Home Sajtófigyelő HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017. 01. 31.

HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017. 01. 31.

2017-01-31

TARTALOM

  1. Tanítanék Mozgalom – CKP
  2. Momentum Mozgalom
  3. Oktatáspolitika
  4. KLIK
  5. Kritikus megnyilvánulások
  6. Szakképzés – felnőttképzés
  7. Szakgimnáziumi érettségi
  8. Felsőoktatás
  9. Pedagógia
  10. Digitális pedagógia
  11. Katonai nevelés
  12. PISA
  13. Tankönyvek
  14. Gyermek- és ifjúságvédelem
  15. Hátrányos helyzet
  16. Külföld
  17. Veronai busztragédia

 

 

1. Tanítanék mozgalom – CKP

Újabb tüntetésre készülnek a tanárok: két hét múlva tiltakoznak (01.17.

A Tanítanék által szervezett megmozdulást február 1-jén, szerdán tartják a Kossuth téren.Még decemberben jelentett be a mozgalom, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lemondását, önálló oktatási minisztériumot és új oktatási törvényt követelnek. Erre január 31-ig adtak haladékot.
(Forrás: Eduline)

Tanárok tüntetnek február 1-én (videó) (01.19.)

"Az értelme az ilyen követeléseknek, hogy egyrészt a társadalomban ez konkrétabban körvonalazódjék: ez nem egy átláthatatlan és megoldhatatlan probléma, hogy Magyarországon normális, gyermekközpontú, korszerű oktatási rendszer legyen, hanem itt személyi felelősök vannak, és igazából csak társadalmi nyomásra lehet ezeken a dolgokon változtatni…" (Sulyok Blanka)
(Forrás: atv.hu)

Ombudsmanhoz fordult a CKP a szakgimnáziumi érettségi miatt (01.20.)

A Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete beadvánnyal fordult Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához az érettségi követelmények módosításával kapcsolatban. Beadványukban jogi érvekkel támasztják alá azt, amit a diákok az EMMI és az NGM vezetőihez írt levelükben panaszoltak: a 2017-es érettségire vonatkozó szabályozás, illetve annak bevezetési módja sérti a diákok alapvető jogait: a jogbiztonság elvét, valamint a tanuláshoz, ezen belül a szakma megszerzéséhez és a felsőfokú továbbtanuláshoz való jogot.
(Forrás: Tanitanék)

Nem érte váratlanul a diákokat a változás (01.21.)

A Tanítanék által felvetett problémákkal kapcsolatos megkeresésünkre az oktatási államtitkárság rámutatott: a 2016. január 1-jén hatályba lépő rendelkezés szövege már 2012. december 16-tól megismerhető volt, a diákok tehát már az iskolába való jelentkezésük előtt tudhatták, hogy a 2016/2017-es tanév május–júniusi vizsgaidőszakától a szakgimnáziumokban a kötelezően választandó vizsgatárgyak helyébe a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgy kötelező ötödik érettségi vizsgaként kerül.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Juhász Ágnes: DE MOST TÉNYLEG… (01.21.)

Olvasom a Magyar Hírlap online cikkét, és a kommenteket. Olvasom, szomorúan, kétségbeesve. Mert azt értem, hogy pártállástól, politikai meggyőződéstől függhet, hogy valaki jónak tartja-e a jelenlegi oktatáspolitikai elképzeléseket, egyetért-e a szakképzés átalakításának az irányával. Azt azonban nem hittem, hogy van érző, olvasni tudó ember, aki nem sajnálja azokat a diákokat, akik négy hónappal az érettségi előtt tudják meg az érettségi követelményeket.
(Forrás: Tanitanék)

 

 

2. Momentum Mozgalom

„Tanulópénz” az olimpia elleni akció (01.18.)

Csütörtöktől indul az aláírásgyűjtésük. Harminc nap alatt össze lehet szedni a budapesti népszavazás elrendeléséhez szükséges 138 ezer hiteles kézjegyet? – kérdeztük Fekete-Győr Andrást, a 2024-es olimpia budapesti megrendezése ellen aláírásokat gyűjtő Momentum Mozgalom elnökét.Nem Budapest urizálására lenne szükség, hanem arra, hogy ezt a pénzt inkább oktatásra, egészségügyre költsék. Jelenleg gazdasági versenyképességben, életszínvonalban és átláthatóságban évek óta Európa sereghajtói vagyunk. Inkább ezt kellene orvosolni.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Szijjártó kiborult -videó (01.19.)

„Az embereket az emberek által megválasztott parlamenti képviselők és az ennek alapján létrejött kormányok képviselik. És minden ezzel szembeni beállítás, az hazugság. Mert vannak civil szervezetek, amik létrejönnek különböző kezdeményezések alapján, és bizonyos témákban elmondják a véleményüket, ami egy nagyon fontos és nagyon hasznos dolog. De úgy beállítani a dolgot, hogy innentől kezdve az NGO-k mondják meg, hogy mit akar a társadalom, ez azt hiszem, túl van minden határon” – nyilatkozta a külügyminiszter.
(Forrás: Hírtv)

"Ennek a rendszernek egyszer vége lesz, ez biztos" (01.19.)
A semmiből robbant be a közéletbe a budapesti olimpia ellen beadott népszavazási kezdeményezésével a Momentum Mozgalom. A főként húszas és harmincas éveikben járó egyetemistákat és pályakezdőket tömörítő szervezet csütörtökön kezdi meg az aláírásgyűjtést, de távlati céljuk a párttá alakulás, meg az Orbán-rendszer leváltása.
(Forrás: hvg.hu)

Olimpiát buktatnának az álcivilekkel (01.20.)

Már többször megbukott balliberális politikusok állnak az olimpiai pályázat elleni népszavazásért aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom (MoMo) hátterében információink szerint. A MoMo már idén párttá alakulna. Az ellenzék máris beállt a szerveződés mögé, az MSZP az esetleg elnyert rendezési lehetőség lemondásával is fenyeget.
(Forrás: Magyar Idők)

Dübörögnek a politikai árvák, 50 ezer aláírás Orbán olimpiája ellen (01.24.)

A Momentum Mozgalom budapesti népszavazást kezdeményezett a 2024-es olimpiai pályázat visszavonásáért. Ha összegyűjt 138 ezer aláírást, Budapesten népszavazás lesz. Erre még 25 napja van. Az eddigi mérleg szerint öt nap alatt csaknem 50 ezer aláírást sikerült összegyűjteni – mondta az ATV reggeli műsorában Hajnal Miklós, a mozgalom elnökségi tagja.
(Forrás: 24.hu)

Teltházzal nyitotta a Nolimpia kampányát a Momentum Mozgalom (01.22.)

A Corvin Clubban megjelent több száz érdeklődő nem csak az épp aktuális Nolimpia-kampányról és a kapcsolódó aláírásgyűjtésről (mely már az első napon több mint tízezer támogatót szerzett), hanem a pártosodás útját járó mozgalomról is kérdezhették a vezetőséget. Előbbi kapcsán elmondták, hogy már önmagában az siker, hogy vita zajlik az olimpiai rendezésről, valamint hogy a témát az emberek ,és nem a kormány uralja, tematizálja. Kiemelték azt is, hogy sok olyan visszajelzést kaptak az elmúlt héten arról, hogy sikerült felkavarniuk a hazai politika állóvizét.
(Forrás: hvg.hu)

 

 

3. Oktatáspolitika

Koalával újítanák meg az oktatást (01.17.)

A sokat kárhoztatott „frontális tanítástól” teljesen eltérő, csoportszintű pedagógiai munkára épülő Koala oktatási program segítségével fejlesztené az oktatási rendszert a szaktárca. Az egri Eszterházy Károly Egyetem által kidolgozott módszer segíthet a lemorzsolódás visszaszorításában, de a tehetséggondozásban is. Alkalmazásához ugyanakkor fejlődnie kell a tanárok problémamegoldó, döntéshozó képességének is, hogy ezeket a kompetenciákat átadhassák a diákoknak.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Palkovics: megszűnt a diplomás munkanélküliség (01.19.)

Ezt az Educatio kiállításon mondta az oktatásért felelős államtitkár. Mostanra a diplomás munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, aki dolgozni szeretne, az tud is.Palkovics László szerint épp ezért az OECD-tagállamok közül nálunk a legnagyobb a diplomák megtérülése.
(Forrás: Eduline)

Balog Zoltán: nem lehet túlbecsülni a jó élmények iskolában tartó erejét (01.28.)

A tárcavezető elmondta, olyan ösztöndíjrendszert kívánnak bevezetni, amely a tankötelezettség, vagyis 16 éves kor után is benntartja a diákokat a szakképzésben. A tervek szerint minden elvégzett évvel emelkedne az ösztöndíj összege, a bizonyítvánnyal pedig egy induló tőkét is kezébe kapna a fiatal. A miniszter arról is szólt, hogy a szakképzésben meg kell változnia a képzés módjának is, hangsúlyozva, hogy nem lehet túlbecsülni a jó élmények iskolában tartó erejét.
(Forrás: Magyar Idők)

Egyelőre maradhat a házi feladat (01.28.)

Az államtitkárság most azt közölte: a házi feladatok mennyisége, továbbá hogy azokat milyen ütemben kell elvégezni, jelenleg az iskola hatáskörébe tartozik; az ilyen típusú szabályozásokat az iskola pedagógiai programjának kell tartalmaznia. – Valamennyi intézménynek megvan a lehetősége, hogy rendelkezzen afölött: a házi feladatok elvégzése kizárólag iskolai (napközis) vagy otthoni tevékenység-e.
(Forrás: Magyar Idők)

Palkovics László: Más dolgokat és máshogyan kell megtanítani (01.31.)

A PISA-felméréseken azok a diákok szerepeltek rosszul, akiknek a családjában nem a tanulás az első; az új Nemzeti alaptantervbe már egy életvitel tantárgy is bekerülhet – mondja Palkovics László a hvg.hu-nak adott interjúban. Az oktatási államtitkár tisztázta, miért távozott a Klik vezetője, illetve azt is, mit gondol a Németországot kocaként ábrázoló tankönyvről és arról, hogy csökkenteni kellene-e a tornaórák számát.
(Forrás: hvg.hu)

 

 

4. KLIK

Áder húga Balog áldozata? (01.16.)

Sokkal inkább politikai, semmint szakmai háttere lehet az állami iskolafenntartó vezetőcseréjének. Lapunk értesülései szerint Pölöskei Gáborné elnök – aki Áder János köztársasági elnök húga is – távozása mögött Balog Zoltán miniszter áll, aki Pölöskeinén "vezeti le" csalódottságát, amiért a Fidesz elnöksége – és Orbán Viktor – nem őt, hanem Ádert támogatja a köztársasági elnöki posztra.
(Forrás: Népszava)

Solti Péter: az iskolaigazgatók is érdekeltek lesznek az intézmények gazdálkodásában – videóval (01.226.)

Solti Péter, a Klebelsberg Központ új elnöke az Inforádió Aréna című műsorában. Stabilitást és kiszámíthatóságot ígér az átszervezett KLIK működésében.
(Forrás: Inforádió)

Néhány településen elhúzódik az iskolaátadás (01.18.)

Bár a Klebelsberg Központ szerint minden köznevelési intézmény működtetését átvették, több, az iskoláiról korábban le nem mondó településen állítják, továbbra is ők üzemeltetik azokat. Egyesek kivárnak, mások fellebbezést fontolgatnak a miniszteri döntés ellen, egyedül Gémesi György, Gödöllő polgármestere nyilatkozott úgy: öt napon belül átadják az intézményeket.
(Forrás: Magyar Idők)

Solti Péter: Eredményesebb iskolai munkára van szükség (01.21.)

Az intézményfenntartó hét elején hivatalba lépett elnöke elmondta: bár a tankerületi tanácsok felállítása még nem történt meg, azok fontos véleményező-javaslattevő fórumként működnek majd. Hangsúlyozta, a jelenlegi jogszabályi környezet a korábbinál nagyobb mozgásteret ad az iskolaigazgatóknak, mivel a tényleges munkáltatói jogok – bizonyos kivétellel – náluk vannak. A Klebelsberg Központ új vezetője szerint a menedzserszemlélet arra utal, hogy a fenntartói feladatok ellátásában előtérbe kerül a szolgáltatásnyújtás
(Forrás: Magyar Idők)

Totojázik a Klebelsberg Központ, késhet az iskolai dolgozók fizetése (01.26.)

Késve kaphatják meg a fizetésüket az iskolák technikai dolgozói – állítja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, országszerte több iskolában a takarítók, portások, gondnokok, karbantartók szerződésének módosítása nem történt meg a január 15-i határidőig. Így lehetséges, hogy az érintettek csak késve jutnak hozzá a januári fizetésükhöz.Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is megerősítette a lapnak: a probléma valós. Az általa irányított győri gimnáziumban sem zajlott le a szerződések módosítása.
(Forrás: hvg.hu)

Jövő hónap elején mindenki megkapja a bérét, ezt ígéri a Klebelsberg Központ (01.27.)

Minden dolgozó megkapja a bérét jövő hónap elején, a tankerületi központok ütemezetten végzik a feladataikat és mindent megtesznek azért, hogy zökkenőmentes legyen az átvett és újonnan felvett kollégák foglalkoztatása – közölte a Klebelsberg Központ.
(Forrás: Eduline)

 

 

5. Kritikus megnyilvánulások

„Hatalmi célokkal estek neki az oktatásnak” – Interjú Magyar Bálinttal (01.05.)

A tananyagcsökkentés valójában komplex, hosszú távú feladat. Kell hozzá a 18 éves tankötelezettség, a hosszabb alapozó szakasz, a pedagógiai szerkezet átalakítása, a szöveges értékelés, az, hogy a tanároknak legyen idejük korrepetálásra. Míg ezt a folyamatot ’98-ban csak megakasztották, addig a 2010 óta hozott összes intézkedés is szembemegy az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, deszegregáló, kompetenciaalapú oktatással. Ezt tükrözik a katasztrofális PISA-eredmények.
(Forrás: Magyar Narancs)

Iványi Gábor: Felháborítónak és penetránsnak tartom ezt az egészet – interjú (01.16.)

Ha a magyar államtól is kapnak támogatást, amivel elismerik a tevékenységüket, miért mondja a kormány, hogy önök nem a magyar emberek érdekét szolgálják, és ki kell takarítani önöket az országból? Ezt a kormánytól kellene megkérdezni. Felháborítónak, skandalumnak, penetránsnak tartom ezt az egészet. Hát ki szolgálnak a magyar civilek, ha nem a magyar népet? Mi éppen azokat szolgáljuk, akiket a kormány politikája az út szélén hagyott. Akik egyre szegényebbek és kilátástalanabbak, akiknek már nincs hova hátrálniuk. A teljes magyar lakosság negyven százalékáról beszélünk, a legszegényebbekről. Mi őket segítjük.
(Forrás: 24.hu)

Professzorok Batthyány Köre: a hatalom vazallusokat és szerencselovagokat termel ki (01.17.)

A jobboldali professzorok a kormányzati eredmények elismerése mellett meglepően kemény állításokat is tesznek az Orbán-kormány munkájáról. A jobboldali értelmiségi hátország egyik legfontosabb szereplője az egyetemi tanárokat, kutatókat tömörítő Professzorok Batthyány Köre megítélése szerint a reformot tiszteletreméltó céllal, az egész országra kiterjedő esélyegyenlőség érdekében indították el, de a közoktatás akkor elképzelt szervezetéről látni kellett volna, hogy működésképtelen. Erőből vittek át az érdekeltek többsége által ellenzett jogszabályokat; nem csoda, hogy később ezeket módosítani kellett.
(Forrás: Válasz)

Váratlan helyről kapott kritikát Orbán Viktor (01.17.)

Meglepően kemény bírálatokat is megfogalmazott éves értékelésében a kormánypártok egyik legfontosabb háttérintézménye, a Professzorok Batthyány Köre. Az 1995-ben alapított szervezet értékelését deklaráltan jobboldali, konzervatív értékek mentén végzi, a január közepén kiadott elemzésében mégis igen erős megállapítások találhatók a korrupcióról, valamint a gazdasággal, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatban is.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Setényi: Ezeregy sebből vérzik a magyar közoktatás (videó) (01.19.)

Magyarországon az a siralmas helyzet állt elő, hogy egy jeles érettségivel végzett diákot föl kell készíteni arra, hogy például Hollandiába mehessen egyetemre. És itt nem a tárgyi tudás hiányáról van szó, hanem arról, hogy nem tudják hasznosítani a tudásukat. Nem tanulnak meg prezentálni, csapatban dolgozni, nem tudják értelmezni a gyakorlatban a bemagolt elméleti tudását.
(Forrás: 24.hu)

Ízekre szedték a kormány sikerpropagandáját Sólyom Lászlóék csoportjában (01.19.)

Szerdán Kiút a magyar gazdaság helyzetéből címmel szervezett rendezvényt az Eötvös József Csoport a jezsuiták budapesti központjában, a Párbeszéd Házában. Az világos volt előre is, hogy a csoport nem az erősödésből keres kiutat, hanem szerintük, szemben a kormányzati propagandával, nagy bajban van a magyar gazdaság. Csaba László közgazdász, akadémikus, az est egyik fő szónoka is arra jutott, hogy az oktatás átfogó reformja nélkül nincs remény.
(Forrás: 444.hu)

Középiskolai felvételi: nem azt kérdezik, amit az iskola tanít (videóval) (01.20.)

Szombaton írják a nyolc-, hat- és négyosztályos gimnáziumokba jelentkező diákok a központi írásbeli felvételiket. Az oktatáskutató (Setényi János) szerint ezekre az iskola nem készíti fel a gyerekeket. A magántanárokat pedig nem mindeni tudja megfizetni.„Ilyen osztály alapú szelekció kevés európai országban létezik… A magyar közoktatás tele van ilyen egyszerű, döbbenetes ténnyel, amiről senki nem akar beszélni”.
(Forrás: hvg.hu)

Móra Veronika: Civilek a teljes idegösszeomlás szélén (01.20.)

Mi civilek, ha kölcsönösen támogatjuk egymást és kiállunk egymásért, erősebbek vagyunk annál, hogy csak úgy „el lehessen takarítani” minket. De ebben leginkább egymásra számíthatunk: azokra az emberekre, polgárokra, akik látják, hogy a „civil” az nem egy furcsa állatfajta, hanem mi magunk, akik együtt tenni akarunk azért, hogy Magyarország egy jobb és élhetőbb hely legyen. Vigyáznunk kell egymásra, nem hagyni, hogy éket verjenek közénk, és akkor újra megmutathatjuk: civil társadalom mindig volt, van és lesz is, függetlenül attól, hogy mit hoz a politikai széljárás. 
(Forrás: Ökotárs)

 

 

6. Szakképzés  felnőttképzés

Menekülnek a szakemberek? (01.19.)

Az NSZFH működését ismerő források szerint a tömeges távozások nem függetleníthetők attól, hogy tavaly Kanzsalics Esztert nevezték ki a főigazgató nélkül működő intézmény élére. Hogy milyen szakmai indokok alapján döntöttek mellette, nem világos, hiszen a róla fellelhető nyilvános információk között nem látni nyomát korábbi releváns szakképzési vagy felnőttképzési tapasztalatnak. Igaz, ezzel nem volna egyedül a szférában. A terület Cseresnyés Péternek, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárának felügyelete alá tartozik.

Mérnökhallgatókat vár a magyarországi Coca-Cola (01.20.)

Élelmiszeripari mérnök és gépészmérnök hallgatók szerezhetnek munkatapasztalatot annak a duális képzésről szóló megállapodásnak köszönhetően, amelyet négy egyetem és a Coca Cola HBC Magyarország írt alá pénteken Budapesten. A szeptemberben induló képzéseket rögzítő megállapodást a Szent István Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem képviselője látta el kézjegyével..
(Forrás: Eduline)
 

Ónody-Molnár Dóra: Szomorú tudósítás egy voltaképpen örömteli eseményről (01.20.)

A kerekasztal beszélgetésen egyedül Zeitler Ádám, a Milestone Intézet alapítója ás Tóth Valentin, a CCHBC Magyarország vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója mondott egy-két olyan mondatot, ami megmentette a közönséget az elalvástól. Zeitler elmondta, hogy a szinte felfoghatatlanul gyorsan változó világban az egyetemeknek drasztikusan váltaniuk kellene az oktatás terén: az általánosan művelt értelmiségi képzése felé kellene elmozdulniuk a szakirányú értelmiségi képzése helyett. Tóth Valentin pedig azt fejtegette, hogy felméréseik szerint a tehetséges fiatalok olyan munkahelyeket keresnek, ahol feladatokkal bízzák meg őket és az is számít, hogy a vállalatnak komoly, a fejlődési lehetőséget biztosító háttere legyen.
(Forrás: 168 óra)

Balogék szakképzésben tartanák a diákokat (01.29.)

Olyan ösztöndíjrendszert kívánnak bevezetni, amely a tankötelezettség, vagyis 16 éves kor után is benntartja a diákokat a szakképzésben – fogalmazott Balog, hozzátéve: a tervek szerint minden elvégzett évvel emelkedne az ösztöndíj összege, a bizonyítvánnyal pedig egy induló tőkét is kezébe kapna a fiatal. Balog nem véletlenül mondta ezt, minisztériumának adatgyűjtése szerint megsokszorozódott az iskolaelhagyók száma.
(Forrás: Népszava)

50 éves vagyok, most leszek negyedikes (011.30.)

Felnőtt emberek, de életükben nem volt még a kezükben térkép, és volt, aki a nevét sem tudta leírni. Bagon pár hátrányos helyzetű felnőtt elhatározta, hogy befejezi az általános iskolát, pedig van, aki negyven éve hagyta ott a tanulást. A gyereknevelés és a munkába járás is nehezíti a dolgukat, ráadásul hamarosan itt az osztályozó vizsga, és izgulnak, nehogy butának gondolják őket.
(Forrás: abcug.hu)

 

 

7. Szakgimnáziumi érettségi

Kényszerpályamodell – Megint kiszúrtak a kísérleti nyúlnak használt évfolyammal (01.21.)

Az utolsó pillanatban változtattak az érettségi követelményeken. Se feladatsorok, se a korábbi évek tapasztalatai nem segítik a diákokat. Lehetnek olyan iskolák, ahol a diákoknak a fele megbukhat a nyelvi érettségin.Tanácstalanul, kétségbeesve várják a szakgimnáziumok (korábban szakközépiskolák) végzős tanulói a májusban kezdődő érettségiket.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

A jövőjük múlik rajta: egy tollvonással javíthatna az oktatás helyzetén a minisztérium (01.23.)

Hogy hogyan fog kinézni az új érettségi rendszer, azt sokáig nem kötötték a diákok és pedagógusok orrára, hogy végül 2016. december 29-én(!) közöljék a végső verziót. Vagyis azt lehetett tudni, hogy ez lesz az első olyan évfolyam, amelyiknek kötelező lesz szakmai tantárgyból érettségiznie, csakhogy azt senki sem tudta egészen az év majdnem utolsó napjáig, hogy pontosan milyen követelményeknek kell majd megfelelnie.
(Forrás: Kettős Mérce)

Már több ezren írták alá a középiskolások érettségi elleni tiltakozását (01.25.)

A diákok szerint későn derült ki, hogy szakközépiskolákban milyen követelmények szerint kell letenni a szakmai érettségit, de a nyelvi érettségit is későn nehezítették.Egyenlőtlen feltételeket teremt az érettségi követelmények gyors változtatása, amelyre a tanulók nem készülhetnek fel időben – összegezhető középiskolás diákok tiltakozása, akik két hete nyílt levelet fogalmaztak meg a kormánnyal szemben, hogy vonják vissza a módosításokat.
(Forrás: Eduline)

Egy kamugép riogatja az érettségi változások ellen tiltakozókat (01.25.)

Újra feltűnt a túlbuzgó kormánypárti aktivista, Egres Béla, aki szerint "nagyon is rendjén van az egész napos iskola a mindennapos testnevelés és a napi 6-8 tantárgyból feladott házi feladat", aki ez ellen tiltakozik, azoknak meg elveszik a tanulmányi eredményeit. Amikor a kormány oktatáspolitikája ellen felpörög egy kezdeményezés, akkor rendre megjelenik Egres Béla néven egy aktivista, aki egy kamu szervezet, a Jövő Generációja Egyesület nevében írja első olvasatra félelemkeltő, másodsorban bárgyú leveleit.
(Forrás: Eduline)

 

 

8. Felsőoktatás

Itt a minisztériumi döntés: marad a BME-nél a gazdasági kar (01.19.)

Az oktatási államtitkárság közleményében rámutatott: a BME vezetése érdemi tárgyalásokat kezdett a kar vezetőivel, paritásos bizottságot állított fel a nyitott kérdések rendezésére, és kidolgozott egy kompromisszumos javaslatot, amit a szenátus megszavazott. Tekintettel arra, hogy a feszült helyzetben a kari közvélemény megosztottá vált, a fenntartó maga is megvizsgálta a BME vezetése által a kar részére tett ajánlatot és azt fontosabb vonalaiban és irányaiban méltányolhatónak találta.
(Forrás: Eduline)

Palkovics László: erősödik a magyar felsőoktatás intézményrendszere (01.19.)

A magyar felsőoktatás intézményrendszere erősödik, és erre a kormány kiemelt figyelmet fordít a jövőben is – mondta Palkovics László az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten. Az oktatási államtitkár jelezte: folytatódik a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltása, e célra idén mintegy 18 milliárd forintot különítettek el.
(Forrás: Magyar Idők)

Kitüntetés kapott az UNESCO-tól az egyik magyar egyetemváros (01.22.)

Az UNESCO csütörtöki közleménye alapján a nemzetközi zsűri Pécs városát tüntette ki a 2017. évre kiírt „Global Learning City Award” címmel. Indoklásként hangsúlyozza, hogy a város létrehozott egy olyan platformot, amely elősegítheti és jelentősen hozzájárulhat a további fejlesztésekhez az oktatás, tanulás területén. – írja a Pécsi Tudományegyetem közleménye.
(Forrás: Eduline)

Még nincs minden rendben a BME gazdasági kara körül (01.23.)

Amekkora meglepetés volt, hogy az ELTE-hez csatolhatják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdasági és társadalomtudományi karát, annyira váratlanul jött a hír múlt héten, miszerint minden marad a régiben, már ami a szervezeti struktúrát illeti. Hogy belülről mégis sokminden változott, arról Margitay Tihamér, a kar kinevezett dékánja beszélt egy interjúban, ami a GTK oldalán jelent meg.
(Forrás: Eduline)

Lefokozott három egyetemet a kormány (01.27.)

A kormány keddi határozatában visszavonta korábbi döntését, így a  Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiemelt felsőoktatási intézménnyi minősítését, valamint az  Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiemelt felsőoktatási intézménnyi minősítését – írja a Magyar Közlöny. A döntéshez indoklást nem mellékeltek.
(Forrás: Eduline)

Bódis József rektor: Minden egyetem "gúzsba kötve táncol" itthon (01.27.)

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke arról beszélt, hogy a partnerség nem úgy működik, mint másfél évvel ezelőtt. A kancellári rendszert úgy értékelte, ha azt veszik, hogy ma konszolidált a felsőoktatás, akkor sikeres, de a végeredménynek kell jónak lennie. A konzisztóriumokat korábban kifejezetten támogatta, ugyanakkor szerinte ma a felsőoktatás a 80-as, 90-es évek szemlélete szerint működik. "Minden intézmény a gúzsba kötve táncolás művészetét mutatja be"
(Forrás: Eduline)

Az EMMI 5 milliárd forintot fizetett a Pallas Athéné Egyetem PPP-szerződésének megszüntetéséért (01.26.)

Tavaly decemberben jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy az EMMI 12 egyetem összesen 29 milliárd forintnyi, PPP-projektből adódó kötelezettségét fizeti ki egy összegben. A Matolcsy György jegybankelnök kedvenc egyetemének, a Pallas Athéné Egyetemnek juttatott 5,3 milliárdos támogatás bőven az átlag fölött van, de önmagában is groteszk, hogy a koldus fizeti az úr hobbiját.
(Forrás: Átlátszó)

 

 

9. Pedagógia

A memoriterek. mint tanítói segédletek a 21. században.  Osvald Andrea írása (01.18.)

A 21. században élve információs társadalomnak vagyunk a részesei, amely percről-perce új információkkal szolgál az ember számára. Mindennapi életünk részét képezi ezeknek az ismereteknek a befogadása vagy kipróbálása. Ennek alapja, hogy megfelelő technológiai háttérrel rendelkezzünk. Azonban a nagy kérdés, hogy ez a rengeteg impulzus, ezek a fejlett technológiai eszközök nem szorítják-e vissza az ember tényleges tudását?

Bulvárpedagógus vagy celebtanár? Alámerülés Jocó bácsi világába (01.15.)

Balatoni Józsefet egy alapvetően jószándékú embernek tartom és a fenti írást inkább szánom konstruktív kritikának, mint támadásnak. Nem tartom kizártnak, hogy ha személyesen beszélgetnénk az iskoláról, pedagógiáról, történelemről, akkor több dologban értenénk egyet, mint amennyiben eltérne a véleményünk. A fent felsorolt néhány pont azonban olyan jelenségeket takar, amelyeket kártékonynak érzek. De ne legyen igazam. Lehet, hogy így a krisztusi korban már öreg, rosszmájú és rugalmatlan vagyok.
(Forrás: Facebook)

Szilágyi Zsófia: Nem unatkozunk (01.28.)

„Merthogy messze nem csak azzal tanítunk, amit mondunk, hanem valamilyen módon azzal is, amilyenek vagyunk.” – A Litera új beszélgetéssorozatot indít A katedrán címmel. Oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Elsőként Szilágyi Zsófia válaszolt nekünk.
(Forrás: Litera)

A jó gyerekkornak nem elszenvedője a gyerek (01.31.)

Hagyományos tanterem, tankönyv és tananyag nélkül, játszva tanulva, együttműködve szerzik meg a gyerekek ugyanazt a tudást, mint más iskolákban, és amit kapnak, egy életre szóló útravaló: a jó gyerekkor, aminek nem elszenvedői, hanem alakítói voltak. Ez nem egy oktatási sci-fi, hanem az AKG leendő általános iskola működésének sarokköve. Niedermüller Annával, az alakuló intézmény vezetőjével beszélgettünk.
(Forrás: Dívány)

 

 

10. Digitális pedagógia

Hogyan használjuk az okoseszközöket tanárként? – avagy ” A tanár appserege” (01.16.)

Egy hiánypótló összeállítás a téma szakértőjétől, a tanárok számára hasznos alkalmazásokról egy blogban, a komposzt.wordpress.com oldalon.  Dr. Főző Atilla László jól tagoltan, funkciók szerint csoportosítva, teljesen kezdők számára is érthetően tárja elénk az elérhető alkalmazásokat, idegen szóval applikációkat, remek szójátékkal a “tanárok appseregének” elnevezve ezt a stratégiai jelentőségű gyűjteményt.
(Forrás: Modern Iskola)

Menő: a diák, aki Rippl-Rónaira írt programot (01.17.)

„Az eljárás neve face morphing, és kicsit bonyolultabb, mint elsőre gondoltam… Elképesztően sokat foglalkoztam ezzel a bejegyzéssel, annak ellenére, hogy senki nem fogja elolvasni – lehet, hogy kezdem elveszíteni a kapcsolatot a valósággal”  – írja Pintér Tamás, aki osztályfőnöke meghívására látogatott el a Festők, múzsák, szerelmek című kiállításra, ahol megihlette egy képernyőn vetített Zorka-animáció. Annyira, hogy elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne egy programozási nyelv segítségével reprodukálni a mozgóképet.
(Forrás: Dívány)

 

 

11. Katonai nevelés

Már a gimnáziumokban toborozzák a határvadászokat (01.17.)

„Középiskolákban folytatták a toborzást” – jelentette tegnap este a police.hu. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság toborzó csoportja 2017. január 16-án Gödöllőn, a Református Líceumban és a Török Ignác Gimnáziumban várta azokat, akik a határvadász-képzés iránt érdeklődtek.A toborzó csoport tagjai felvilágosítást adtak a jelentkezés és a képzés feltételeiről. Többen jelentkezési egységcsomagot is vittek magukkal.
(Forrás: 444.hu)

Középiskolai katonai képzést indít a kormány (01.29.)

Szeptembertől honvéd kadétképzés indul egy budapesti és egy szekszárdi iskolában – adta hírül a Honvédelmi Minisztérium közleményét az MTI. A tárca azzal indokolta az újfajta képzés elindítását, hogy a katonai pálya iránt érdeklődők és ezáltal a tiszti és altiszti utánpótlás létszámának növelése érdekében szükség van egy kifejezetten a honvédség számára hasznos előképzettséget jelentő, középiskolai, érettségit adó képzési formára.
(Forrás: abcug.hu)

Hazafiságra, rendre nevelnek. Középiskola a debreceni laktanya szomszédságában (01.25.)

Öt-, hétszeres a túljelentkezés, a kétszázhúsz fős diákság felének négyes fölötti a félévi átlaga – mondta lapunknak a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, Berkecz Gábor. Fő céljuk, hogy tanulóik vigyék magukkal a Magyar Honvédség szeretetét. Roppant vonzó a katonás nevelés, a rend és a fegyelem. Mivel bevezették a bentlakást, ezért az oktatás nem zárul le az utolsó órán. A délutáni szilenciumi felkészítésen továbbképzések futnak, igény szerint plusz kiegészítő foglalkozáson vehetnek részt a tanulók.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Gyerekrajzzal toborozzák a határvadászokat (01.31.)

A police.hu-n arról írnak, hogy több toborzót is tartanak februárban Heves megyében, ahol több határvadászt szeretnének összeszedni.Az oldalon az eseményt egy rózsaszentmártoni általános iskolás rendőrkutyás rajzával illusztrálják. Tavaly szeptemberben egy általános iskola előtt álltak a toborzók, és a gyerekeiket iskolába vivő szülők közt próbáltak leendő határvadászokat szerezni. Nemrég arról számoltunk be, hogy már egy gödöllői gimnáziumban is határvadászokat toboroznak, arról is a rendőrség számolt be.
(Forrás: Eduline)

 

 

12. PISA

Salamon Eszter: PISA – fogyaszthatóan, ketchup és sajt nélkül (01.14.)

Az Európai Szülők Egyesületének elnöke, az európai élethosszig tartó tanulás platform alelnöke nemzetközi oktatási szakértőként szól a témához.A PISA-eredményeket a nemzetközi oktatási szakma nagy részének véleménye szerint tehát nem szabad túlértékelni, ám ha már egy ország részt vesz a felmérésben, érdemes ezt alapos szakmai elemzésre felhasználni. Felelősen természetesen akkor járnak el a szakemberek, ha figyelembe vesznek más adatokat, jelenségeket is, ha megpróbálják a nyilvánosság előtt is világossá tenni, kontextusba helyezni a számokat.
(Forrás: Modern Iskola)

PISA-sokk (01.21.)

Sokkolta a közvéleményt az év végén nyilvánosságra került PISA-teszt eredménye, a magyar diákok ugyanis a rangsor utolsó negyedében végeztek, ezzel rontották korábbi, nem túl előkelő helyezésüket. Nem árt azonban, ha tudjuk, mi ez a teszt, mit mér, és kinek az érdekében. Az sem árt, ha átgondoljuk, milyen kapcsolatban állhat a nemzeti közoktatásokkal, és miért suhogtatja a PISA-kardot oly nagy zajjal a politika.
(Forrás: Magyar Idők)

Kész a PISA-kudarcról szóló jelentés (01.31.)

Megoldásként az anyag azzal ajavaslattal áll elő, hogy „a hátrányos családi hátterű, negatív hatások veszélyeztetettségében élő gyerekek esetén”erősítsék meg és terjesszék ki a bentlakásos rendszerben működő, felzárkóztató képzési formát.A tartalmi szabályozás problémái közt felveti tanulási motiváció hiányát és „a fogyasztás kizárólagos értékmérőkénti megjelenését a közgondolkodásban”. Az alkalmazott tudást vizsgáló felmérések kudarcáért is felelős hozzáállás helyett a tartalmi elemek csökkentését és az alkalmazási készségek erősítését ajánlja a dokumentum.
(Forrás: hvg.hu)

 

 

13. Tankönyvek

Mit hozott az államosított tankönyvpiac? (01.16.)

Jobb és olcsóbb tankönyveket ígért az állam a tankönyvpiac államosításával. Egyik célt sem sikerült teljes mértékben megvalósítani. Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke úgy véli, hogy az iskolák csak mostanság ébredtek rá, hogy mennyire el voltak kényeztetve a többféle tankönyvvel. Azért volt sokféle tankönyv, mert sokféle osztály és sokféle gyerek van. A kormány ma úgy akarja biztosítani a városi és a falusi iskolák közötti esélyegyenlőséget, hogy mindenki ugyanazt tanulja ugyanakkor, de ez a legnagyobb pedagógiai tévedés.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

 

14. Gyermek- és ifjúságvédelem

Kiskorú társukat kínozták a kamaszok egy zalai intézetben (01.18.)

A 14 év alatti fiú a "gyermekotthonban" együtt nevelkedett idősebb, büntetett előéletű társaival, akik rendszeresen verték, kínozták. Egy alkalommal eszméletlenre verték, majd felakasztották egy törülközőre, mert nem volt hajlandó segíteni nekik a szökésben. Az ügyészség vádat emelt.
(Forrás: hvg.hu)

Bölcsiből kapott ki a gyámhivatal egy gyereket (01.18.)

Erzsébet a családgondozó kérésére íratta bölcsődébe a kislányát, előtte a Város Mindekié csoport véleményét is kikérte, akik támogatták az ötletet, hiszen így könnyebben tud dolgozni, és úgy vélték, előzetes bejelentés nélkül nem vihetik el onnan a gyereket. Tévedtek. A szervezet szerint embertelen volt ez az eljárás, hiszen a gyámhivatal egyik érve sem indokolja az ideiglenes elhelyezést, a döntést azért is tartják érthetetlennek, mert a XIII. kerületi gyámhivatal – ahová a család a lakhelye szerint tartozik – alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit a gyerek nevelésére.
(Forrás: hvg.hu)

Felszámolja a kormány a fóti gyermekvárost (01.18.)

2019-ig teljesen átalakítaná a gyermekvédelmi rendszert a kormány, többet nem lesznek ilyen célból fenntartott tömegszerű intézmények, helyettük több, kisebb kapacitású létesítményt jön létre. Ennek az átalakításnak részeként a kabinet 2018-ig bezárja a fóti gyermekotthont. A különleges ellátást igénylő gyerekeket Hatvan városába, a speciális gondozást igénylők Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. A kísérő nélküli kiskorúakról és a migráns gyerekek sorsáról a tudósítás nem ejt szót. Fóton a gyermekek mellett 150 gondozóról kell gondoskodnia a kormánynak.
(Forrás: 444.hu)

Gyerekbántalmazás miatt tettek feljelentést egy tornatanár ellen (01.18.)

Ötödikes fia bántalmazása miatt tett feljelentést egy Nógrád megyei szülő az iskolában tanító tornatanár ellen. Állítása szerint a férfi az egész osztály jelenlétében tarkón csapta és a földre lökte a fiút, amiért elrúgta a terem közepére odatett labdát. A kórházban többek közt koponyazúzódást és testi erővel elkövetett testi sértést diagnosztizáltak a fiúnál. A nyomozás még folyamatban van, az iskola egyelőre nem válaszol a kérdésekre. 
(Forrás: abcug.hu)

A gyámhivatal szerint ők jogszerűen cipeltek el egy gyereket a bölcsődéből (01.18.)

Az ideiglenes nevelésbe vételt 30 napon belül automatikusan felülvizsgálja a hivatal, és ha már nem indokolt a kiemelés, visszakerülhet a gyerek az anyjához, vagy elrendelik a nevelésbe vételt. Molnár Noémi, az Utcajogász munkatársa azt mondja, a határozat ellen fellebbeznek, érvelnek az eljárás jogszerűtlenségével is, mivel szerintük nem volt indokolt az azonnali intézkedés. Ha érveiket elfogadja a XIII. kerületi gyámhivatal, amely ősszel a családban tartotta a gyereket, Erzsébethez visszakerülhet a gyerek.
(Forrás: hvg.hu)

Apám nem ütött, anyám verhetett agyba-főbe, nem érdekelt (01.22.)

Zsolt kinyitja a Bibliáját, egy lapot kivesz, kihajtja, és olvas:„Ne sajnáld megfenyíteni a gyermeket, nem hal bele, ha megvered bottal. Te csak bottal vered meg, de lelkét a holtak hazájától mented meg.” Példabeszédek 23:13–14. „A bot és a fenyítés bölccsé tesz, a kényeztetett gyermek pedig szégyent hoz anyjára.” Példabeszédek 29:15. „A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság, de a fenyítő bot kiűzi belőle.” Példabeszédek 22:15. Van egy csomó, olvassak még?
(Forrás: 24.hu)

Farkas Melinda: Anyára várva. Sok kisgyermek nem éri meg, hogy egyszer szerető családba kerülhessen (01.25.)

A gyermekvédelmi jelzőrendszer továbbra is súlyos hiányosságokkal küzd. 2011–2015 között több mint 35 százalékkal csökkent a veszélyeztetett gyermekek száma, ami azt jelenti, hogy 66 ezer nehéz körülmények között élő gyermek esett ki a rendszer látóköréből. Azt, hogy az elmúlt években nem lett kevesebb a veszélyben lévő kicsi, tragédiák sora jelzi A gyermekvédelmi jelzőrendszer azonnali megerősítésére van szükség, ma ugyanis sok kicsi azért nem kerülhet örökbefogadó szülőkhöz, mert meg sem éri, hogy bántalmazó vér szerinti családjából kiemeljék.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Feketelistát akar a kormány a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőkről (01.25.)

Az áldozatvédelem része a gyermekvédelmi rendszernek. A cél, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, ezért azt szeretnék elérni, hogy olyan személy, aki bántalmazó volt korábban, ne is dolgozhasson a gyermekvédelemben – mondta a lapnak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere elismerte, hogy ezeknek az eseteknek a megelőzésére az erkölcsi bizonyítvány kevésnek bizonyul. 
(Forrás: hvg.hu)

 

 

15. Hátrányos helyzet

Felháborító szegénység: nincs kiút a nyomorból (01.27.)

A Közmunkások Szakszervezetének társelnöke szerint a környékükön a gyermekéhezés is súlyos probléma.A gyerekekkel cukros szörpöket itatnak, hogy csökkentsék az éhségüket. A szomszédos falvakban sok helyen nem tudják biztosítani a hétvégi vagy szünidei étkeztetést, holott a kormány azt állítja, megoldotta ezt a problémát. Még ré­­gión belül is hatalmas különbségek lehetnek a tanintézetek között.A környéken egymástól másfél kilométerre van két általános iskola. Az egyik görögkatolikus, és olyan a felszereltsége, hogy bárhol Európában megirigyelhetnék. A másik, az állami iskolában viszont mintha a hetvenes években megállt volna az élet.
(Forrás: 168 óra)

Prókai Eszter: Fölösleges házit adni, ha otthon fűtés sincs (01.24.)

A Tolna megyei apró település, Gyulaj iskolájában tudják a tanárok, hogy ahol összesen egy szoba fűtésére van pénz, ott nem lehet elvárni, hogy a gyerek délután házit írjon. A zömében cigány iskolában nem az alternatív oktatási módszerekkel próbálnak segíteni, inkább azzal, hogy a tanárok munkája nem ér véget a tananyag leadásával. Ha a kollégiumba készülő lányoknak kell divatos ruhát válogatni, vagy a cseten meghallgatni őket, rájuk akkor is számíthatnak.
(Forrás: abcug.hu)

Ezek az ózdi gyerekek simán ugorják a PISA lécet (01.26.)

Bódis Krisztával sokszor, sokféle formában összefutottam már, persze főleg a munkáira gondolok: ismerem írónőként, de követem azt a hihetetlenül hatékony tevékenységét is, amit a hátrányos helyzetű gyermekekért folytat. Ez a Van helyed stúdió, és annak pesti testvére, a Stúdió plusz. Interjú arról, hogy ha akarjuk, és dolgozunk rajta, a szép elméletek nagyon is működővé tehetők a gyakorlatban.
(Forrás: Divány)

 

 

16. Külföld

Úgy nem lehet, hogy a tanár nem ér rá tanítani (01.23.)

Ingyen oktatás és tankönyv, mégis sokan kibuknak. A tanároknak a tanítás az utolsó. Nem itt, Indiában, de ők már megoldották. Rájöttek, hogy át kell helyezni a hangsúlyokat: mostantól a tanárok legfontosabb dolga az lesz, hogy tanítsanak, és ennek kell minden mást alárendelni. Nem arra volt szükség, hogy továbbképzésekre küldjék őket, vagy hogy ellenőrizzék, bent vannak-e az iskolában, hanem hogy tanítsák a gyerekeket! Ellenőrizni és jutalmazni pedig a tanítás minőségét kell, nem mindenféle egyéb dolgot.
(Forrás: Dívány)

Hiába a Brexit, már a tanárokat is külföldről hívnák be Angliába (01.30.)

Annyira kevés brit diák végez tanár szakon, hogy külföldieket hívnának be tanítani az országba, a Brexit-pártiak legnagyobb felháborodására. A Daily Telegraph által szerzett kormányzati dokumentum szerint 300 ezer fontot, azaz nagyjából 109 millió forintot szánnának tanárok Nagy-Britanniába hívására.A tervek elsősorban cseh, lengyel és német tanárokkal számolnak, de szívesen látnának az országban amerikaiakat is. Elsősorban matematika- és fizikatanárokból van hiány.
(Forrás: hvg.hu)

 

 

17. Veronai busztragédia

Magyar diákcsoportot szállító busz szenvedett halálos balesetet Olaszországban (01.21.)

Legkevesebb tizenhatan meghaltak egy magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetében, amely péntek este történt egy veronai autópálya-kijáratnál, San Martino Buon Albergo közelében. A legfrissebb jelentések szerint további legalább 39 sérült van. Közülük egy ember mesterséges kómában van, ketten nagyon súlyosan megsérültek, tízen pedig súlyosan.Ez az utóbbi 18 év legsúlyosabb, külföldön történt magyar buszbalesete.
(Forrás: Index)

Megszólalt a Szinyei igazgatója: rejtély, miért francia sofőr vezette a buszt (01.21.)

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében – mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek. Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en volt a buszon.Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra
(Forrás: Eduline)

A tragédián nem múlhat a túlélők jövője – Gyásznapra készül az ország (01.21.)
A Népszava megkérdezte Aáry Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát, lát-e lehetőséget valamiféle méltányosságra, kedvezőbb elbírálásra vagy segítségre, támogatásra, hogy a tragédia érintettjeinek jövőjében ne okozhasson törést a feldolgozhatatlan esemény. Ha erre kérés érkezik – az oktatási államtitkárság, az OH, és az ombudsman együttműködve bizonyára minden lehetőséget megtalál majd arra, hogy e speciális helyzetben a lehető legjobb megoldást nyújtsa az érintetteknek.
(Forrás: Népszava)

Palkovics László: minden segítséget megadnak az iskola tanulóinak (01.21.)

Palkovics László kiemelt fontosságúnak nevezte továbbá, hogy a sérült gyermekeket semmilyen hátrány ne érje a következő időszakban tanulmányaik, akár az érettségi során. Emellett az államtitkár is felidézte: a szombati kormányrendelet nyomán vasárnap minden iskola igazgatójának levelet küldenek, hogy a hétfői gyásznapon méltóképpen emlékezzenek az áldozatokra. Az államtitkár a jövőre vonatkozó feladatként arra is kitért, hogy bár balesetek mindig történnek, de minden olyan jogszabályt meg kell hozni, hogy az elkerülhető baleseteket megelőzzék.
(Forrás: Magyar Idők)

Iskolaigazgató: a diákok mellett volt tanulók, tanárok és egy család is volt a buszon (01.21.)

Az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. A gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát.
(Forrás: Magyar Idők)

„Soha nem voltunk még ilyen helyzetben” (01.22.)

Nem tudjuk, mi vár ránk, soha nem voltunk még ilyen helyzetben – nyilatkozta Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója annak kapcsán, hogy holnap bár nem lesz tanítás az iskolában, de minden osztályban osztályfőnöki óra keretében segítenek a  tanulóknak feldolgozni a traumát. Kifejtette: az elhunytak kilétét illetően még mindig nincs pontos információjuk. A túlélők sokkos állapotban vannak, a helyszínen tartózkodó iskolapszichológusnak is alig sikerült néhány szót váltani a diákokkal. 
(Forrás: Magyar Nemzet)

Gyásznap az áldozatok emlékére (01.22.)

Nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány hétfőt az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére. Már szombaton meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik az Országház előtt, a Kossuth téren. Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vesz.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Egyetlen gyerek halálának a feldolgozása is nagyon nehéz (01.22.)

A szakemberek szerint ugyanis a teljesen váratlan, hirtelen bekövetkezett halál feldolgozása különösen nehéz gyászmunkával jár. Ilyen traumatikus helyzetekben rengeteget számít a krízisintervenciós csoport helyszíni jelenléte, de túlélőknek a jövőben a környezetük támogató attitűdjére is szükség lesz. Gyászterapeuta és pszichológus mesél arról, hogy mi a szerepe ilyen helyzetekben a krízisintervenciós csoportnak, és hogy a környezet mivel segíthet (vagy szándéka ellenére akár árthat is) a feldolgozás folyamatában. 
(Forrás: Dívány)

Útmutató tanároknak a tragédia feldolgozásához (01.23.)

Két pszichológus szakértő pontokba szedte, mit érdemes és hogyan átbeszélni a tanároknak a diákokkal a hétfői tanórákon január 23-án a pénteki, veronai buszbaleset áldozatainak emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon. Révész Renáta Liliána pszichológus gyásztanácsadó és Kiss Kinga klinikai gyermekszakpszichológus egy teljes óravázlatot állított össze, hogy ezzel segítsék a pedagógusok munkáját. A hétfőt gyásznappá nyilvánító kormányrendeletben külön kitérnek arra, hogy az iskolákban pedig tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.
(Forrás: Dívány)

Jó-e, ha az osztályfőnök sír a gyásznapon? (01.23.)

Erről a kérdésről információink szerint egy zárt pszichológusfórumon is vita folyt. Többen ugyanakkor úgy gondolták, hogy ha már egyszer előírta ezt a kormány, akkor a pszichológusok adjanak segítséget a tanároknak a trauma kibeszélésére. Ezért született meg az az ajánlás, ami az Osztályfőnök.hu-n jelent meg Kiss Kinga, klinikai gyermek-szakpszichológus és Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó aláírásával.
(Forrás: Index)

Szigoríthatják az iskolai kirándulásokra vonatkozó utasításokat (01.25.)

Szigorítaná az iskolák külsős programszervezésének belső szabályait a minisztérium a tragikus veronai buszbaleset miatt – tudta meg az InfoRádió. Az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy fenntartói utasításba adná, hogy a kirándulás alatt a buszsofőrök és az utasok is szállodában töltsék pihenőidejüket, például este 10 és reggel 6 óra között. Palkovics László a jövő héten egyeztet erről, utána már ki is adhatja az utasítást.
(Forrás: Inforádió)

Érthetetlen busztragédia, gyász és feldolgozás a médiazaj közepette (01.28.)

"Páratlan médiafigyelem kísérte a busztragédia fejleményeit az elmúlt napokban, ebből jócskán „kaptak” azok is, akiknek most csak a saját veszteségeikre kellene koncentrálni. Szőke András gyermekpszichológus szerint méltóságot sérthet az érintettek körüli médiazaj, amelynek közeli csillapodása után kezdődhet az igazi feldolgozás. A közösségekben generációkon át öröklődhet egy ilyen tragédia emlékezete."
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

Soha nem lesz már olyan a biztonságérzeted, mint előtte (01.29.)

Testi és lelki biztonságérzetük soha többé nem lesz olyan, mint az extrém trauma előtt, és minden tömegszerencsétlenség túlélőjében sokáig ott a kérdés: „én miért igen, és ők miért nem?" Faragó Ágnes, az 1994-es szajoli vonatszerencsétlenség túlélője klinikai szakpszichológus lett. Huszonkét évvel Magyarország legsúlyosabb közlekedési katasztrófája után, mindkét oldalt ismerve magyarázta el, mi történik az emberrel egy ekkora krízisben.
(Forrás: velvet.hu)

Palkovics megtiltaná a diákok éjszakai buszoztatását (01.30.)

Az oktatási államtitkár közölte, a hosszabb utaknál a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy este elindulnak, és megállás nélkül teszik meg a hosszú utat, hogy másnap délután már kint legyenek a síterepen. Szerinte hiába van két sofőr, nem ugyanaz, ha a busz hátsó ülésén bóbiskolnak néhány órát, mintha szállodában pihennék ki magukat. Az utat úgy kell tervezni, hogy este tízkor a busz megáll, és reggel hatig nem megy tovább. Ezt a nyolc órát a két sofőrnek szállodában kell eltöltenie”.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Szekszárdi Júlia összeállítása