Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Követelések teljesítése helyett erkölcsi kinyilatkoztatás

Követelések teljesítése helyett erkölcsi kinyilatkoztatás

2022-08-31

Az augusztus 30-i köznevelési sztrájktárgyalásra úgy érkezett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, hogy közölte: a követeléseket nem sikerült június óta tárgyalnia a kormánynak. A pedagógiai asszisztensek óraszámát éppúgy nem tárgyalták, mint azt a felvetést, hogy ne várjanak az úniós forrásokra, hanem kezdjék el állami forrásokból rendezni a béreket.

Ellenben sikerült egy írásos kinyilatkoztatást átnyújtania erkölcsről és felelősségről a szakszervezetek vezetőinek.

Ebben a tervezett polgári engedetlenség kapcsán felhívja a PSZ és a PDSZ vezetőinek figyelmét arra, hogy „A pedagógusok egyik feladata a tanulók támogatása abban, hogy felnőttként zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni a társadalomba. A társadalmi cselekvési szabadság biztosítékai a jogszabályok.

A polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Alkalmazása felveti a kérdést, milyen erkölcsi alapokon állnak és tanítanak azok a pedagógusok, akik önmaguk sem tartják be a rájuk is vonatkozó jogszabályokat.

Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem. Ennek nemcsak morális veszélye van, hanem azt is előrevetíti, hogy lehetnek köztük olyanok, akiket felnőttként ezen hozzájárulásuk következtében adott esetben egy bíróság, vagy egy hatóság szankcióval lehet kénytelen sújtani. Kérem tisztelt elnök asszonyt és választmányi elnök asszonyt, hogy a jogszabályellenes magatartást, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló törvénytelen kezdeményezést ne támogassák.”

Talán érdemes lenne írni rá egy választ:

Tisztelt Államtitkár Úr!
A kormány egyik feladata az állampolgárok támogatása abban, hogy zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni a társadalomba. A társadalmi cselekvési szabadság biztosítéka a kormány jogkövető magatartása.
A kormány évek óta azt mondja, hogy minden rendben van az oktatásban, nincs pedagógushiány, és a pedagógusok követelései alaptalanok. Ugyanakkor az EU-nak küldött támogatásigénylésben ennek az ellenkezőjét írják le.
A diákok és az állampolgárok ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy a tényeket letagadni vagy érdekeinknek megfelelően felhasználni nemcsak szabad, hanem állampolgári kötelesség is.
Emellett a diákok és az állampolgárok azt látják, hogy a pedagógusok követeléseivel a kormány nem foglalkozik, hónapok óta nem tud erre időt szánni. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy azokkal a kérésekkel, amelyek számukra nem fontosak, nem érdemes foglalkozni.
Kérjük tisztelt Államtitkár Urat, hogy a kormányzatnak ezt a tanulók és az állampolgárok értékrendjét károsan befolyásoló magatartását a továbbiakban ne támogassa.