Home TávmegoldásokMódszertani ajánlások Nem fogadták el a „békejobbot” – semmitmondó válaszok a márciusi közös levélre

Nem fogadták el a „békejobbot” – semmitmondó válaszok a márciusi közös levélre

2020-05-03

Aktualizálva 5.06-án: ügyintézési hiba folytán csak ma jutott el hozzánk Maruzsa Zoltán április 30-án – tehát a 30 napos válaszadási  határidő leteltével – küldött, kezdeményezéseinket elutasító válaszlevele.

A levél a problémákat megoldottnak jelzi: A NAT-hoz kapcsolódó munkálatokat vállalták és elvégezték az intézmények (kifejetetten örültek annak, hogy nincs már bizonytalanság e téren), a tankönyvrendelés rendben lezajlott,  a tankönyvek átdolgozása rendben folyik, az érettségi megrendezhető,  a nehéz sorsú gyermekek részére különféle módokon számítógép-beszerzések történtek. A digitális munkarend tapasztalatainak a NAT-ban való figyelembe vételére nem tér ki a levél.

A levél állításai a kifogásolt intézkedések zökkenőmentes megvalósításáról többé-kevésbé helytállóak. A dolgok a pedagógusoknak köszönhetően mindig megoldódnak, így mindig lehet arra hivatkozni, hogy nem is volt semmilyen probléma

Az eredeti (tényszerűen javított) közlemény:

Március 30-án a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform kezdeményezésére 30 oktatáshoz kapcsolódó civil szervezet levélben fordult a kormányfőhöz és az illetékes miniszterekhez. A levélben azt kértük, hogy átmenetileg tegyük félre a járványügyi vészhelyzethez szorosan nem kapcsolódó vitás ügyeket. Ennek jegyében indítványoztuk a NAT bevezetésének és a szakképzési reform egyes lépéseinek az elhalasztását, az érettségi és a szakmai vizsgák ügyében az egyeztetést és azt, hogy közösen tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a speciális nevelésű igényű, a nehéz sorsú családokban élő és a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekekért.

Bár az új munkarend bevezetését követő pár napban megtörtént kapcsolatfelvételek alapján reménykedtünk valamilyen reakcióban, a kormányzat nem kívánta elfogadni a vele szemben általában erősen kritikus szervezetek békejobbját.

A válaszadásra kötelező 30 napos határidő leteltével sajnálattal kell megállapítanunk, hogy csak az utolsó utáni napon kaptunk az EMMI-től  és a szakképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumtól   elutasító választ levelünkre.

A levelünkben kért halasztásokra nem kerül sor. A kormányzat nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a szakmailag szinte teljeskörűen elutasított és nagymértékben előkészítetlen Nemzeti Alaptantervet – amelyhez még egyes iskolatípusok kerettantervei sem készültek el, és amelyhez nem állnak rendelkezésre tankönyvek – a járványhelyzetre és a digitális oktatás során megszerezhető tapasztalatok beépítésének szükségességre hivatkozva presztízsveszteség nélkül visszavonja. A NAT-ból és a szakképzési reformból következő elvárásokat az iskoláknak teljesíteniük kell. Az érettségi és a szakmai vizsga előírásainak meghatározásánál nem volt érdemi egyeztetés. A nehéz sorsú családokban élő és a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek tanulásba való bevonása érdekében nem történtek meg a szükséges intézkedések.

Szomorú, hogy a kormányzat ismét a konfrontáció és a”maszatolás” mellett döntött az együttműködés helyett.

Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete