Home Sajtófigyelő HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017. 04. 20.

HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017. 04. 20.

2017-04-20

 

Az elmúlt két hétben még mindig számos hír jelent meg a CEU-ügyéről, ezért is folytatjuk a korábban elkezdett „naptárt”. Ennek az időszaknak a legkiemelkedőbb eseményei a civil tiltakozások, a tömegeket megmozgató tüntetések voltak. S ezek már nem csupán a CEU miatt szerveződtek, hanem a civil törvény módosítása ellen és a tanszabadság védelmében. Aktuálisan az oktatási kormányzat két tervezett intézkedése váltott ki felháborodást, és indít el várhatóan egy újabb tiltakozási hullámot: a kötelező középiskolai felvételi és a pedagógushiány ellensúlyozását célzó törvénymódosítás. 

TARTALOM

  1. Kötelező középiskolai felvételi
  2. Képzettség nélküli tanárok?
  3. Civil tiltakozások
  4. CEU naptár (folytatás)
  5. Egyházak és iskolák
  6. Oktatáspolitika
  7. Kritikus megnyilvánulások
  8. Felsőoktatás
  9. Gyermek- és ifjúságvédelem
  10. Digitális pedagógia
  11. Külföld

 

 

1. Kötelező középiskolai felvételi

Kötelezővé tenné a középiskolai felvételit a kormány (04.06.) Az új nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan a kormány 2019-től kötelezővé tenné a középiskolai felvételit – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének szombathelyi rendezvényén. Az elképzelés szerint a rendszer hasonlóan működne mint a felsőoktatás esetében, tehát központilag megszabnák, hogy hány diák vehető fel egy évben gimnáziumba, mennyi szakgimnáziumba és mennyi szakközépiskolába.
(Forrás: hvg.hu)

Szakmaiatlan a középiskolai felvételi ötlete (04.08.)

Indokolatlan és elfogadhatatlan – így vélekedett lapunknak a kötelező középiskolai felvételik bevezetéséről Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője, egyben volt szakállamtitkár. Mint ismert, Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön többek közt arról beszélt, hogy tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, illetve hogy tízmilliárd forintot szánnak iskolabuszok beszerzésére, amelyek kistelepülésekről viszik majd a felsősöket a jól felszerelt térségi vagy városi iskolákba.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Kötelező lesz a középiskolai felvételi? -interjú Nahalka István oktatáskutatóval (04.10.)

Most is van középiskolai felvételi, de nem kötelező. Mi lehet a kormány igazi célja ezzel a lépéssel? A háttérben az lehet, hogy növelni szeretnék a szakmai képzésben résztvevők arányát.A szakközépiskolák férőhelyeit nem tudták feltölteni. Most ennek a korosztálynak a létszáma csökken. Valóban van előnye ilyen tekintetben a gimnáziumokban. Megtehette volna, hogy kötelező létszámokat ír elő. Feltételezhetően lesz felvételi, és lesznek ponthatárok. Lesznek olyan gimnáziumok, ahová nem tudnak bejutni, ők a szakképzésbe mennek. Nincsenek pontos információink. Ez a gyakorlat szembemegy mindennel, ami a világban történik, ahol a szakképzés is az egész életen át történő tanulásra készít fel.
(Forrás: atv.hu)

Eltűnt húszezer egyetemista (04.11.)

Miközben mindenki a CEU-botrányra figyel, a kormány azt tervezi, hogy bevezeti a kötelező középiskolai felvételit, központilag szabályozná a felvehető diákok számát, és felvetődött az is, megszüntetik a kistelepülési iskolák felső tagozatát. Mindez tovább csökkentheti a diákok továbbtanulási esélyeit, pedig már most is katasztrofális a helyzet: több mint 20 ezer hallgató tűnt el a felsőoktatásból az elmúlt hat évben, és egyre kevesebben jutnak el az érettségiig.
(Forrás: Népszava)

Elég érett a gyerek a hat/nyolcosztályosba? (04.14.)

A tények azt mutatják, hogy a felvételi rendszer alkalmas arra, amire kitalálták. Nahalka István oktatáskutató szerint ugyan eleve teljesen abszurd, hogy egyes intézményeknek jogukban áll kimazsolázni a legjobb diákokat.Ha azonban abból indulunk ki, hogy ezek az iskolák a tehetséggondozás helyszínei, vagyis nem baj, ha az átlagosnál többre képes gyerekek lehetőséget kapnak kibontakozásra, akkor elsősorban azt várjuk a felvételi rendszertől, hogy inkább több, mint kevesebb sikerrel kiválassza azokat a tanulókat, akikről leginkább feltételezhető, hogy a rájuk váró tanulmányi feladatokat magas színvonalon tudják majd teljesíteni. (Az más kérdés, hogy miért nem jut minden gyereknek ugyanolyan magas minőségű oktatás.)
(Forrás: Dívány)

Közel a cél (04.15.)

Mindenekelőtt az állam dönti el a beiskolázási irányokat és arányokat, eldöntve ezzel az iskolafenntartók és iskoláik sorsát. A felvételi eljárással összekapcsolva ezt a jogosítványt, az állam szinte névre szólóan határozhatja meg az egyes életutakat. Ez a megoldás a melegágya a korrupciónak, a kijárásos rendszer virágzásának.
(Forrás: Népszava)

 

 

2. Képzettség nélküli tanárok?

Az elvárások csökkentésével próbálják orvosolni a pedagógushiányt (04.15.)

A törvénytervezet alapján az érintett fogyatékos diákoknak rajzot, testnevelést, informatikát, technikát, ének-zenét, etikát, illetve „az egyes kerettantervek által tartalmilag ezekkel egyenértékű tantárgyakat” szaktanári végzettséggel rendelkező pedagógus is oktathatna. Vagyis nem lenne kikötés a gyógypedagógusi végzettség.A tervezet ugyanakkor megvonna egy könnyítést a btm-diákoktól. A mostani jogszabályok szerint ugyanis megvan a lehetőség arra, hogy ezeket a tanulókat mentesítsék az érdemjegyekkel és osztályzatokkal való minősítés alól – és helyette szövegesen értékeljék őket –, ez a lehetőség a jövőben megszűnne.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Húsvéti meglepetés: jöhetnek a képzettség nélküli tanárok
Drasztikusan romolhatnak a tanulási és magatartási zavarral küzdő gyerekek esélyei, jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, és a pedagógusokat arra kényszerítenék, hogy gyógypedagógusi munkát is végezzenek. Fű alatt újabb jogszabály készül.A tervezet azt is előírná, hogy a jövőben nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy az erre nem felkészített tanároknak kellene ezt a feladatot is ellátni.És unortodox módon oldanák meg a pedagógushiányt is: az ország bizonyos régióiban, illetve meghatározott szakmai területeken pedagógus végzettség nélkül is lehetne tanítani.
(Forrás: hvg.hu)

Ne hagyjuk! Húsvétkor kellett volna véleményezni a 100.000 gyereket hátrányosan érintő törvénymódosítást
A Civil Közoktatási Platform ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja, mivel kizárja az érintettek lehetőségét a valódi és érdemi tájékozódásra, elemzésre és értékelésre, illetve véleményalkotásra. A tervezetben több lényeges módosítás szerepel, köztük olyan is, amely mintegy százezer – beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő és sajátos nevelési igényű – tanulóra nézve  súlyos és káros következményekkel járhat, a pedagógusokra pedig olyan feladatokat hárít, amelyek ellátására őket nem készítették fel.
(Forrás: ckp.tanitanek.com)

 

 

3. Civil tiltakozások

Az év eddigi legnagyobb tüntetése lesz Budapesten (04.09.)

Délután öt órától újabb tüntetést tart az Oktatási Szabadságot csoport, amely az eddigi két CEU mellett kiálló demonstrációkat is szervezte. Az első, múlt vasárnapi eseményen körülbelül 10 ezren lehettek a Kossuth téren, a lex CEU elfogadása után nagyjából fele ennyi ember jött össze a Nádor utcában. Úgy tűnhetett, hogy csökken az érdeklődés, de pont fordítva:  a mai tüntetés iránt több mint 23 ezren érdeklődnek Facebookon és több mint 19 ezren jelezték, hogy ott lesznek. 
(Forrás: Index)

Ercse Kriszta, a CKP szóvivője a Reggeli gyorsban – hanganyag )04.10.)
Elkészült szakemberek bevonásával egy olyan alapanyag, amelynek alapján társadalmi szintű diskurzus indulhatna a közoktatásról. A döntések nem szakmai alapon történnek, érdekek, érdekeltségek szabják meg az irányokat. Ez a túlközpontosított rendszer nem működőképes. Bár beismerték, hogy a gyerekek túlterheltek, az új NAT-ban a tananyag egyáltalán nem csökkent. A CKP kezdeményezéseire nem érkeztek válaszok, nem volt szakmai egyeztetés. Mindent kontrollálni akarnak. 81 százalékban determinálja a gyerekek teljesítményét, hogy hová született, az iskola nem tudja pótolni ezeket a hátrányokat. Pedig a pedagógiai eszközök megvolnának rá. A jelenlegi rendszer súlyosbítja ezen a téren is a problémákat. (1. rész a 11. perctől)
(Forrás: Klubrádió)

Milyen CEU-tüntetés? Ott se voltál, kishaver (04.10.)

Hol van már a jó öreg, hányan voltak tüntetni számháború? Pedig micsoda össznépi szórakozás volt, amit ráadásul mindig az akkor még polgári jobboldal nyert. A műfaj tegnap szintet lépett.Ekkora tömeget már nem kell megmagyarázni – állítja totál naivan a 444.hu a vasárnapi CEU-tüntetésről. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnének.Mert mit mond erre a Magyar Idők-888-Ripost-Origó-TV2 tengely? A tüntetők kevesebben voltak, mint várták.
(Forrás: Válasz)

Alig akarják abbahagyni a tüntetést Orbán ellen (04.12.)

A Hősök vétója elnevezésű rendezvényhez több mint 100 civil szervezet csatlakozott, és a szervezők közlése szerint több tízezren vettek részt rajta. És a demonstráció leglátványosabb üzenete egyértelműen az a hatalmas szív volt, amelyet a több tízezresre duzzadt tömeg formált meg a tér közepén. Ám sokkal inkább emlékezni fogunk arra, hogy a tüntetők a sok órás esti vonulásukkal ezúttal is erőteljesen jelezték: elegük van a kormányból.Fontos újdonság volt azonban, hogy nemcsak Budapesten volt megmozdulás, hanem Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Sopronban és Szegeden is tüntettek.
(Forrás: index)

Közel 1000 ember tüntetett a TIK-nél, majd a Fidesz-székházhoz vonultak – videó, galéria! (04.12.)

A fővárosi tüntetéshez csatlakozott Szeged is: 17 órakor a TIK előtt beszédekkel álltak ki a CEU-ért és a civilekért, majd a Fidesz székházhoz vonultak. Vásárhelyen két tucatnyian gyűltek össze.
(Forrás: Délmagyar)

L.Ritók Nóra:Tüntetés a civilekért (04.12.)

Először csak kekeckedőnek bélyegeztek minket. Bajkeverőnek. Aztán ballibsinek. Mazsihisztának. Sorosbérencnek. A munkánk kommunikálásával kiszorultunk az ellenzéki sajtóba. Mert a kormányzati média, az maximum a hazug sárdobálásig jutott velünk kapcsolatban. Később elindultak más dolgok is. Jöttek figyelmeztetések, fenyegetések, a következmények emlegetései. Aztán ellenőrzések sora.  Majd az alapítványunk életében az elutasított pályázatok időszaka következett.Uniós és hazai pályázatok nélkül maradtak nekünk a külföldi támogatások. Soros, Svájci, Norvég Alap…. ami mind, mint negatív bélyeg égett ránk az ellenségkép keltésének jól felépített rendszerében.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)

Pilz Olivér beszéde a “Miskolc a CEU-val van!” demonstráción (04.12.)

Legyünk hát mi magunk – civilek, akár egyének akár szervezetek – a fékek és ellensúlyok! Cselekednünk kell! A civilek, az oktatás és ezen belül a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése a tudás és a gondolat szabadságát támadja! Állampolgárok vagyunk, és nem alattvalók. Mi vagyunk a mindenkori kormány megbízói, nekünk tartoznak elszámolással. Sokfelől indultunk, de egy irányba tartunk. Gyermekeink, és saját jövőnket magunknak kell a kezünkbe venni! A jövő záloga pedig az autonóm, szabad és színvonalas köz- és felsőoktatás!
(Forrás: Tanitanék)

A PSZ állásfoglalása a civil szervezetek és a tanszabadság mellett (04.12.)

Jól működő polgári demokratikus jogállam nem létezhet a kormánytól független, az érdekeltek szabad akaratából létrehozott, fenntartott és működtetett civil szervezetek nélkül! A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is szolidáris a CEU minden oktatójával és hallgatójával!Szolidáris  mindazokkal, akik kiállnak a tanszabadság és a civil szervezetek mellett
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)

Akkor veszik el tőlünk a szabad oktatást, amikor épp tüntetünk érte (04.14.)

Egészen elképesztő érzés állni a Kossuth téren, és hallgatni, ahogy tízezrek hangja rezgeti meg a Parlament ablakait „Szabad oktatást!” követelve. Voltunk már itt ugyanígy, ugyanezzel az üzenettel alig egy évvel ezelőtt is. És bár most nyilván a CEU ügye viszi a prímet – azt nem nehéz belátni, hogy az egyetemet ellehetetlenítő törvény mögött teljesen más tartalom áll, mint „csak egy egyetem” elpusztításának célja. Viszont az oktatás szabadsága ma sokkal inkább halott, mint egy évvel ezelőtt. És ha valamiért, akkor ezért tényleg tüntetni kell.
(Forrás: Kettős Mérce)

 

 

4. CEU naptár (folytatás)

Április 05.

A Batthyány-kör nem beszélhet a CEU-ról (04.05.)

Nem beszélhet a CEU tervezett bezárásáról a Professzorok Batthyány Körének tagsága: lakatot tettek a szájukra, és határozatban döntöttek a hallgatásról. Náray-Szabó Gábor, a kör elnöke a civiltörvény szigorítását viszont hasznosnak tartja – és azt sem bánná, ha a belföldi támogatású szervezetekre is kiterjesztenék a fokozott ellenőrzést.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Balog: az előjogok megszüntetéséről van szó 04.05.)

Annak vélelmezése, hogy a felsőoktatási törvény szigorításával sérülne Magyarországon a tanszabadság vagy az intézményi autonómia, az nem felel meg a valóságnak – jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.Egy helyen működő, két intézményről beszélünk. Nem szeretné a magyar kormány, ha a CEU ebben a formában működne tovább, ezt ki kell mondani – hangsúlyozta a miniszter.
(Forrás: hirado.hu)

CEU-ügyben üzent Ádernek a világhírű magyar tudós (04.05.)

A világhírű hálózatkutató,Barabási Albert-László aki korábban arra szólított fel – pártszimpátiától függetlenül mindenkit –, hogy álljon ki az egyetem mellett, Áder Jánosnak írt nyílt levelet. Facebook-oldalán közzétett üzenetében úgy fogalmazott: nagy öröm volt számára, hogy négy évvel ezelőtt fogadhatta az államfőt az általa vezetett bostoni kutatóközpontban. Úgy erezte, a látogatás gesztus értékű volt – jelezte, hogy mennyire fontos az Magyarország jövője szempontjából a tudomány és az oktatás.
(Forrás: hvg.hu)

Mi lesz most a CEU-val? (04.05.)

Időközben Kövér László házelnök aláírta, és továbbította az államfőnek a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítását. A CEU pedig jelezte, hogy a jogszabály alkotmányellenessége mellett érvelő memorandumot küld Áder Jánosnak. Szerintük a törvény 1., 2., 4. és 7. bekezdése ellentétes az Alaptörvény több cikkével.
(Forrás: Index)

Április 06.

Forró tavasz: Egyre komolyabb tiltakozást ígérnek a CEU diákjai (04.06.)

Elszánt és eltökélt a CEU-s tiltakozásokat szervező csoport, és így érzik a diákok is. Egyik vezetőjük úgy véli, akár a hídlezárás is jó eszköz a tiltakozás kifejezésére. A CEU szerinte olyan, mint Mátyás idejében a Bibliotheca Corviniana volt: a humanizmus bástyája a feudalizmusban.
(Forrás: hvg.hu)

Már tüzet nyitnának a CEU mellett tüntetők (04.06.)

Radikalizálódnak a Soros-egyetem mellett tüntetők, akik a közösségi oldalakon hergelik egymást és szítanak indulatot, vagy szólítanak fel agresszív cselekedetekre – szúrta ki a PestiSrácok.hu a CEU melletti demonstrációkat hirdető események bejegyzései, hozzászólásai között. A tanszabadságra hivatkozó, de valójában kormánybuktatáson dolgozó tüntetők között van, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy “valahol el kell dördülnie egy fegyvernek egy tüntetésen”, hogy megállítsák az Orbán-kormányt, míg más Orbán Viktor fejbe lövésére keres bátor vállalkozót. Az ilyen hozzászólásoktól ezidáig nem határolódtak el a tüntetések szervezői…
(Forrás: Pesti Srácok)

Nincs is CEU-ügy Lázár szerint (04.06.)

Lázár János a heti kormányinfón elmondta azt is, hogy még külföldi példákat is figyelembe vettek, amikor a CEU ellen hozott törvényt meghozták. Emellett megismételte, hogy senki ne izguljon az egyetemért."Ha valaki veszi a fáradságot, hogy elolvassa más országok szabályozását" akkor az jön ki, hogy a felsőoktatás más országokban is szabályozott, így az egyetemalapítás is, magyarázta Lázár. Emellett szerinte tulajdonképpen nem is nehezítik a CEU-n a tanítást, hiszen a törvény semmiben nem érinti az egyetem működését, az egyetemmel semmi baja a kormánynak.
(Forrás: Index)

Április 07.

Hiszünk az oktatás autonómiájában – A Fazekas is a CEU mellett (04.07.

„Mélységes megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2017. április 4-én a magyar parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek célja a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítése. Történt mindez egy megmagyarázhatatlan gyorsított eljárás, utólagos törvénykezés keretében, hazai és nemzetközi kutatók, tudósok, oktatók, hallgatók, illetve intézmények által kifejezett fenntartások ellenére. Általános és középiskolai tanárként sem tehetünk mást, mint hogy hiszünk a tanítás és a tanulás, a gondolkodás és a véleménynyilvánítás szabadságában, a párbeszéd lehetőségében, mindenekelőtt pedig abban, hogy az oktatás nem válhat a politika eszközévé…"
(Forrás: Magyar Narancs)

A Debreceni Egyetem vezetésével szemben az oktatók kiállnak a CEU mellett (04.07.)

Mi, a Debreceni Egyetem alulírott polgárai (oktatói, kutatói, dolgozói és hallgatói) aggódva figyeljük azokat a fejleményeket, amelyek a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését veszélyeztetik.Így kezdődik annak a nyílt levélnek a szövege, amit – ahogy ebben az első mondatban is olvasható – a Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói fogalmaztak meg a CEU mellett, a kormány hirtelenjében elfogadott, kifejezetten a CEU-t támadó törvényével kapcsolatban. 
(Forrás: Index)

Április 09.

Nádas Péter nyílt levelet írt Ádernek a CEU miatt (04.09.)

Nemrég hírt adtunk róla, hogy csaknem 190 magyar író írta alá a Szépírók Társaságának nyilatkozatát, amelyben a Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU ellehetetlenítése miatt tiltakoztak. Ma reggel felkerült egy nyílt levél Nádas Péter hivatalos Facebook-oldalára, amelyben Nádas arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatot. Nádas azt írja, egy államfő számára ritkán adódik olyan alkalom, amikor "egy tollvonás hiányával" ennyit tehetne a politikai közösség egységéért, hiszen az "eltúlzott félelmekből" és a "fésületlen indulatokból" soha nem jöhet létre egység. 
(Forrás: Könyves blog)

Április 10.

Orbán pitbulldózere – Az ember, aki arcát adta a CEU kinyírásához (04.10.)

Fegyelmezettsége vagy saját meggyőződése vitte rá az eddig konszenzuskeresőként ismert oktatási államtitkárt arra, hogy a kormány bunkósbotjaként álljon bele a CEU kinyírásába? Ez az, amit Palkovics László közeli ismerősei sem értenek. A multicég éléről az oktatásba csöppent mérnök-tudós környezetében kíváncsian várják, mi az a pont, amire azt mondja majd, hogy na, ezt már nem. A munkamániás államtitkár a hvg.hu-nak közben elárulta: a mostani posztján köszöni, már ült eleget.
(Forrás: hvg.hu)

CEU: "A törvény előre megfontolt politikai támadás" (04.10.)

Az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását, úgy, ahogyan azt a magyar hatóságok jóváhagyásával tette sok éven át. A törvény olyan büntető jellegű határidőket szab, amelyeknek lehetetlen megfelelni – írják, és hozzáteszik: "a törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része. Minden jog adta lehetőséget kihasználva küzdeni fogunk a törvény ellen."
(Forrás: hvg.hu)

CEU: "A törvény előre megfontolt politikai támadás" (04.10.)

Az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását, úgy, ahogyan azt a magyar hatóságok jóváhagyásával tette sok éven át. A törvény olyan büntető jellegű határidőket szab, amelyeknek lehetetlen megfelelni – írják, és hozzáteszik: "a törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része. Minden jog adta lehetőséget kihasználva küzdeni fogunk a törvény ellen."
(Forrás: hvg.hu)

Április 11.

Még nincs minden lejátszva CEU-ügyben (04.11.)

Több úton is az Alkotmánybíróság (AB) elé kerülhet az a törvény, amely ellehetetlenítené a Soros György által alapított CEU-t. Bár a jogszabályt hétfőn lényegében fenntartások nélkül aláírta Áder János köztársasági elnök, így az hatályba is lép, a törvényt még megtorpedózhatják. A nagy kérdés, amire ilyenkor választ kell adni, hogy az elfogadott, majd az államfő által aláírt törvény alaptörvény-ellenes-e. Áder János nyilván úgy gondolja, hogy nem az, különben nem írta volna alá.
(Forrás: Index)

Emmi: A kormány nem zárja be a Soros-egyetemet (04.11.)

A magyar felsőoktatási törvény módosítása nem jelenti a CEU bezárását, a CEU zavartalanul folytathatja működését, ha Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok erről megállapodik. Magyarország jó szándékú, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy kész a tárgyalásokra – hangsúlyozzák. Mint írták, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azért utazott a nap folyamán Brüsszelbe, hogy első kézből tájékoztassa az Európai Bizottságot a magyar felsőoktatási törvény módosításának tartalmáról
(Forrás: Magyar Hírlap)

Fél órával Áder aláírása után már meg is jelent a Magyar Közlöny a CEU-törvénnyel (04.11.)

Előre be volt készítve hétfő éjjel a Magyar Közlöny, és benne a CEU-t ellehetetlenítő törvény, ugyanis alig fél órával azután, hogy Áder aláírta a jogszabályt, az már meg is jelent a legfrissebb Közlönyben. Ez a törvény váltotta ki az elmúlt két vasárnap nagy tömegtüntetéseit Budapesten.
(Forrás: 444.hu)

Hátrál a kormány? Palkovics mintha a lex CEU módosítását vetette volna fel Brüsszelben (04.11.)

Az államtitkár az Európai Bizottság tagjait győzködte kedden arról, hogy a lex CEU nem lehetetleníti el az egyetem működését. A felvetett megoldás a CEU vezetése szerint a jelenlegi jogi keretek között nem lehetséges. Palkovics László azonban "nagyon nagy esélyt" lát arra, hogy a Central European University a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten
(Forrás: hvg.hu)

Április 12.

Palkovics: Adhat amerikai diplomát a CEU, a működési engedélynek nincs sok jelentősége (04.12.)

Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adhat ki – leegyszerűsítve így foglalta össze az egyetem szerinte nem is bizonytalan helyzetét a hvg.hu-nak az oktatási államtitkár. Palkovics László szerint a CEU és a Közép-európai Egyetem jelenlegi licencszerződésének kibővítésével az intézmény a nagy vihart kavart törvénymódosítás előtti módon működhet.
(Forrás: hvg.hu)

Az Alkotmánybíróság elé kerülhet a CEU-ügy (04.12.)

Az alaptörvény szerint ugyanis azután, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítást, már csak konkrét politikai szereplőknek van lehetőségük az Alkotmánybírósághoz fordulni, így például az országgyűlési képviselők negyedének, ami ötven főt jelent. A szóban forgó beadványt az LMP készítette el, öt képviselőjük alá is írta, illetve a 28 tagú szocialista frakció is jelezte, hogy beállnak a kezdeményezés mögé. Még néhány független honatyára is lehetett számítani, de a Jobbikkal együtt már biztos meglesz az ötven szignó.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Sólyom: A CEU-törvény egyértelműen alkotmányellenes (04.12.)

A felsőoktatásról, az egyetemek autonómiájának elvételéről vitatkozott a Fidesszel szemben kritikus konzervatív értelmiségieket tömörítő Eötvös Csoport szerda délután. Az eseményt moderáló Sólyom László egyértelmű véleményt mondott a CEU-törvényről: a volt köztársasági elnök szerint teljesen világos, hogy az több alapvető alkotmányos jogelvvel megy szembe, vagyis alaptörvény-ellenes, ezért azt meg kell semmisíteni.
(Forrás: index)

Április 13.

"Ha Magyarország Európa perifériája, akkor Debrecen Magyarország perifériája" – tüntetés a CEU mellett -VIDEÓ (04.13.)

Közel 200 résztvevővel zajlott le a CEU melletti tüntetés Debrecenben. It5t látható és hallható az összes beszéd vágatlanul!
(Forrás: vagy.hu)

Válasz Orbán Viktornak, avagy miért tiltakoznak a professzorok? (04.16.)

A törvény elfogadása után lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát: Az általános vélekedés ugyanis az, hogy nincsen többé korlát, nincsen semmilyen határ, nincsenek fékek és józan szakmai megfontolások, egyeztetések, hagyományok vagy szerzett jogok. Az oktatás minősége sem számít. Lényegében nem maradt olyan pont a döntéshozatalban és jogalkotásban, ahol a legfelső politikai akarat józan mérlegelésére hívhatnánk fel. Elveszett a jogbiztonság és az előreláthatóság. Hát ezért tiltakozunk (Király Miklós, egyetemi tanár).
(Forrás: Mandiner)

 

 

5. Egyházak és iskolák

A zuglói szülők sem kérnek az egyházi fenntartásból (04.05.)

A zuglói intézménybe járó gyerekek szülei sem fogadták örömmel az exarchátus érdeklődését. Például információink szerint a keddi tájékoztatóhoz annak ellenére ragaszkodott az egyház, hogy az intézményt vezető Vizi Andrea levélben kérte őket arra, hogy már a fórumot se tartsák meg. Ám az egyház a kérésnek nem tett eleget, így nem meglepő módon feszült hangulatúra sikeredett a tájékoztató. Kerestük az egyházat, hogy megtudjuk, visszalépnek-e a városligeti iskola fenntartásának szándékától, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Egyébként az exarchátussal Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kötött megállapodást tavaly. Információink szerint ennek következtében vehetnék át öt iskola fenntartását.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Mi a KLIK-hez akarunk tartozni! (04. 05.)

A városligeti iskolában tanuló gyerekek szülei szinte vasvillákkal és fáklyákkal érkeztek a kedd délutáni szülői fórumra, ahol arról zajlott a vita, hogy a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa fenntartósága alá vonja-e az intézményt, amihez a szülők 51%-nak beleegyezően kell szavaznia egy hét múlva. A megjelent szülők követelték, hogy a kérelemtől az egyház azonnal álljon el, de az ortodoxok szóvivője nevetve azt mondta, hogy nem hajlandók ilyen kényelmessé tenni a helyzetet. Karácsony Gergely, Zugló polgármesetere még a fórum kezdete előtt megosztotta velünk, hogy ő mint polgármester ebben a helyzetben a szülők akaratát képviseli, és bár nyilvánvaló előnyökkel járna, ha az iskola egyházi fennhatóság alá kerülne, csak abban az esetben támogatja, ha a szülők is ezt kívánják.
(Forrás: abcug)

Zuglói iskolabotrány: "Dimikém, ne menj oda, gáz lesz (04.05.)

Sorra jelentkeznek be egyházak jól menő, sikeres iskoláknál. A magyarországi ortodox egyház már második körét futja; a nyolcadik kerületi Vajda Péter után most a zuglói Városligetinél kilincseltek a fenntartás átvételével. Az öntudatos szülők azonban hamar az egyház tudtára adták, mit is gondolnak az átszervezés ötletéről.
(Forrás: hvg.hu)

L.Ritók Nóra: Vita helyett egyetértés (04.09.)

A Katalizátor Hálózat csütörtöki rendezvényének témája a roma integráció és az egyház viszonya volt. A témához Beer Miklós püspök urat és engem hívtak meg beszélgetőpartnerként. Izgatottan készültem, bár azt Beer Miklós korábbi nyilatkozatai alapján sejtettem, hogy nagy vita köztünk nem lesz. Ám volt egyszer egy riport vele, amire én is reagáltam nyilvánosan, amiben a szegeregációról, mint lehetséges megoldásról nyilatkozott, így mégis gondoltam, lehet belőle akár vita is. De nem volt.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)

Egyházi gimnáziumokat fejlesztenek Miskolcon (04.10.)

Másfél milliárd forint támogatást ad a kormány az Új Széchenyi Terv keretében a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium fejlesztésére – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a borsodi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
(Forrás: Magyar Idők)

 

 

6. Oktatáspolitika

Szolgáltatói szemléletű fenntartás – interjú Solti Péterrel a KLIK elnökével 04.05.)

Hirtelen nem válik senki sem menedzserré, ez hosszabb folyamat. Én egyébként nem szeretem annyira a menedzserszemlélet kifejezést, mert hideg és technokrata hangulata van, ezért mondom inkább, hogy a szolgáltatói szemlélettel kell tekinteni a fenntartói munkára. Néhány tankerületi igazgatónak kissé bürokratikus szemlélete volt, amin könnyű változtatni. Terjeszteni kell azt a felfogást, hogy megkönnyíti a munkájukat, ha nagyon gyorsan megoldást találnak a problémákra. Sokféle modellt ki lehet alakítani, ami ezt a problémamegoldást gördülékennyé teheti, de legfontosabb a szemléletbeli változás, ami nem megy minden tankerületi vezetőnél ugyanannyi idő alatt.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Balog Zoltán: Minden iskolában lesz pianínó
A kormányzás végére minden olyan iskolának lehet pianínója, ahol még nincs ilyen hangszer, s azt ajándékba kapja a kormánytól – mondta Balog Zoltán oktatásért is felelős miniszter szombaton a Katolikus Rádióban. "A Kodály-évhez kapcsolódva, Kocsis Zoltán inspirációjára" valósítják meg a pianínó programot, és az iskolákon múlik majd, hogy élnek-e a lehetőséggel. Több kórust is akar a kormány. "Legyenek például kórusok, ahol eddig nincs kórus, ott kiírunk pályázatot, hogy alakítsanak" – jegyezte meg Balog Zoltán.
(Forrás: 444.hu)

Ügyes – Látszatreformok fednék a látszategyeztetést (04.18.)

Köznevelés-stratégiai Kerekasztal néven folytatja a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal, lényegi változás azonban sem a szervezet összetételében, sem működésében nem lesz – derült ki a lapunk birtokába jutott, az "egyes köznevelési szakmai testületekről" szóló előterjesztésből. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kerekasztalt továbbra sem lehet majd legitim egyeztetési fórumnak nevezni. Szakmai vitákra amúgy sem kíváncsi az a kormány, amely épp Húsvét ünnepnapjait jelöli ki egy gyerekek tízezreit érintő döntés véleményezésére.
(Forrás: Népszava)

 

 

7. Kritikus megnyilvánulások

Erdei iskola magyar módra (04.16.)

"És ami számomra aggasztó, nyomasztó és torokszorító: 30 alsós gyereket két tanár visz el egy teljes hétre éjjel-nappali felügyelettel. Összesen ketten, igen! Nincs ám plusz kísérőtanár, nincs ám pedagógiai asszisztens, akivel megoszthatnánk a figyelmet, a felelősséget, az éjszakázást, a bármit.Ha az egyik gyerekkel történik valami: teszem azt orvoshoz kell vinni, akkor 1 fő marad 29-re. Ezt a felelősséget hogyan lehet a tanítókra terhelni? Éjjel – nappal? Én elhatároztam: lesz, ami lesz, nem vállalom. Nem merem."
(Forrás: caféblog)

L.Ritók Nóra: Húsvéti blog (04.16.)

Kellene, hogy pedagógusként kitartsak azok mellett az értékek mellett, amelyek természetemből adódan vittek erre a pályára. Pl. hogy arra neveljem a gyerekeket, hogy tiszteljék egymást, szépen beszéljenek egymással, mert mindent meg lehet beszélni, türelemmel, indulat nélkül. Hogy tanuljanak meg érvelni, vitatkozni, mert ennek is kultúrája van. Teszem azt egy olyan társadalomban, ahol a másik megalázásnak technikája fontos tudás lett. És sok pénz is van benne, karrierlehetőség lett. Bekúszott a parlamentbe, napi szinten ott van a sajtóban, amiben élen jár a kormányzat által támogatott média. Olyan mélységekben vagyunk, mint még sosem.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)

 

 

8. Felsőoktatás

Bajba kerülhet a veszprémi egyetem, petíciót indítottak (04.05.)

1500 hallgatót, és uniós pályázati lehetőségeket veszíthet a Pannon Egyetem, ha a kormány központosítja az agrárkarokat. A hazai agrároktatás egy budapesti központba tömörülne, és ez jelenleg a veszprémi Pannon Egyetemhez tartozó Georgikon Kart is érintené. A szakma, például az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés is tiltakozik a tervezet megvalósítása ellen. A szakma és a veszprémi rektor is tiltakozik, és már petíció is indult az ügyben.
(Forrás: Eduline)

Orbán kedves egyeteménél furcsaságokra bukkant az EU (04.10.)

Miközben a CEU-t vélt, illetve erősen eltúlzott szabálytalanságokra hivatkozva lehetetlenítené el a kormány, azt nem veri nagy dobra, hogy eközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik projektje miatt komolyan fájhat a feje nemcsak az intézménynek, hanem a kabinetnek is. A brüsszeli ellenőrök durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak, amelyeket a magyar fél az unióval akarna kifizettetni.
(Forrás: 24.hu)

Lánczi András rektor szerint a corvinusosok nem politizálhatnak az egyetem nevével (04.10.)

Amióta kiderült, hogy a kormány módosítja a felsőoktatási törvényt, hogy ellehetetlenítse a CEU-t, a magyar felsőoktatás rengeteg szereplője kiállt a megtámadott magánegyetem mellett. A Corvinus vezetése nem hogy nem állt ki a CEU mellett, Lánczi András, a Corvinus rektora (egyébként Orbán-közeli politikai szakértő) egy körlevélben még finoman fel is hívta az egyetemén dolgozók, kutatók és hallgatók figyelmét arra, hogy mik is a nyilatkozattétel szabályai.
(Forrás: Index)

Mélyponton a természettudományi képzésre jelentkezők száma (04.10.)

Soha nem jelentkeztek az elmúlt 16 évben annyira kevesen természettudományi képzésre a felsőoktatásban, mint idén – derült ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Kifejezetten jelentős a visszaesés a múlt évhez viszonyítva. Kérdés továbbá: annak, hogy a tavaly ősztől szakgimnáziummá alakított szakközépiskolákban csökkentették a természettudományi tárgyak óraszámát, és hogy érdemi előkészítés nélkül vezették be a komplex természettudományos tantárgyat, milyen hatása lesz a felsőoktatási jelentkezésekre.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Figyelmeztetést adott ki az ELTE kancellárja (04.11.)

Az ELTE kancellárja, Scheuer Gyula közleményben figyelmeztette az egyetemistákat, hogy amennyiben tanórán kívüli eseményt, közösségi programot, rendezvényt kívánnak tartani, azt mindenképp az ELTE szabályzataiban még 2015-ben rögzített módon tegyék.Ennek értelmében tiloselőzetes bejelentés nélkül, ellenőrizetlenül, tisztázatlan felelősségi viszonyok mellett rendezvényt szervezni. A kancellár felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőben nem engedélyez olyan rendezvényt, amihez nem kértek engedélyt.
(Forrás: Index)

Tízezer magyar hallgató tanulhat külföldön (04.13.)

Szakértők úgy becsülik – írja a Magyar Nemzet az Engame Akadémia nem reprezentatív kutatására hivatkozva –, hogy Ausztria és Németország a két legnépszerűbb célállomás.Mindkét országban hozzávetőleg 2000-2000 diák tanulhat, harmadik helyen az Egyesült Királyság áll 1900 magyar hallgatóval, negyedik Dánia, ötödik az Amerikai Egyesült Államok.A kutatás kitér arra, hogy a diákok több mint 40 százaléka azért választott külföldi egyetemet, mert úgy vélik, az ott megszerzett diploma előnyt jelent a munkaerőpiacon, több mint harmaduknak pedig a hazai felsőoktatás színvonalával szemben voltak kifogásaik.
(Forrás: hvg.hu)

Lázár János: A szegedi egyetem markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel (04.13.)

“Nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten. A kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: megmutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. Ha a véleményemre kíváncsi, azt gondolom, kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik” – ezt válaszolta Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely, Makó és térsége országgyűlési
(Forrás: szegedma)

Botka üzeni Lázárnak, ne merje fenyegetni a szegedi egyetemet
Botka a pénteki közleményében jelezte, hogysem fenyegetni, sem bántani nem engedem a Szegedi Tudományegyetemet.Szerinte az Orbán-kormány brutálisan oktatásellenes politikát folytat. "Lázár Jánosnak a szegedi egyetemet fenyegető nyilatkozata is pont ilyen". Közleményében az MSZP jelöltje azt ígérte, hogy ha kormányra jut, "az egyetemeken nem lesznek kancellárok és nem lesznek politikai kinevezettek, a politika végre békén fogja hagyni az iskolákat".
(Forrás: index)

 

 

9. Gyermek- és ifjúságvédelem

Diszlexiás gyerek nincs, csak hülye és lusta (4.04.)

A BTM, vagyis a beilleszkedési, tanulási és magatartási problémákkal küzdő gyerekek kategóriájába tartoznak a diszlexiások, diszgráfiások és diszkalkuliások, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek az olvasás, az írás vagy a számolás terén. Míg egy sajátos nevelési igényű gyermeket, tehát például egy érzékszervi vagy értelmi fogyatékossággal élő tanulót a Nevelési Tanácsadó gyógypedagógusok kiküldésével fejleszt, addig a diszesek örülhetnek, ha egyáltalán van az iskolájukban fejlesztő pedagógus.
(Forrás: abcug.hu)

Kék Bálna, ugyan! Fontosabb, miért akar öngyilkos lenni egy gyerek (04.05.)

A Kék Bálna nevű jelenség egyre sűrűbben bukkan fel a környező országok híradásaiban, és az utóbbi napokban-hetekben itthon is egyre nagyobb hullámokat vet és pánikot kelt. Méghozzá főleg a szülők körében, a hírek szerint ugyanis arról van szó, hogy idegenek netes közösségi oldalakon keresztül kiskorúakat vesznek rá az öngyilkosságra. A Kék Bálna-jelenség ellentmondásos megítélését jól mutatja, hogy a környező országok is nagyon eltérően reagáltak rá. Ukrajnában a kiberrendőrség már februárban közleményben figyelmeztetett a veszélyre, és azt állították, le is lepleztek egy ilyen hálózatot, amely mögött szakképzett pszichológusok álltak..
(Forrás: Index)

Ellátási gondok az óvodás, iskolás cukorbetegeknél (04.05.)

Magyarországon minden hatszázadik gyermek diabéteszes lesz, még mielőtt betöltené a 15. életévét. Riasztó adat: az elmúlt harminc évben megháromszorozódott az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek száma. Mégis a mai napig igen nagy gondot okoz a szülőknek, hogy gyakran az óvoda és az iskola sem vállal diabéteszes gyermekeket, ugyanis nincs képzett óvónő és pedagógus, aki biztonsággal el tudná látni őket – derült ki tegnap a Magyar Gyermekorvosok Társaságának a témában tartott sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Magyar Nemzet)

2017.04.06.
Magyarországon is hódítanak az internetes halálcsoportok? (04.06.)

A hírek láttán három magyar tizenéves néhány napja elhatározta, mindent megtesznek az öngyilkos játék hazai terjedése ellen. Egyikük, Fischer Zsófia a hvg.hu-nak azt mondta, két társával (Dallos Fanni, Somhegyi Marcell) azért regisztráltak a Vkontaktére, hogy ott rendszeresen rákeressenek a játék nevére, és ráírjanak a valamilyen formában tényleg létezőnek tűnő Kék Bálna iránt érdeklődő magyar felhasználókra, és megpróbálják őket lebeszélni a "kihívás" elkezdéséről vagy folytatásáról.
(Forrás: hvg.hu)

Kék elefánt, zöld bálna (04.11.)

Ami viszont igazán fontos a Kék Bálna-ügy kapcsán, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy fogalmunk sincs kamasz gyerekeink internetezési szokásaikról, illetve – bár ez azért a kamaszkor egyik lényege is – fogalmunk sincs a kamasz gyerekeinkről úgy általában.És itt jön be egy nagyon fontos tudományos tény, aminek az egyik felére egy bölcsődékkel foglalkozó cikkemben már utaltam, most azonban a másik fele vált relevánssá. Ebben, a gyerekekkel töltött minőségi és a mennyiségi idők viszonyát vizsgáló kutatásban azt találták, hogy kamaszkorban a minőségi jelenlét mellett a mennyiségi is fontossá vált.
(Forrás: Apapara)

Csellengő tinik: sokkal nagyobb a probléma, mint gondolnánk (04.16.)

Elsősorban a tizenéves korosztály életében előforduló krízishelyzetekben kínál segítséget a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány – tudta meg az InfoRádió a szervezet szakmai vezetőjétől. Reményiné Csekeő Borbála elmondta, hogy Magyarországon jelenleg is 17 ezer eltűnt gyermek cselleng, ami súlyos társadalmi probléma.
(Forrás: Inforádió)

 

10. Digitális pedagógia

Tankönyv helyett tabletet kaphatnak a kisiskolások (04.06.)

Első lépésben hatezer tablet beszerzését tervezik, és már dolgoznak a megfelelő digitális tananyagok kialakításán, ha pedig a program sikeres lesz, általánossá fogják tenni. Harmincezer tanár informatikai oktatása már zajlik, és negyvenötezren kapják meg hamarosan a munkájukhoz szükséges digitális eszközt. A projektre 34 milliárd forint fordítható, és ehhez társul egy 10,5 milliárdos, az iskolák wifihálózatának fejlesztésére szolgáló keretösszeg is.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Oktatási forradalom kell nekünk, ha nem akarjuk, hogy a robotok munkanélkülivé tegyék gyerekeinket (04.07.)

A negyedik ipari forradalom küszöbén Magyarországnak a szellemi kincsét kellene gyarapítania, amihez létfontosságú az informatikai oktatás megreformálása – a SMART 2017 konferencián egész délelőtt erről beszéltek szakértők. Konklúziójuk pedig sürgeti a döntéshozókat: vagy felkészítjük a mai gyerekeket a jövő problémáinak megoldására, vagy az állásinterjúk első kérdésénél csődöt mondanak.
(Forrás: hvg.hu)

Nyolcezer innovatív pedagógus “pörgette” a Digitális Témahetet – így történt (04.09.)

Újabb nagy lépés a digitális oktatás felé vezető úton- ezzel a címmel jelent meg az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) oldalán a Digitális Témahétről szóló összefoglaló írás, amit az alábbiakban közlünk mi is. A beszámolót azzal vezetjük be, hogy az iskolák tudósításait – 8000 pedagógus, 130 ezer gyerek részvételét!!- követni lehetett a Digitális Témahét Tanári Fórumon és több iskola, pedagógus közösségi médiában való megosztásában. A legtöbb projekt jellegzetességeit összegyűjtve egyértelműen derűlátó következtetést lehet levonni
(Forrás: Modern Iskola)

 

 

11. Külföld

Strasbourgban dől el, szabad-e az otthontanulás (04.05.)

A konkrét ügy Németországban indult, amikor 2013 augusztusában húsz rendőr és gyámügyes lepte el a Wunderlich család Darmstadt közelében lévő otthonát, pont akkor, mikor leültek az első otthoni tanítási órára. A hatóságok erővel hatoltak be a házba, és magukkal vitték a négy, 7 és 14 év közti gyereket. Németországban ugyanis 1918 óta tilos az otthontanulás, vagyis minden gyereknek kötelező iskolába járnia. Bár a szülők, Dirk és Petra Wunderlich azóta visszakapták a gyermekeiket, a jogi helyzet máig tisztázatlan, illetve továbbra is fennmaradt az a német szabályozás, amely szerint a gyermek veszélyeztetése az otthontanulás.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Rejtett kamerával figyelték meg a svédországi muszlim iskola buszát (04.06.)

A felvételeken látható, hogy az Al-Azhar buszára külön szállítják fel a lányokat és a fiúkat. Stefan Loven miniszterelnök szerint ez nem való Svédországba, hiszen ők nem nézik senkinek a nemét ilyen esetben.Az iskola igazgatóhelyettese szerint az eset csak véletlen volt, nincs ilyen előírás az intézményben. A svéd társadalom nagyon érzékeny mindenféle nemi elkülönítésre.
(Forrás: Eduline)