagy továbbáll.A Tanítanék Mozgalmat bő egyrészt azért hagyta ott, mert egyszerre három helyen kellett helyt állnia: az iskolában, a mozgalomban és otthon. Megítélése szerint a Tanítanék kezdett olyan ügyek mögé beállni, amelyeket ő már nem helyeselt.
(Forrás: Magyar Idők)

Pukli összevissza beszél, talán megijedt valamitől (10.29.)
Úgy tűnik, Pukli Istvánnak másnap, a megjelenés után sem volt problémája a cikkel: 11.39-kor még az Egész népemet fogom címet viselő blogjának a Facebook-oldalán is megosztotta, aztán személyes oldalára is kitette, mindenféle kommentár nélkül.Hogy Pukli István akkor most miért mond olyanokat, hogy „nem egészen az jött le, ami ott elhangzott”, azt nehéz megmondani.
(Forrás: Magyar Narancs)

 

Kritikus megnyilvánulások

Ügyes: társasházzá alakítják az iskolákat (10.27.)
A szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat nem szeretné az összes, iskolához tartozó vagyonát átadni az államnak. Ezért négy iskolát társasházzá nyilvánítanak, hogy megmentsék az uszodákat és tornatermeket. Hagyja ezt a kormány? És mit jelent, ha társasházba járnak a gyerekek?
(Forrás: Index)

Óriásit romlott a magyar oktatás és az egészségügy helyzete! Mit lehet tenni? (10.28.)
A magyar versenyképesség kérdését feltérképező cikksorozatunk második részében a leginkább kritikus pontokat azonosítjuk. A probléma elég komplex: már nemcsak egy-két dologgal van baj, a legsürgetőbb azonban az egészségügy és az oktatás gondjainak megoldása.
(Forrás: Világgazdaság)

Nyomás alatt az MTA: Nyílt vitát követelnek a tudósok (10.29.)
Külföldi kollégáik lépései nyomán éppen egy hazai biológus és egy kémikus kezdeményezte annak a levélnek az elküldését, amely felszólította Lovász László elnököt: az Akadémia foglaljon állást a Magyarországon tapasztalható antidemokratikus folyamatok ügyében. A levelet akkor huszonnyolcan írták alá, de lapzártánkig már több mint százhatvanan csatlakoztak.
(Forrás: 168 óra)

B.Nagy Éva: Fából vaskarika! (10.29.)
A köznevelési, közoktatási törvény egyik oldalról kötelezi a közintézményt, hogy a körzeti gyerekeket kötelezően beiskolázza, de a másikról egyidejűleg nyitva hagyja a kaput a szabad iskolaválasztáshoz, intézményesíti és legitimálja adott esetben a szegregációt. A világon több helyen az általános iskolákat kötelező körzeti iskolákban végzik el a tanulók, kivételt képeznek azok, akik drága magániskolába képesek járatni a gyermeküket. Itthon a több köznevelési intézménnyel rendelkező települések, városok iskolái között változó mértékben, de jelen van az „elit”, a „futottak még” és a „csak ide ne” iskola.
(Forrás: Facebook)

Nagy baj lesz még az informatikushiányból (11.01.)
Számolni kell azonban a 2012-es változtatás hosszú távú következményeivel. Egy generáció ugyanis mindenképpen „ellátatlanul” marad. Ráadásul ha a változtatás ezúttal is felmenő rendszerben történik, 2022-re juthatunk el odáig, hogy minden évfolyamon tanítani fognak informatikát, 5-6 év tehát feltétlenül szükséges ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön – magyarázta a szakember.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Középiskolai felvételi

A minőség előszobája a kötelező gimnáziumi felvételi (10.21.)
Rétvári Bence azt mondta, céljuk, hogy a gimnázium az egyetem „előszobája” legyen: ha valaki jó eredménnyel elvégzi a gimnáziumot, borítékolni lehessen, hogy könnyedén diplomát szerez majd, nem morzsolódik le a felsőoktatásban. Ennek érdekében már a „bemenetnél” fontos tisztázni, hogy kinek érdemes a gimnáziumot választania, gyenge tanulmányi eredménnyel erre nem akarnak lehetőséget biztosítaniA cél, hogy a gimnázium színvonalat jelentsen, és ne „pazaroljanak” el éveket azok, akiknek ez nem válik hasznukra..
(Forrás: Edupress)

A PDSZ gyors választ vár Balog Zoltántól (10.25.)
„Részleteket még nem tudunk erről az újfajta, minden gimnáziumra érvényes központi felvételi rendszerről, de félő, hogy olyan magasra teszik a lécet, hogy mondjuk egy később érő, bizonytalanabb, esetleg sokkal rosszabb körülmények közül jövő gyerek kénytelen lesz inkább egy a közelben lévő, de ki tudja, hogy érdeklődéséhez mennyire közel álló szakképző intézménybe menni” – mondta Törley Katalin.
(Forrás: Hírtv)

 

Szakképzés – felnőttképzés

Életéért küzd a MAMI – Tönkretette a kormány az alapítványi szakképzőiskolákat (10.24.)
Érthetetlen, miért kell eltűnniük az alapítványi szakképzőknek, miközben olyan területeken állnak helyt, ahol az állam képtelen volt. Vagy azért, mert olyan, nehéz sorsú vagy valamilyen speciális problémával küzdő gyerekeknek kínált oktatást, akikről az állam lemondott, vagy azért, mert nem volt képes rugalmasan alkalmazkodni a gyorsan változó ipari, munkapiaci körülményekhez.
(Forrás: 168 óra)

Gyászbeszéd az alapítványi szakképzésért (10.27.)
A minden szakmaiságot nélkülöző „szakmaszerkezeti döntés” megjelöli azokat a „korlátozottan támogatható” szakképesítéseket, amelyekben megyénként csak meghatározott számú tanuló képzését támogatja az állam. A kormányrendelet azt is megmondja, hogy egy-egy szakmában melyik fenntartó hány tanuló képzésére kaphat támogatást.
(Forrás: hvg.hu)

Pályaválasztási kiállítás fiataloknak (10.29.)
2500 fiatalt hívtak az „Állj pályára!” pályaválasztási kiállításra Székesfehérváron. A kétnapos rendezvényen a Fejér megyében működő középiskolák, főiskolák és munkáltatók mutatkoznak be a fiataloknak, hogy ezzel is megkönnyítsék a választást a továbbtanulási lehetőségek között. A szervezők célja, hogy minél több fiatalt tereljenek az olyan szakmák irányába, amelyekben a legnagyobb a szakemberhiány.
(Forrás: Hírtv)

 

Felsőoktatás

Kacsintósan rasszista feladatlapot kaptak a közgazdászok az Óbudai Egyetemen 810.24.)
Ismét aktuálpolitikával dobtak fel egy BME-dolgozatot. Korábban már volt hasonló eset miatt botrány.Különös feladatlap jutott a birtokunkba, amit a hallgatók kaptak az Óbudai Egyetem közgazdász gépzésének szervezetfejlesztési gyakorlati óráján. Arra kellett válaszolni, hogy pusztán a név alapján milyen pozíciót adnának a munkára jelentkezőknek, a beadott pályázatok ugyanis elkeveredtek, viszont a feladat megoldójának képzeletbeli főnöke kirúgással fenyeget, ha nem kap azonnali választ.
(Forrás: hvg.hu)

Az egyetemátalakítások nagymestere a kormány (10.25.)
A legkomolyabb – és legfájóbb- átszervezések a Corvinust érték: 2012-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásakor elcsatolták a Közigazgatástudományi Karát, melyet fúzióba hoztak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Rendőrtiszti Főiskolával. Az egyetem identitását már ez megrendítette, ám négy évvel később újabb csapás érte a neves intézményt, mikor a kertészeti és agrárképzésekkel foglalkozó Budai Campust is elcsatolták, illetve összevonták a Szent István Egyetemmel.
(Forrás: hvg.hu)

Elvesztheti a gazdasági karát a Műszaki Egyetem (10.25.)
Az átszervezés célja az lehet, hogy az ELTE-hez kerüljenek a BME üzleti képzései, amelyekhez hasonló egyelőre még nincs az ELTE-n, és ami nem mellesleg a Műszaki Egyetem egyik legtöbb bevételt hozó karává teszi a GTK-t. Az üzleti tanszékeken kívül viszont több olyan tanszék is van a karon, amelyek az ELTE-n is vannak, mint kommunikáció, pszichológia vagy filozófia, az esetleges átszervezés így párhuzamosságokat generálhat, és ezzel leépítésekhez és szellemi műhelyek, képzések megszüntetéséhez vezethet.
(Forrás: Index)

Jönnek az egyetemi kórházak, javulhat az orvosképzés (10.25.)
Palkovics László oktatási államtitkár már korábban arról beszélt, hogy a hazai orvosi egyetemi képzésekben az ágy- és esetszámok elmaradnak a nyugati országok képzésében tapasztalhatótól. Nemrég felröppent a hír, hogy több budapesti kórházat is a Semmelweis Egyetemhez csatolnának, hogy így szerezzen jó helyet a világranglistákon az ország jelenlegi legjobb felsőoktatási intézménye.
(Forrás: eduline)

Cáfolja az Emmi, hogy átszervezné a Műegyetemet (10.26.)
Jelenleg nem tervez további intézményi átalakításokat – így reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága az Index értesülésére, amely szerint a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kara az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez kerülhet.
(Forrás: hvg.hu)

Több ezer új férőhelyet hozhatnak létre – jön a nagy kollégiumi reform (10.26.)
Országszerte számos olyan felsőoktatási kollégium található, melyben az 1970-es évek óta nem történt érdemi modernizáció, ráadásul több ezerrel kevesebb a férőhely, mint amire valós igény lenne a hallgatók körében. Egy felújítási és bővítési stratégia készül, melyet bármikor bejelenthetnek.
(Forrás: eduline)

Szégyen a GTK korábbi dékánja szerint, ami a BME-n történik (10.26.)
Az átszervezés, illetve elcsatolás egyetempolitikai eszköz lehet: Andor György dékán épp a napokban fogalmazott erőteljes, panaszos levelet a BME vezetésének, miszerint a GTK az egyetem mostohagyermeke, hiába a legnagyobb bevételt hozó kar. Miközben pont az elnyomásukról adott hangot, valamint nagyobb mozgásteret szerett volna a karnak, Józsa János rektor felfüggesztette feladatából.
(Forrás: eduline)

Palkovics az ATV-ben beszélt a BME-ELTE átszervezésről (10.27.)
„A BME Gazdaságtudományi kara kezdeményezte a fenntartóváltást a minisztériumnál” – jelentette ki Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az ATV Start című műsorában.

(Forrás: atv.hu)

A hallgatóknak sem tetszik, hogy az üzleti tanszéket elvennék a BME-től (10.28.)
Továbbra sem látni tisztán, hogy valójában kinek az ötlete volt, hogy a BME Gazdaságtudományi Kara átkerüljön az ELTE-hez. A kar hallgatói mindenesetre a BME-n maradnának, és visszakövetelik felfüggesztett rektorukat.
(Forrás: hvg.hu)

Az ELTE fogadná a Műegyetem gazdasági karát (10.28.)
A közgazdaságtudományi területen csak egy rendkívül szűk szegmensben van jelen, ez pedig a nemzetközi rangsorokban eléhető pozíciójára, a vállalati és a piaci szegmenssel való kapcsolataira is negatív hatással van – írta az ELTE rektori kabinetje. Eddig nem folytattak hivatalos tárgyalásokat, ám elismerték, hogy a BME GTK informálisan megkereste már az ELTÉ-t.
(Forrás: eduline)

Kellenek a külföldi diákok (10.30.)
A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat folytató magyar diákok száma, és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya – mondta Palkovics László oktatásügyért felelős államtitkár a Nemzetközi Alumni Találkozó második napján.
(Forrás: Lánchíd Rádió)

 

Pedagógia

Az iskolában feladatokat oldunk meg, nem problémákat (10.24.)
A 2000-2 PISA mérésen matematikából átlag alatti teljesítményt sikerült nyújtani. A 2012-es eredmény is hét ponttal az OECD átlag alatt volt matekból. Mi lehet a folyamatosan romló teljesítmény oka? a gyerekek problémamegoldó készségében rejlő tartalékot is sikerült elvesztegetnünk, és a nem megfelelő mennyiségű és minőségű matematikatanítással egy nagy (iskola utáni) áldozatokat kívánó, a motivációt egyre inkább csökkentő tanulási útra terelni őket.
(Forrás: Dívány)

A tehetséget a tanár neveli (20.04.)
Tizennyolc érmes diákolimpikont nevelt ki az elmúlt tíz évben a Radnóti – vidéki gimnáziumként ez kimagasló teljesítmény. A sikerről beszélgettünk tanárokkal és diákokkal. Azt mondják, a sok munka mellett a pedagógusok elhivatottsága az, ami elengedhetetlen az elsőrangú eredményekhez.
(Forrás: Délmagyar)

Kodály emléke tovább él (10.26.)
A nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg – vallotta Kodály Zoltán, akinek egész életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. Alakját és a ránk hagyott gazdag életművét a fiatalabb generációknak is meg kell ismernie, ezért Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt rendeznek 5. –  8. osztályos diákok számára
(Forrás: Edupress)

Nádori Gergely: Néha melléütök (10.27.)
A gyorsan változó technika egyszerre állítja kihívások elé az oktatást és ad számára soha korábban nem gondolt lehetőségeket. De ez nem csak a matematikára igaz, hanem minden tantárgyra. Ahogyan a technika átalakítja az életünket, az befolyással kellene legyen a tanításra is. A matematika felszabadulhat a számolás kényszere alól és valóban a problémamegoldás felé fordulhat. De ugyanez igaz lehet a rajzra, ahol a digitális technikával sokkal többet és változatosabban csinálhatnak a diákok, a földrajzra, ahol megváltozik a térképismeret szerepe és így tovább.

„Majdnem mindegy, milyen iskolába jár a gyerek, ha ott boldog” (10.28.)
Legjobban a négyosztályos gimnáziumot szereti, de el tudná fogadni, ha az általános iskola és a középiskola egyaránt hat évfolyamos lenne. Hámori Veronikával, a Fazekas Gimnázium nemrég nyugdíjba vonult igazgatójával beszélgettünk az iskolaválasztási hajrá apropóján.
(Forrás: hvg.hu)

Nádori Gergely: Internetes dolgozatírás (10.28.)
Átnézve a megkapott munkákat nem csak az derült ki, hogy így viszonylag jól megelőzhető a csalás, hanem az is, hogy nagyon sokat tudok meg arról, hogy miként dolgozik a diák. Sokkal több derül ki a számomra abból, hogy milyen ütemben, milyen stratégiával dolgozik, mintha csak a végeredményt látnám és így sokkal hasznosabb visszajelzést is tudok adni neki!
(Forrás: Tanárblog)

 

Digitális oktatás

Jön a digitális érettségi (10.25.)
Bizonyos tantárgyakból már digitálisan történhet 2019-ben az írásbeli érettségi vizsga, emellett a diákok a dolgozatokat is így írják majd az iskolákban – mondta a Magyar Időknek a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.Tájékoztatása szerint a digitális átállás megfelelő sebességű és fokozatos lesz, ennek jegyében már 2017 elején elkezdődnek a szükséges beruházások és fejlesztések.
(Forrás: Magyar Nemzet)

E-érettségi (10.25.)
Már 2019-től bevezetnék a digitális dolgozatírást és érettségit bizonyos iskolákban. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos nyilatkozatait Mendrey Lászlóval, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével elemeztük.
(Forrás: Hírtv)

Bognár Amália: Programozás dramatizálással (10.29.)
Az osztály összetételétől és egyedi sajátosságaitól függően eltérő feladatmennyiséget tudtunk megvalósítani. Úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű tevékenység kellő alapot adhat a programozás iránti érdeklődés felkeltéséhez. Megjegyzem: a lányok egyes osztályokban sokkal lelkesebben álltak neki a kódolással kapcsolatos tennivalók elvégzéséhez, mint a fiúk.
(Forrás: Tani-tani Online)

 

Pszichológia

A vasszigor és a nagy engedékenység is megbetegíti a gyereket (10.26.)
Az internet kiszámíthatatlan működése miatt nemrég újra előkerült és óriási port vert fel egy 2008-as cikkünk, amelyben egy amerikai tudós tanulmányát ismertettük. Joseph Epstein ebben azt állította, hogy „szörnyeteggé tesszük agyonszeretett gyerekeinket”. De valóban létezik ez a jelenség? Lehet agyonszeretni a gyerekeinket?
(Forrás: hvg.hu)

Gyarmathy Éva: Kognitív disszonancia – avagy miért ragadunk bele a rosszba is (10.16.)

A dolgok nem egyszerűen jók vagy rosszak, hanem van, amire jók és van, amire nem. Ráadásul mindez nem marad változatlan, időről időre újra kell értékelni a korábbi tudásunkat, vélekedéseinket és saját magunkat is. Ha nem merünk szembenézni önmagunkkal, másokkal és a világgal, egyre jobban gúzsba kötjük gondolkodásunkat, és egyre nehezebb lesz ebből a gúzsból kikászálódni.

(Forrás: osztalyfonok.hu)

Gyarmathy Éva: Információigazítás

Nem a világ zavar minket, hanem ahogyan értelmezzük. Az értelmezési keretet pedig mindenki önmagában hordozza. Ezt nevezhetjük életfilozófiának, meggyőződések rendszerének, hitnek. Sokféle környezeti és lelki hatás alakítja ki és tartja fenn.

(Forrás: osztalyfonok.hu)

Ezért olyan boldogtalanok a mai gyerekek (11.01.)
„Van abban némi ellentmondás, hogy ugyanaz a szülő, aki nem akarja, hogy gyermeke higgyen a Mikulásban vagy a húsvéti nyusziban – mert a fantázia szüleményei, és ennélfogva hazugságok -, engedi, hogy felnőttként öltözzön és viselkedjen, és nem törődik az ezzel a fajta engedékenységgel járó végtelenül sok hazugsággal” – véli David Elkind a massachusettsi Tufts University professzora, akinek fő szakterülete a gyermeki fejlődés.
(Forrás: Divány)

 

Diákok

Lemorzsolódó diákok: az Emmi szerint a saját tanulmánya téved (10.21.)

A minisztérium válaszában kifejti, hogy az OFI által elkészített tanulmány validálása még nem történt meg. Ráadásul téved is a szöveg, a tankötelezettségi kor 2012-es leszállítása és az iskolaelhagyás összekapcsolása nem helytálló: egyrészt, mert ez 2014-ben még nem fejthette ki a hatását az iskolaelhagyókra, mert az csak a 2012-ben még általános iskolába járókra és az utánuk következőkre vonatkozott. Emellett a 2002-2008-as években is hasonló vagy magasabb volt a lemorzsolódási arány, amikor pedig 18 év volt a korhatár.
(Forrás: hvg.hu)

Sorra dőltek ki a gödöllői gyerekek (10.25.)
Lázzal, hasfájással és véres vizelettel került kórházba több gödöllői kisgyerek az elmúlt hónapokban. Hamar kiderült, hogy a májat megtámadó hepatitis A vírus fertőzte meg őket- írja a Blikk. A gödöllői járási tisztifőorvos kedden az MTI-vel azt közölte: hétfőig tizenkilencen lettek rosszul A-típusú fertőző májgyulladás miatt a gödöllői és az aszódi járásban, közülük tizenhét embert kórházban ápolnak. Vörös József hozzátette, a fertőzés forrását még keresik.
(Forrás: Népszava)

 

Gyermekvédelem

A bicskei botrány tanulsága: „A rendszer valójában nem a gyerekeket védte” (10.24.)
Négy nap alatt több mint háromezren írták már alá a gyerekjogok érvényesülésért küzdő Hintalovon Alapítvány petícióját, amely szeretné elismertetni el a kormánnyal és minden magyar döntéshozóval, hivatalnokkal, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak jelenleg nem megfelelően kezelt probléma Magyarországon. A gyerekek érdekében elvárják azt is, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében.
(Forrás: hvg.hu)

A gyerekvédelemről vitázik a Ház (10.26.)
A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, az attól való elzárkózás súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben – közölte a fideszes Horváth László szerdán az Országgyűlésben. Czibere Károly államtitkár szerint gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező is lesz a megjelenés. A szűrővizsgálat elmulasztása esetén a védőnőnek kötelező lesz eljárást kezdeményeznie a járási hivatalnál – tette hozzá.
(Forrás: Magyar Hírlap)

1500 gyerekre jut majd egy szociális munkás (10.26.)
Nemrég kiírtak egy pályázatot, ebben 1,7 milliárd forintot osztanának szét a nyertes család- és gyermekjóléti központoknak. A pályázat indoklásában azt írják, hogy az elmúlt években a társadalmi változások sok, korábban nem előforduló ismert problémát hoztak felszínre. Ezekkel foglakozni kell, erre a munkára azonban az iskolákban a szakembereknek, pedagógusoknak sem elegendő idejük, sem megfelelő szakmai kompetenciájuk nincs.
(Forrás: abcug.hu)

Civilek: családokat szakíthatnak szét ok nélkül az új gyermekvédelmi javaslat szerint (10.26.)
A TASZ és több más civil szervezet is tiltakozik a gyermekvédelmi törvény szigorítása ellen, amelynek szerdán kezdődött meg a vitája a parlamentben. Czibere Károly államtitkár azt mondta, hogy semmilyen szándéka nincs a kormánynak arra, hogy elfedjen bármit is, szerinte semmiféle eltussolással a kormányt nem lehet vádolni.
(Forrás: hvg.hu)

Czibere Károly valamit nem ért – Válasz a lakcím nélküli gyerekek ügyében (10.27.)
A Város Mindenkié és az Utcajogász aláírásgyűjtést kezdeményezett a lakcím nélküli gyerekek és családjaik jogai védelmében. A petícióra a megjelenés után két nappal az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára reagált. Czibere Károly közleményében kijelentette: egyetlen gyermek sem esik el „alapvető szolgáltatásoktól” csupán azért, mert nincsen lakcímkártyája.
(Forrás: A VÁROS MINDENKIÉ)

Elvehetnék a gyereket, ha a kismama nem megy el egy vizsgálatra? (10.27.)
A gyermekvédelmi törvény módosításával a jövőben súlyos veszélyeztetésnek minősülne, ha a szülő nem működik együtt a gyermekvédelmi jelzőrendszerrel. Az MSZP szerint a kormány verte szét a gyermekvédelmi rendszert, egy jogvédő szervezet szerint aggályos a módosítás.
(Forrás: Inforádió)

Üvöltéstől az erőszakig – Valódi védelmet a gyermekek szexuális bántalmazása ellen (10.28.)
Megrendítő történetek sora jelent meg az elmúlt időszakban a sajtóban gyerekekkel szembeni szexuális bántalmazásról. Több százezer gyerek érintett, az esetek töredéke kerül csak nyilvánosságra. Ez ellen akar tenni a Hintalovon Alapítvány: aláírásgyűjtést indított olyan kormányzati lépések sürgetésére, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon.
(Forrás: 168 óra)

Nyilvántartaná a kormány a gyermekbántalmazókat (10.28.)
Könnyen kerülhet nevelői pozícióba olyan, akinek korábban volt gyermekbántalmazásos ügye, mert a szociális szektorban nem szokás leinformálni az álláspályázókat. A szociális ügyekért felelős államtitkárság ezért azt vizsgálja, hogyan lehetne listázni az ilyen embereket, nehogy gyerekek közé kerüljenek. Czibere Károly államtitkár azt ígérte, 2019-20-ra az összes nagy intézetet bezárják.
(Forrás: abcug.hu)

Újabb őrült ötlet: ha nem vagy ott a szülőin, elvehetik a gyereked (11.02.)
A gyermekek védelme és biztonsága érdekében kormánypárti képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek elő, amely nem alkalmas a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor tömegesen vezethet családok indokolatlan szétszakításához – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében. A TASZ aggodalmait olyan neves szakemberek is osztják, mint Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, vagy Gyurkó Szilvia gyermekjogász.
(Forrás: Sztárklikk)

 

Romák

Ritók Nóra: A tanulás és a szegénység (10.23.)
A hét egyik híre volt, hogy a Gandhi Gimnáziumban tartott ünnepségen kormányzati szintről elhangzott: tanulással és kitartással lehet kijutni a szegénységből.Nyilván (így kiragadva a mondatot) is elgondolkoztam rajta. Mert én ezt nem ilyen egyszerűen látom. Persze én is azt gondolom, a tanulás, a kitartó tanulás fontos az úton…. de azt is tudom, hogy ezen az úton hány sorompó csapódik le a szegénységben élő gyerekek előtt. Látom, milyen keveseknek sikerül ez, és ahhoz is mennyi minden kell, hogy valaki sikerrel elinduljon e felé.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)

Az államtitkár szerint a kormány megháromszorozta a roma hallgatók számát (10.24.)
Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, a kormány intézkedéseivel sikerült az európai uniós átlag alá vinni a magyarországi iskolai lemorzsolódást. Ennek némileg ellentmond a 168 óra által megszerzett államtitkársági dokumentum, amely szerint több mint 40 ezer diák morzsolódott le, főként a tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt.
(Forrás: eduline)

„Csak az igazán bátrak mernek kiállni” – a világ egyik legmenőbb zenekarának esete a cserdi gyerekekkel (10.24.)
A Budapesti Fesztiválzenekar 2015 júniusa óta hét ingyenes Zenevár foglalkozást tartott, másfél év alatt ezerkétszáz, többségében hátrányos helyzetű gyerek hallotta a programot hat településen, öt különböző megyében. A koncert ugyan pillanatok alatt elrepül, de az élmény még sokáig velünk marad…
(Forrás: wmn.hu)

Beindultak a dobra Cserdiben a szegény kisdiákok (10.28.)
“Gyakorolni kint lehet az udvaron!” – küldik ki a színes lapokból  frissen hajtogatott papírtrombitákat azonnal kipróbáló gyerekeket a cserdi rendelő-művelődési ház szűkös előteréből, megelőzendő a kialakuló hangorkánt. Mindig a trombita a legnépszerűbb – jegyzi meg a Budapesti Fesztiválzenekar egyik segítője, aki a gyerekekkel közösen készíti az alkalmi hangszereket – a trombitán kívül félliteres üdítőspalackból csörgőt, tojástartóból és befőttesgumiból pedig pengetős eszközt.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Lesújtó adatok a hazai cigányságról (10.31.)
A 15–64 éves romák közel 16 százaléka még az általános iskolát sem fejezte be 2015-ben, és további 63 százalékuk is csak alapfokú végzettséggel rendelkezettA szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek arányában a legkisebb a különbség , ám míg a roma népesség esetében ez a legmagasabb végzettség, amit a még viszonylag nagyobb részük elér. a romák között csak minden századiknak van felsőfokú végzettsége.
(Forrás: abcug.hu)

Alternatív Nobel-díjasok szólították fel Orbán Viktort, hogy vessen véget a roma gyerekek iskolai elkülönítésének (11.02.)
Az alternatív Nobel-díjasok – köztük Bíró András emberi jogi aktivista – levelükben hangsúlyozzák: az oktatáshoz való jog alapvető emberi jog, amelyet olyan nemzetközi szerződések rögzítenek, amelyeket Magyarország is ratifikált. Mindezzel és a faji megkülönböztetés tilalmával nem egyeztethető össze a gyerekek iskolai szegregációja – írják.
(Forrás: Roma Sajtóközpont)

 

Előítéletek

Az előítéletek csökkentéséhez társadalmi változások kellenek (10.28.)
Az ötfős kutatócsoport (a magyar pszichológuson kívül Wim van den Noortgate, Karen Phalet, Aycan Kara és Ronald Fischer dolgozott a projekten) 36 kultúrában végzett 660 vizsgálatot tekintett át, és a metaanalízisük eredményeképpen megállapították, hogy az előítelet csökkentéséhez az emberek összehozása sok esetben kevés: társadalmi szintű változásokra is szükség van.
(Forrás: Dívány)

Ritók Nóra: Véleményáradat (10.30.)
Azt hiszem, érdemes volt megcsinálnom ezt az albumot. Egy furcsa esszenciája lett mindannak, ami ma Magyarországon a szegénységhez kapcsolódik. Képekben, hírekben, viszonyulásokban. Az internet emlékezete pedig megőrzi ezt. A sok szócsata, a stílus, az érvelés, a taktika, az arány a gyűlölet és a józan ész között, a kirekesztés és a szolidaritás között, a provokáló, mindenhol ott levő, kezét dörzsölő, és a feldühített között, a gondolkodó és az ítélkező, a még érző és az elvakult között sok mindent megmutat a mai Magyarországról.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)