Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Újabb retorzió! – Újabb tüntetés a válasz!

Újabb retorzió! – Újabb tüntetés a válasz!

2022-11-30

2022. november 30-án a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel. 1-1 főt az Eötvösből és a Vörösmartyból, 6-ot a Karinthyból rúgtak ki.

Az Eötvös diákjai tiltakozásként december 2-án elállták az iskola bejáratát. A Karinthy, ahonnan hat tanárt küldtek el, kényszerszünetet rendelt el, a tantestület pedig bejelentette, nagy részük határozatlan ideig tartó polgári engedetlenségbe kezd. December elsejétől szintén határozatlan ideig demonstrálnak a diákok a Belügyminisztérium előtt. December elsején országosan legalább 65 iskolában tiltakoztak a tanárok, Budapesten az Eötvös és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium mellett ülősztrájkot tartottak a diákok a Marcibányi téri Kodály Gimnáziumban, az Újpesti Bródy Imre Gimnáziumban, a II. kerületben a Gyermekek Háza Gimnáziumban és a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. És minden jel arra mutat, a tiltakozóhullám csak növekedni fog.

A Civil Közoktatási Platform térképe szerint országszerte háromszáz településen, legalább ezer intézményben voltak sztrájkok korábban. 

Nagy élőláncot két alkalommal alkottak Budapesten, a szervezők mindkétszer szülők és diákok voltak. Mihalics Lili (Egységes Diákfront), az egyik szervező szerint az október 27-iki nagy élőlánc 5 km hosszú volt, ami körülbelül ötezer résztvevőt jelent. A november 18-ain a rossz időjárás miatt kevesebben voltak, de a céljuk az, hogy tartósan aktivizálják az oktatásért aggódókat, míg az elégedetlenség a kormány belső felméréseiben is meg nem jelenik, mert, mint mondta, akkor lesz változás.  

A pedagógus-szakszervezetek országos sztrájknapokat szerveztek és szerveznek, amelyeken alkalmanként tízezernyi pedagógus tiltakozott. Komjáthy Anna, a PDSZ ügyvivője a 9-nek azt mondta, egyetlen más szakmában sem volt soha ennyi tiltakozó. Szeptember elseje óta folyamatosan mondanak fel a tanárok, nincs olyan iskola, ahol ne hiányozna szaktanár. A kormányzat trükközik: az online napló például nem regisztrálja, hogy szaktanár tartotta-e az órát. Rendszeres, hogy a két órát szabályosan sztrájkoló tanártól az egész napi bérét levonják; ez ellen viszont a szakszervezet fellép, és visszaadják a jogellenes levonást.

November 26-án egy tüntetés keretében petíciót adtak át a Belügyminisztériumnak a pedagógusok, diákok és szülők kilencpontos követelésével. Ezt október 23-án kezdeményezte közösen huszonöt szervezet, és nemcsak a pedagógusbérek emelésére, hanem az oktatás teljes megreformálására vonatkozik az óvodáktól a szakképzésen át az egyetemekig. A követeléslistát tartalmazó petíciót 112 ezren írták alá. A demonstráción elhangzott számos fontos beszéd egyikében az Egységes Diákfront képviselője kijelentette: „Csak a döglött hal úszik az árral”. 

A december 8-i újabb országos sztrájknapot és a december 9-i, a követelések nyilvánosságáért az MTVA székháza elé szervezett tüntetést követően 2023. január 2-án 180 kilométer hosszú gyalogmenet indul a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcseyig, az elbocsátott tanárok iskolájáig.

A Belügy még most is képes azt állítani, hogy a gyerekek tanuláshoz való jogát nem az oktatás helyzete, hanem a tanárok munkabeszüntetése veszélyezteti! A CKP már szeptemberi állásfoglalásában kimondta:  
  • az oktatási rendszerünk immáron képtelen ellátni alapvető feladatait, képtelen minden gyermek számára olyan gondoskodást, fejlesztést, tudásokat, képességeket és készségeket biztosítani, amely későbbi boldogulásuk, sikerességük, életben való beválásuk előfeltétele.
  • a pedagógushiány egyre növekvő kockázata immáron több mint két évtizede ismert a mindenkori kormányok előtt, így megkérdőjelezhetetlen feladatuk lett volna a mára kialakult súlyos hiányállapot megelőzése. …
  • az esztendő eleje óta csak fokozódó pedagóguselégedetlenséget kinyilvánító megmozdulások, mint a sztrájk és polgári engedetlenség, legitim eszközök a tiltakozók számára. A sztrájk alapvető munkajog.  A polgári engedetlenség pedig egy erőszakmentes, erkölcsi indíttatású[1], demonstratív szabályszegés, mely valódi demokráciában kétségtelenül szükségtelen, ám elkerülhetetlen, amikor a demokratikus keretek már súlyosan sérülnek, és a hatalom megfosztja jogaitól a munkavállalókat.
  • a pedagógusok tiltakozó akcióinak vitathatatlan legitimitást ad az első két pont. A közoktatásban dolgozó felelős szakemberként a tiltakozók kiállnak a szakmaiság mellett, a gyermekek és a társadalom érdekeiért, hangot adva más iskolahasználói csoportok (szülők, diákok) elégedetlenségének, kétségbeesésének is.  A tanulók megfelelő minőségű oktatáshoz való joga nem a polgári engedetlenség és a sztrájk miatt elmaradó órák miatt csorbul, ám annál nagyobb mértékben sértik azt a tanárhiány miatt elmaradó vagy formálisan megtartott órák, a tanárok túlterhelése és autonómiahiánya miatti minőségromlás.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!