Home MagunkrólRólunk írták A Civil Közoktatási Platform Közleménye

A Civil Közoktatási Platform Közleménye

2016-10-13
A CKP leszögezi, hogy bármikor és örömmel tájékoztatja a sajtó érdeklődő képviselőit úgy a működéséről, mint szakmai munkájáról.

Teszi ezt annak érdekében, hogy ne szülessenek olyan fájdalmasan hamis, tájákozatlanságról, és (újságíró)szakmai igénytelenségről árulkodó írások, mint a Magyar Hírlap 2016.10.11-én közölt cikke.
Ezúton szeretnénk segítséget és tájékoztatást nyújtani az újságíró tévedéseit illetően.
1] A Civil Közoktatási Platform az oktatásszakma területein érintett szervezetek – szakmai, érdekvédők és iskolahasználók – koordinált együttműködési munkaplatformja. Azért alakult meg, mert a kormány és az oktatásirányítás felelőtlensége és alkalmatlansága szélsőséges és kétségbeejtő állapotokat eredményezett az oktatási rendszer egészére nézve, és szükségesnek láttuk az egységes álláspont kialakítását, kommunikálását, és az egységes szakmai érték- és érdekképviseletet.
Ehhez képest a KormányKözeliKerekasztal véleményünk és az azóta rendelkezésre álló tapasztalatok szerint is csupán a kormányzati kirakat-tevékenykedést legitimálja, érdemi hatást és megoldásokat nem jelent, a gyermekek, az oktatás helyzetén nem javít.
2] A Civil Közoktatási Platform szakmai munkája folyamatosan, a tematikus munkacsoportokban zajlik, a plenáris ülés nem munkatér. Mivel az oktatásszakma országos érintettségű terület, tagjaink egy része nincs abban a helyzetben, hogy a személyes részvételét minden esetben biztosítani tudja, véleményét azonban van lehetősége becsatornázni. Ezzel együtt a plenáris üléseinken való részvétel messze meghaladja egy átlagos parlamenti plenáris ülés képviselői jelenlétét, a szakmaiság és felelős döntési képesség kompetenciáiról nem is beszélve.
3] Láthatóan zavarba hozza az újságírót a demokráciértelmezés, illetve a szereplők viszonya egymáshoz (ilyenkor jó kérdezni). Az említett májusi népszavazási kezdeményezés támogatását a CKP tagszervezetei valóban elutasították, így a CKP nem, csupán szervezetei közül néhány állt mellé. Ezt hívják szervezeti autonómiának, amely a NER kompatibilis újságírás számára valóban nehezen értelmezhető jelenség lehet.
4] Mivel a Tanítanék Mozgalom egy önálló szerveződés, a CKP pedig egy szervezeteket tömörítő munkatér, nem pontosan értjük, hogy az önálló gazdálkodás feltételeinek technikai kialakítása – a transzparencia, követhetőség érdekében – miért baljós hírérték az újságíró számára. Talán mert a NER szokásaihoz képest egy ismeretlen gyakorlatról van szó.
Örömmel tudatjuk, hogy az aggodalmakkal ellentétben nem zsugorodunk, sőt létszámunk növekszik, a kormány által legyalázott, tönkretett civil szférában újabb és újabb együttműködéseket kötünk. A kormány ámokfutása, az oktatási rendszer állapota, a gyermekek és az ország jövője iránt érzett felelősségünk nem engedi meg, hogy leálljunk. A kérdéses cikk egyvalamit volt képes helyesen leírni, amikor a plenáris döntését idézte: A jelenlegi rendszerkereteket semmilyen körülmények között nem fogadjuk el.
2016. október 12.
Ercse Kriszta – CKP szóvivő