Home Sajtófigyelő Sajtófigyelő – 2016.09.30.

Sajtófigyelő – 2016.09.30.

2016-09-30

Oktatáspolitika, Tanítanék Mozgalom, kvótanépszavazás, Tanodák, pedagógusminősítés…

Oktatáspolitika

Egy évvel később vezetik be az új Nemzeti alaptantervet – videó (09.22.)
Az ATV Start vendége Radó Péter oktatáskutató.
(Forrás: atv.hu)

Palkovics László: De csak kari! – Interjú az oktatási államtitkárral (09.26.)
Pukliba annak idején lánglelkű ellenzéki vezért láttak bele a balosok, ám a minap ő és Pilz külön-külön interjúban nyilatkozta, hogy esze ágában sincs megdönteni az Orbán-rendszert, pont elég, ha módosul az oktatáspolitika. Ön érti ezt a váratlan konstruktivitást? Ez esetben is csak arra tudok gondolni, hogy a kormány legutóbbi lépései meggyőzték őket arról, hogy jól dolgozunk.
(Forrás: 24.hu)

Napirenden a digitális oktatási stratégia és a pedagógusok minősítése (09.27.)
Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: megteremtik annak a lehetőségét, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára az érintettek, ez ingyenes lesz, és a minősítésük legkésőbb március végéig megtörténhet. Ha ezen sikeresen átesnek, január 1-től visszamenőleg pedagógus II.fizetési kategóriába kerülhetnek.
(Forrás: kormany.hu)

A digitális stratégiától vár fejlődést az oktatásban a kormány (09.28.)
Látványos fejlődésre számít a kormány a Digitális oktatási stratégia bevezetésével. A diákoknak versenyképes tudást, a kifejezetten tehetséges tanulóknak pedig extra támogatást ígérnek. A kormány elképzeléseit bíráló tanárok szerint hiába az új számítógépek és a digitális táblák, ha a tananyag mennyisége ugyanannyi marad.
(Forrás: Hírtv)

Objektíven tanítani a történelmet (09.29.)
Az átpolitizálódott, ideologikus történelemoktatással szemben objektív, korrekt szakmai módon kívánnak közelíteni a történelemoktatás és a történettudomány kérdéseihez, arról valódi együttgondolkodást és diskurzust beindítva. Főként ez motiválta a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének ez év tavaszi létrehozását – mondta el lapunknak Nánay Mihály, az új szervezet elnöke, az óbudai Árpád Gimnázium történelemtanára.
(Forrás: Magyar Hírlap)

 

Tanítanék mozgalom

A tanárokat is tanítja valamire a menekültek elleni gyűlöletkampány (09.23.)
A Tanítanék Mozgalom is csatlakozik a jövő pénteki Kossuth téri demonstrációhoz, amelyet Alföldi Róbert és több civil szervezet kezdeményezett, és további művészek csatlakoztak hozzá. A kormánykritikus tanárok szerint a gyűlöletkampány morálisan és pedagógiailag is rendkívül aggályos

A Tanítanék Mozgalom is csatlakozik Alföldiék demonstrációjához (09.23.)
Civil szervezetek és művészek tegnap hirdették meg kampányukat és annak betetőzését, a szeptember 30-ai demonstrációt a Kossuth téren. A Lásd meg az embert! nevű tüntetéshez most a nagy tanártüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom is csatlakozott.
(Forrás: Magyar Narancs)

Pukli kiszáll a Tanítanék Mozgalomból – interjú (09.28.)
„Megírtam a Tanítanék tagjainak, hogy kiszállok a mozgalomból” – jelentette be Pukli István, az oktatás megreformálásáért küzdő szervezet vezéralakja a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ettől függetlenül az oktatás ügyéért továbbra is dolgozni akar. Azt sem zárta ki, hogy ezt akár egy új civil mozgalom élén állva tegye, a nevét brandként használva.
(Forrás: Magyar Nemzet)

A Tanítanék Mozgalom reagált Pukli István bejelentésére (09.28.)
Pukli István a szerdai Magyar Nemzetben megjelent interjúban jelentette be, hogy kiszáll a Tanítanék Mozgalomból. Szerinte árt a mozgalomnak, ha olyan megosztó kérdésben foglalnak állást, mint a menekültügy. A Tanítanék Mozgalom szerda kora este közleményben kommentálta Pukli távozását. Mint írták, sajnálattal vették tudomásul a döntést. A közleményt Pilz Olivér és Törley Katalin írta alá.
(Forrás: 24.hu)

Sándor Mária megérti, de elfogadni nem tudja Pukli visszalépését (09.29.)
A Tanítanék Mozgalom nem azonos Pukli Istvánnal, aki egyébként sok fontos és hasznos dolgot tett. Megvárják míg lezajlik az október 2-i népszavazás körüli „cécó”, s utána határozottan ki kell lépniük újból a nyílt terepre, s érvényesíteni követeléseiket. Ezeket különben a Tanítanék Mozgalom nemrégiben a honlapján újból összegezte.
(Forrás: Népszabadság)

Pukli István az Egyenes beszédben (09.29.)
Kiszállok a Tanítanék Mozgalomból, de az oktatásügyért tenni fogok, addig teszek, amíg nem sikerül átütni a falat a fejekben ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban – ezt Pukli István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: atv.hu)

Törley Katalin: Tájékozódj! Kérdezz! Gondolkozz! – Tanári helyzetértékelés a fel nem tett kérdések országában (09.30.)
Tanár vagyok. Nap mint nap gyalog járok be az iskolámba: szükségem van erre a szűk félórás zsilipelésre… Nap mint nap elmegyek a Podmaniczky utcában a hatalmas kék-sárga plakátok mellett. A Munkácsy utca sarkánál pedig egy piros-fehér-zöld verzió van, a gimnázium bejáratától alig pár lépésnyire. Már nem olvasom el őket, hiszen annyit olvastam róluk, mégis pontosan tudom, hol vannak, talán a pontos szöveget is tudnám rekonstruálni.
(Forrás: Kettős Mérce)

Puskás Aurél levele (nem csak) pedagógusoknak (09.30.)
Itt az ideje annak, hogy legalább a legalapvetőbb emberi dolgok kérdésében állást foglaljon a legalapvetőbb emberi dologgal, a neveléssel foglalkozó pedagógusok mozgalma. Ha ugyanis a nagy nemzeti egyetértésben saját deklarált elveivel szemben nem szólalna meg, akkor azt politikai szándékból tenné. Ezért hallgatna. Viszont ha egy tisztességes, némi tekintéllyel bíró szervezet foglal állást alapvető emberi kérdésekben, az orientál – ha másutt nem, a pedagógusok körében. Ha ezzel támogatókat veszít, az a kisebbik baj.
(Forrás: Hívatlanul.com)

 

Menekültek – kvótanépszavazás

Álljanak ki a keresztények a kvótakampányügyben, kéri egy tanár (09.23.)
Megunta a tétlenséget, az egyházi elöljárók hallgatását, félrenézést, és állásfoglalást kér-vár a magyar keresztényektől kvótakampányügyben egy pedagógus. Gondolatait, kérdéseit egy petícióban fogalmazta meg.
(Forrás: hvg.hu)

Gál J. Zoltán: Tűzparancs (09.24.)
Egy budapesti szülői értekezleten azt kérdezte az egyik anyuka, hogy mit kíván tenni a tanítónő a megnövekedett biztonsági kockázat kivédésére. Mire tetszik gondolni, anyuka? Hát, a kis Lilikére, ki másra, akinek az apukája arab, és igaz, hogy az anyukája magyar, meg hát az apuka is milyen szépen beszél magyarul, mérnök, vagy miféle, látszik, hogy régóta él itt, de akkor is, mindenki tudja, hova vezet ez, egy arab gyerek az osztályban, ebből terror lesz meg erőszak lesz, mindenki célpont a Lilike miatt…
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

Nagy bajba kerülnek a menekült gyerekek Európába érve (09.26.)
Hiába érik el a menekültek Görögországot, ezzel pedig az Európai Uniót, mivel a menekülttáborokban hivatalos iskolák nem működnek, a menekült gyerekek addig maradnak oktatás nélkül, míg a táborban élnek.Pedig a szülők többsége azt mondja, azért vállalkoztak a tengert átszelő veszélyes útra, hogy gyerekeiknek reménytelibb jövőt biztosítsanak.
(Forrás: Eduline)

Nincs szükség kiemelt ellenőrzésre a menekült gyerekek miatt (09.27.)
Nincs szükség kiemelt egészségügyi ellenőrzésre a menekült gyermekek miatt – mondta az országos tiszti főorvos a Hír TV-nek. Szentes Tamás az egészségmegőrzésről, az egészséges életmód és környezet fontosságáról tartott általános iskolásoknak rendkívüli osztályfőnöki órát egy kispesti iskolában.
(Forrás: Hírtv)

A menedékkérőkkel szembeni szörnyű magyar bánásmód egy tudatos játszma része (09.27.)
A „kvótanépszavazás” előtt megjelent Kiszolgáltatott remény: Magyarország kitartó támadása a menekültek és migránsok jogai ellen című jelentés szerint több száz menedékkérőnek kell hónapokon keresztül várakoznia megalázó körülmények között a déli határnál. Azokat pedig, akik bejutnak az ország területére visszaküldik Szerbiába vagy jogellenesen fogva tartják.
(Forrás: Amnesty International)

Nagy munka lesz helyrehozni a gyerekekben tett kárt – Törley Katalin, Nyáry Krisztián és Márton András a kvótanépszavazásról (09.28.)
Olyan brutális a kormány gyűlöletkampánya, és olyan régóta tart, hogy senki nem mentesülhetett a hatása alól. Főleg a fiatalok nem, mert ők azok, akik elsősorban a vizuális kommunikációra érzékenyek. Még ha tudatosan nem is értelmezték, hogy miről szólnak a mindent elborító kék-sárga gyűlöletüzenetek, akkor is beleégtek a retinájukba a plakátok (Törley Katalin).
(Forrás: Librarius)

Oktatók, kutatók tiltakoznak a kvótareferendum ellen (09.28.)
Egyetemi oktatók, tudományos kutatók tiltakoznak a vasárnapi népszavazás ellen, amelyről nyilatkozatot juttattak el szerkesztőségünkbe. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a nyilatkozatot és az aláírók névsorát. A nyilatkozatot pár nap alatt több mint 140-en írták alá, és napról napra növekszik a csatlakozók száma
(Forrás: Népszava)

 

Tanodák

Tanodák fekete napja (09.23.)
Szerdán kihirdették a tanodapályázat nyerteseit, amit lélegzetvisszafojtva várt a szakma.összesen 1077 pályázat érkezett, amiből azonban csak 171-et támogattak. Ez tanodánként 25-30 millió forint támogatást jelent 2018 szeptemberéig. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mely tanodák kaptak pénzt, a kormány ugyanis titkolja a nyilvános listát. Tudni lehet: több olyan tanoda pályázatát elutasították, amely már évek óta elkötelezetten és magas szakmai színvonalon nűködött.
(Forrás: 168 óra)

Megvárják a hivatalos értesítést és fellebbeznek – nem tehetnek mást (09.23.)
Közel tíz hónapig ültek a döntéshozók a tanodák támogatásáról szóló pályázaton, a héten megszületett eredmény elkeserítő: rengeteg már régen a területen dolgozó szervezet nem kap egy fillért sem. Aki több lábon áll, minimális működéssel húzza még egy ideig, a kisebbek bezárnak. Vagy már be is zártak.
(Forrás: Magyar Narancs)

Ritók Nóra: Tanodák (09.25.)

A hét sokunkat letaglózó híre volt a tanoda pályázatok eredményhirdetése. Március óta várjuk, ki vegetálva, ki felfüggesztve a tevékenységét, ki, mint mi is, működve, költségátcsoportosítással addig, míg megtudjuk végre, kapunk-e támogatást, vagy sem. Persze várták nyilván azok is, akik még sosem csináltak tanodát. Éppúgy, mint a legutóbbi kiírásnál. Ahol hasonlóan érthetetlen, de talán ennyi működő tanodát mégsem sújtó eredmények születtek.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)

Tanodatámogatásra fordítja a lovagkeresztjét Ritók Nóra (09.26.)
Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője korábban már bejelentette, hogy Bayer Zsolt kitüntetése miatt ő is lemond a lovagkeresztjéről és árverésre bocsátja azt. A kormány tanoda-támogatási döntése miatt most az is kiderült, mire fordítja a bevételt.
(Forrás: hvg.hu)

A legrégebbi tanodákat gáncsolta el a kormány (09.26.)
Meglepő eredményt hozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kifejezetten a tanodák támogatására kiírt EFOP pályázata: ugyanis éppen a tapasztalt, számos korábbi tanodapályázaton nyertes civil szervezetek projektjei nem kapnak az 5,3 milliárd forint szétosztandó támogatásból. A nyertesek hivatalos névsora egyelőre nem nyilvános.
(Forrás: abcug.hu)

Milliárdok a Tanoda-program folytatására (09.27.)
A Népszabadság szeptember 24-én megjelent cikkének állításával ellentétben a kormány 5,3 milliárd forinttal támogatja a Tanoda program folytatását, amelynek keretében, több mint 170 helyszínen folytatódnak az iskolaidő utáni többletfoglalkoztatások a hátrányos helyzetű gyermekeknek.
(Forrás: Edupress)

Örömmel értesítem, hogy pályázatát elutasítottuk (09.27.)
Ahogy azt sejteni lehetett, elvéreztek a legnagyobb tapasztalattal rendelkező tanodák a kormány sosem látott méretű, ötmilliárdos pályázatán. Az évtizedes múltú pedagógiai mozgalom szervezetei érthetetlenül állnak a fejlemények előtt, kilenc hónapot vártak a döntésre, indoklást nem kaptak, a nyertesek listája még nem nyilvános, és úgy hírlik, önkormányzatok friss alapítványai kerültek előnybe.
(Forrás: Index)

Lencse Máté: Bírálat elutasítva (09.28.)
Tisztelt Emberi Erőforrások Minisztériuma EFOP és RSZTOP Irányító Hatósági Feladatokat Ellátó Főosztály!(…)Sajnálattal értesítjük, hogy a 2016. szeptember 27-én hozzánk beérkezett bírálatát határidő be nem tartása okán nem áll módunkban elfogadni. Így bár szükségtelen lenne reagálni rá, úgy gondoltuk, hogy mindkét fél okulására mégis érdemes megtenni.
(Forrás: Toldi Tanoda)

 

Kritikus megnyilvánulások

Elúsztak a beígért építkezések (09.22.)
A stadionok és sportcsarnokok mellett a magyar kormány a tanuszodák építésére is figyelmet fordít, és számos helyen szeretnének teret biztosítani az úszni és vízilabdázni vágyók számára. A mai napig összesen 25 településen született döntés arról, hogy tanuszodát építenek fel, és a legújabb határidő szerint ezeket a most kezdődött tanév végéig kell átadni
(Forrás: Magyar Nemzet)

Nácibarát műsorvezető tanítja az embereket a köztévé új műsorában (09.22.)
Elindul a már a franc se tudja hányadik köztévés töltelékcsatorna, most éppen M5 néven költenek milliárdokat, hogy legyen az államnak ismeretterjesztő adója is. A cél a diákok és oktatók segítése, és lesz jó pár saját gyártású műsor. A Vigyázó Blog szúrta ki, hogy az adó egyik műsorát az a Takaró Mihály vezeti majd, aki nagy szeretettel zsidózik teli szájjal, és kifejezetten kedveli a nyilas kötődésű írókat.
(Forrás: Comment Blog)

Hiánycikk a gyógypedagógus (09.23.)
Sipos Imre helyettes államtitkár elismerte, hogy akár logopédiáról, akár gyógypedagógiáról van szó, hiányszakmáról beszélünk. Tavaly 584 ezer, a pedagógiai szakszolgálatok által nyújtott fejlesztésben részt vett gyerekre 9 ezer szakember jutott – írja a Magyar Idők.
(Forrás: Népszava)

Együtt: Iskolákban akasztottak ki kampányplakátokat Csepelen (09.26.)
Csepelen a Móra Ferenc Általános Iskolában, a Katona József Általános Iskolában és a Nagy Imre ÁMK-ban is kifüggesztették Csepel polgármesterének az október 2-i népszavazásról szóló plakátjait, a plakát a népszavazáson való részvételre buzdít, sugalmazza a népszavazáson felett kérdésre adandó választ, és Szabó szerint a szöveg megfogalmazása, üzenete, szóhasználata alapján pedig alkalmas a „migránsokkal”, „illegális bevándorlókkal” szembeni vélemények feltüzelésére.
(Forrás: hvg.hu)

Mélypont: A magyar oktatás a legkevésbbé versenyképes az EU-ban (09.29.)
A Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában egyébként is sokat csúszott vissza hazánk, de oktatásban tök utolsónak lenni egy régióban különösen ciki. A World Economic Forum éves versenyképességi jelentése szerint Magyarország az EU 28 tagállama közül, jelentősen visszacsúszva a 25. a versenyképességi rangsorban.
(Forrás: Eduline)

 

Szakszervezetek

Gallóné is odaül talán az új kerekasztalhoz (09.23.)
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kezdettől azt hangoztatta, a kerekasztal helyett a Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítására lenne szükség.A kerekasztal „javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet ellátó testület”. A februártól rendszeresen – kéthetente, majd havonta – ülésező egyeztetőfórum szereplői, illetve azok száma nem törvényileg szabályozott.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Ingáznak, helyettesítenek, elfogynak (09.24.)
Az informatika csak a jéghegy csúcsa, természettudományos, idegennyelv- és matematikatanárokból már egy ideje hiány van – mondta el lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A következő tíz évben a minisztérium adatai szerint csaknem ötvenezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

A pedagógusok arcul csapása az, ami a Köznevelési Kerekasztalnál történt (09.28.)
Felháboríthatja a nyugdíj előtt álló pedagógusokat a Köznevelési Kerekasztal ülése után tett kormányzati bejelentés – mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának Galló Istvánné 2016. szeptember 28- án. Az oktatási kormányzat ugyanis támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát azoknak a minősítéséről és átsorolásáról, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárásban. A PSZ elnöke emlékeztetett: ez még a kerekasztal korábbi döntésével is ellentétes.
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)

 

Pedagógusminősítés

Vészt kiáltottak a pedagógusok, újabb átverésre készülhet az Orbán-kormány (09.27.)

Úgy tűnik, mintha segíteni akarna az oktatási kormányzat annak az 1400 pedagógusnak, aki közel van a nyugdíjhoz, mégsem engedik át őket a Pedagógus II. kategóriába. Gyorsított eljárásban ígérnek minősítést, de nem tudni, mit jelent az. Akit másodszor is elmeszelnek, azt az állásából is kirúgják.
(Forrás: Népszabadság)

Rendhagyó portfólió: hogyan aláztak meg a tanári pálya végén? (09.29.)
Elkövettem életem eddigi legnagyobb baklövését, 61 évesen jelentkeztem a pedagógus portfóliómmal ún. minősítésre. A minősítésem napján jött ki a rendelet arról, hogy a nyugdíj előtt állókat másképp sorolják be, vagyis ha nem jelentkeztem volna, automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerülök. Nem így történt.
(Forrás: hvg.hu)

 

Szakképzés – felnőttképzés

Tóth József: kitaszítjuk a gyerekeinket Angliába mosogatni (09.23.)
A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke korántsem látja rózsásnak a helyzetet. A Pedagógusok Sztrájkbizottságának egyik tagja a kompetenciafejlesztés leépítéséről, a duális képzésben résztvevő diákok kihasználásáról, az alapítványi szakképzők kivéreztetéséről is beszélt lapunknak.
(Forrás: Népszava)

Késik a közmunkások beiskolázása (09.23.)
Tavaly ősszel még 50 ezer közmunkást akart iskolapadba ültetni a kormány, a Magyar Nemzet szerint azonban 1 évvel az eredeti határidő után még mindig csupán 15 ezren kezdték el a képzést. A lap azt írja: a legújabb, sokadszorra módosított minisztériumi tervben az áll, még idén 55 ezer főre duzzasztják a tanulói létszámot, és ebből 25 ezer főt télen oktatnak majd. Ehhez egy 30 milliárdos uniós program is rendelkezésre áll
(Forrás: HírTv)

Horn Gábor: Felnőttképzés gyűlöletből (09.25.)
Szóval itt a kisvárosban arról beszél a kormánypárti arc, amit felinstalláltak az agyába Budapesten. Most nem a rezsi, most nem a filozófusok, most nem a norvég civilalap, hanem a rettenetes migránsok. Ha harc, legyen harc, s bizony ennek a harcnak sok áldozata van: mind Magyarországon született – s a tudatukat megfertőző ártalom az, amelynek alapján győzelmet hirdethetnek a harcot indítók.
(Forrás: Népszabadság)

 

Tankönyvek

Orbánnal akarják kritikai gondolkodásra nevelni a gyerekeket (09.27.)
Semmilyen nemtelen, személyeskedő és fenyegető támadás nem fogja eltéríteni a kormányt attól, hogy önálló gondolkodásra és a valóság olykor kritikus szemléletére nevelje a fiatalokat – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az LMP-s Ikotity István kérdésére adott válaszában, írja a 444.hu.
(Forrás: abcug.hu)

Menekültek az állami tankönyvben: különös dolgokat találtak (09.30.)
A tankönyv egy elég erős képpel indítja a fejezetet, amin fel kell ismerni az „európaiakat”. A szöveg közben az elöregedő európai társadalmakról szól, és arról, hogy a népességfogyást lassítja a bevándorlás.A kötet egyébként később is elég korrektül ír a bevándorlásról, például megemlíti, hogy a háborúk vagy természeti katasztrófák elől sokan kénytelenek menekülni, egyeseket pedig politikai, vallási okból üldöznek el.
(Forrás: eduline)

 

Diákok

Józanabb az európai átlag a magyar kamasznál (09.26.)
A tizenhárom éves vagy fiatalabb magyar gyerekek több mint negyede, 28 százaléka dohányzott már, 63 százaléka pedig fogyasztott alkoholt – ezek a megdöbbentő számok derültek ki a legfrissebb ESPAD kutatásból (Európai iskolai felmérés az alkoholról és kábítószerekről). A 15–16 évesek körében végzett felmérésben hazai részről a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusprofesszora, Elekes Zsuzsanna vett részt. A kutatást 1995 óta négyévente végzik el, most a tavalyi eredményeit tették közzé.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Az intézményi diákönkormányzatok készülnek az Országos Diákparlamentre (09.29.)
Az oktatásért felelős miniszter 2017 februárjára, Székesfehérvárra összehívta az Országos Diákparlamentet. Az országos tájékoztató fórumon a diákönkormányzati küldöttek áttekintik majd a tanulói jogok érvényesülését, és az oktatásért felelős miniszter számára ajánlásban megfogalmazzák véleményüket, javaslataikat.

 

Gyermek- és ifjúságvédelem

Állami mostohagyerekek. A rideg intézetek világából egyenes út vezet a társadalom perifériájára (09.28.)

A rendszer számos olyan problémával terhelt, amelyről tudomást sem vesz az aktuális területgazda, most éppen a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az alulfizetett, hiányosan képzett, motiválatlan és állandóan cserélődő személyzet képtelen a gyerekekkel megfelelő kapcsolatot kialakítani, akik így az intézeten belül saját világot és saját szabályokat hoznak létre, amely a nyers erőszakon alapul.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Hátrányos helyzet

„Örülök, hogy ilyen lettem, amilyen vagyok” – Beszélgetés Horváth Leonnal, aki állami gondozottként pert nyert a gyámhivatal ellen (09.15.)
Ha az embernek igaza van, nem adhatja fel. Küzdenie kell, nem szabad meghunyászkodni. Fura ilyet mondani, de a gyermekvédelem tett azzá, aki vagyok, és hálás vagyok neki. Ha a sok bántalmazás, jogtalanság nem történik meg, sem magamon, sem több társamon sem tudtam volna segíteni. Nagyon örülök neki, hogy ilyen lettem, amilyen vagyok.
(Forrás: Már megvagy! Ne keresd magad többé… Cafeblog)

Borsodi Csilla Noémi: Roma tanulók inkluzív nevelése (09.25.)
Érdemes lenne egy a tanulók későbbi karrierjének nyomon követésére szolgáló helyi rendszert is kialakítani, hiszen ők nem (csak) az iskolának, hanem az életnek (is) kell(ene), hogy tanuljanak. Szükség lenne egy „online dicsőségtáblára” is az iskola honlapján, hogy a korábban végzettek eredményeikkel büszkélkedhessenek, magabiztos felnőttekké váljanak. Az önbecsülés mint hajtóerő kiemelkedő jelentőségű.
(Forrás: Tani-tani Online)

 

Felsőoktatás

Így változnak a felvételi pontszámítási szabályai 2017-ben /09.27.)
Azok a felvételizők 2017-ben jól járnak, akik OKJ-s szakképesítéssel vágnak neki a felvételinek, és a szakképesítésük szakirányának megfelelő képzésen tanulnának tovább. Míg 2016-ban még csak 24 pont járt az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, 1993 után szerzett, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, a 2017-es felvételin már 32 többletponttal számolhatnak a jelentkezők.
(Forrás: Eduline)

 

Szülők

„Kaszálás” a szülői értekezleten? Kikelt a tanárok ellen a szülői szervezet (09.26.)
Furcsa közleményt tett közzé a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). A szervezet szerint az oktatási intézmények „a szülőkkel töltetik fel az iskolai alapítványokat”, az osztálypénzből pedig a pedagógusnapi ajándékokat vásároltatják meg a diákokkal.
(Forrás: Eduline)