Home Sajtófigyelő HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017.04.05.

HETI SAJTÓFIGYELŐ – 2017.04.05.

2017-04-05

A hét eseményeinek középpontjában a CEU ügy állt, aminek még messze nincs vége. A történések követésének megkönnyítését szolgálja, hogy ezúttal napokra bontva adjuk közzé a kapcsolódó sajtóhíreket. Ha nem is volt ekkora súlyú, de figyelemre érdemes az egyházak és iskolák közötti kapcsolat alakulása, és a civilek is megjelentek a héten több témával is. Tehát nem csupán a Középeurópai Egyetem volt napirenden, bár tagadhatatlan, hogy aktuálisan az követelte, és követeli továbbra is a lenagyobb figyelmet.

 

TARTALOM

  1. CEU naptár
  2. Egyházak és iskolák
  3. Új Nat
  4. Oktatáspolitika
  5. Kritikus megnyilvánulások
  6. Civilek
  7. Pedagógia
  8. Tankönyvek
  9. Esélyek
  10. Gyermek- és ifjúságvédelem
  11. Pető Intézet
  12. Külföld

 

 

1. CEU naptár

2017.03.28.

Cselesen indul a CEU elleni támadás, a rektor már riadót fújt (03.28.)

A kormány új törvénytervezetében nem említik név szerint a Közép-Európai Egyetemet (CEU), de nyilvánvalóan rá vonatkozik, az intézmény rektora meg is kongatta a vészharangot a hallgatókhoz, tanárokhoz írt levelében. Levelében azt kéri az egyetem dolgozóitól, hallgatóitól és barátaitól, hogy itthon és külföldön politikai, tudományos, egyetemi körökben vessék latba minden befolyásukat, hogy a törvénytervezetbe foglalt szándékok ne valósulhassanak meg.
(Forrás: hvg.hu)

A CEU rektora szerint itt az idő, hogy az egyetem polgárai megvédjék az egyetemet (03.28.)

A CEU amellett, hogy évi egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá a magyar kormány bevételeihez, mélyen beépült a magyar akadméiai életbe is, gyümölcsöző együttműködést folytat magyar állami intézményekkel az ELTE-től az MTA-ig. Ez a törvény viszont mindent elpusztítana, írja a CEU rektora. Holnap, azaz március 29. szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartanak a témában a CEU legnagyobb előadójában.
(Forrás: 444.hu)

 

2017.03.29.

Csaba László: torzítások és hazugságok a CEU ügyében (03.29.)

"Azt gondolom, hogy egy jól működő egyetemet sarokba szorítani anélkül, hogy erre ez az intézmény mondjuk okot adott volna, ez mindenképpen elgondolkoztató és majd elszámolnak a lelkiismeretükkel is azok akik ezt kezdeményezték" – nyilatkozta Csaba László az InfoRádiónak.Képtelenség a CEU-val kapcsolatban minőségi problémákat és a hallgatók megtévesztését emlegetni, miközben az egyetem oktató gárdájának jelentős része akadémiai tag, vagy most szerzett akadémiai doktori fokozatot.
(Forrás: Inforádió)

Csaba László, a CEU professzora: A törvénytervezet és a sajtókampány is elképesztő (03.29.)

"És hogy ne lennénk akkreditálva? Mind a programjaink, mind a tanári karunk jó része magyar címek és rangok birtokosa, Sajó Andrással és Gyáni Gáborral az MTA rendes tagjai vagyunk, számos kolléga szerzett MTA doktori fokozatot is. Magyar egyetemi tanárnak nevezték ki többünket, számosan párhuzamosan magyar intézményben is vezető egyetemi tanárok vagyunk.""Egyszerűen elképesztő, hogy a papír, illetve a képernyő mindent kibír".Az Egyesült Államok nagykövetsége délután azt közölte, "nagy aggodalommal tekintenek a magyar kormány által  benyújtott törvénymódosítási javaslatra".
(Forrás: 444.hu)

MTA-elnök: Fontos, hogy a CEU maradjon (03.29.)

„A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása. Biztos vagyok benne, hogy a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást. Az MTA és én magam is szívesen közvetítünk ebben”
(Forrás: 444.hu)

Interjú a CEU elnökével: Ha a kormány ártani akart, kudarcot fog vallani – interjú a CEU elnök-rektorával (03.29.)

Sok klisé forog, mi lehet az oka, de az egésznek egyszerűen nincs értelme. Hiszen árt a magyar-amerikai kapcsolatoknak, árt a magyar-német viszonynak és a CEU megannyi más partnerországának. Mélyen hiszek abban, hogy ez egy önromboló lépés. Árt Magyarország nemzetközi kapcsolatainak, és árt a magyar akadémiai életnek. Teljesen irracionális intézkedés, és ezért az indokát sem fogom keresni.
(Forrás: hvg.hu)

A CEU elevenébe vág a kormány terve (03.29.)

A felsőoktatási törvény módosítása ugyan kiszűrné az átverős, áldiplomákat adó külföldi egyetemeket, de nagyon súlyosan érintené a Közép-európai Egyetem tevékenységét. Trumppal kéne egyezkedni? Nagyon sok pénzért New Yorkban is fel kéne építeni egy kampuszt? Nevet is kellene változtatni? Lehet. De még súlyosabb, hogy nem engedné meg a budapesti intézménynek, hogy Amerikában elfogadott képzést folytasson, és ott is elismert diplomát adjon ki. Így elvesztené vonzerejét Magyarország egyik legsikeresebb felsőoktatási intézménye. A legfontosabb kérdésekre igyekszünk válaszolni.
(Forrás: index)

Óriási a felháborodás, tüntetés is jöhet a CEU miatt (03.29.)

Több professzor és a hallgatóság javaslata alapján a B terv egy péntek délután 5 órakor összehívott tüntetést jelentene a Kossuth téren, ahová nemcsak az egyetemi polgárokat várnák, hanem az intézménnyel szolidáris többi egyetemet, valamint a társadalom más támogató tagjait. Ignatieff hangsúlyozta, hogy ő még nem kezdeményezett tüntetést, ezért arra kérte az egyetemi polgárokat, mindenképp legyenek türelemmel és várják meg az esti tárgyalások eredményét. Azt azonban nem mondta, hogy elzárkózna egy tüntetéstől. – Ha a polgárok úgy döntenek, szabadon utcára vonulhatnak – egészítette ki véleményét.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Ónody-Molnár Dóra: Árulók rohama a CEU ellen   (03.29.)

Az Orbán-kormány mindent kinyír, ami autonóm módon működik. Felszámolta a közoktatásban a pedagógusok tanszabadságát, ami akkor is érték volt, ha a pedagógustársadalom nagy része sajnos nem élt vele. Ellehetetlenített vagy haldoklásra kárhoztatott számos alapítványi iskolát, amelyek az állami oktatásból kisodródó, valamilyen speciális problémával küzdő gyerekeknek kínáltak alternatív tanulási utakat. Az ötvenes évek kommunista lendületével zsarolta meg az alapítványi szakképző iskolákat, hogy ha nem olvadnak bele teljes vagyonuk átadásával az állami központba, nem kapnak finanszírozott keretszámot.
(Forrás: 168 óra)

Palkovics: a CEU nem menne át a szűrőn (03.29.)

Kormányzati vizsgálatról és átláthatatlanságról beszélt a sajtótájékoztatón, ahol kiderült, mégiscsak van olyan passzus, amit a Közép-európai Egyetemre írtak. Tegnap este a kormány egy olyan törvénymódosítást adott be, mely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli oktatási intézmény csak akkor működhet Magyarországon, ha "működésének elvi támogatásáról" nemzetközi szerződés szól. Ezzel elég nyilvánvaló (bár név szerint nem említik), hogy az amerikai alapítású, Soros György által fenntartott CEU kerülne nehéz helyzetbe.
(Forrás: Eduline)

 

2017.03.30:

Tegezve hordta le a kormányt Bokros Lajos a CEU vegzálása miatt (03.30.)

"Tudom, hogy a magatok emelkedett békaperspektivájában rettegtek mindentől, ami ablak a világra, ami beszívja a friss levegőt a Ti avítt, poros, idejétmúlt gondolkodásotok és embertelen viselkedésetek világába. Tudom, hogy azért akarjátok bezárni a magyarországi felsőoktatás gyöngyét, hogy ne látszódjék, hogyan vertétek szét a hazai tanszabadságot és hogyan igyekeztek korrupt kormányotoknak hűen engedelmeskedő alattvalókat nevelni" – folytatta Bokros, aki szerint a kormány lábbal tiporja "nemzetünk érdekét és a szabadságot. Nem fogjuk hagyni."
(Forrás: hvg.hu)

"Ma a CEU, holnap a Corvinus kerülhet sorra" (03.30.)

Tiltakozó nyilatkozatot, egyben felhívást tett közzé Deák Dániel, a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni támadás miatt a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és összehasonlító adójoggal foglalkozó tanára. "Vegyétek birtokba az egyetemet, amely a miénk! Szabadítsuk fel egyetemeinket! Menjünk ki az utcára, ha kell! Kérjük a hazai és nemzetközi közvélemény támogatását! Mozduljunk, szervezzük meg magunkat, legyen az egyetem a szabadság szigete! Aki egyetért a fenti jámbor óhajjal, keressen meg, üljünk le, beszélgessünk, vitatkozzunk, és azután lépjünk az értékmegőrzés jegyében."
(Forrás: hvg.hu)

A Fideszben is kibuktak a CEU ellehetetlenítésén (03.30.)

Egyes találgatások szerint a kormány a Soros-alapítványok által is támogatott Helsinki Bizottság múlt heti, Magyarországnak fájó strasbourgi győzelmén rágott be és így akar bosszút állni az amerikai milliárdoson (az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy Magyarország jogszerűtlenül tartotta fogva a tranzitzónában a menedékkérőket). Mások szerint a kabinet a választásoktól függetlenül régóta fel akarta számolni a „szélsőségesen liberális mételyt” (copyright by Schmidt Mária), de olyan magyarázat is kering, amely szerint  a kormány így akarja zsarolni az amerikai milliárdost, hogy ha kivonja az országból az „ellenséges civileket” támogató Nyílt Társadalom Intézetet, akkor megtarthatja a közismerten a szívügyének tartott egyetemet.
(Forrás: hvg.hu)

Lázár a CEU-ügyről: Politikai hisztériakeltés zajlik (03-30.)

Szerinte jogszerű és alapos a tervezett módosítás, és fair, korrekt, méltányos eljárásra számíthatnak a felsőoktatási intézmények. Ő is elmondta az orbáni tételt, hogy a magyar törvények mindenkire vonatkoznak. Lázár szerint politikai hisztériakeltés zajlik, ők csak annyit szeretnének, hogy a külföldi egyetemek is betartsák a magyar szabályokat. Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs vitája Amerikának és Magyarországnak, egyszerűen mindenkinek be kell tartania Magyarországon a magyar törvényeket. A CEU-nak fair, igazságos és átlátható eljárásban lesz része – ígérte.
(Forrás: 444.hu)

 

2017.03.31.

A HÖOK nem állt ki a CEU mellett (03.31.)

A HÖOK közleménye azután jött ki, hogy Orbán Viktor reggel olyan interjút adott a Kossuth Rádióban, amiben csalónak nevezte a CEU-t, aki nem tartja be a törvényeket, és ez egy szokásos vizsgálaton derült ki. A valósághoz hozzátartozik, hogy Orbán egy nemlétező, most is csak tervezet formájában létező szabályozást kér számon a CEU-n, és az a szokásos vizsgálat is most volt először.A CEU egyébként közleményben reagált Orbán állításaira. Többek között azt írták, „a CEU teljes mértékben visszautasítja Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el.
(Forrás: index)

A HÖOK nem állt ki a CEU mellett (03.31.)

A HÖOK közleménye azután jött ki, hogy Orbán Viktor reggel olyan interjút adott a Kossuth Rádióban, amiben csalónak nevezte a CEU-t, aki nem tartja be a törvényeket, és ez egy szokásos vizsgálaton derült ki. A valósághoz hozzátartozik, hogy Orbán egy nemlétező, most is csak tervezet formájában létező szabályozást kér számon a CEU-n, és az a szokásos vizsgálat is most volt először.A CEU egyébként közleményben reagált Orbán állításaira. Többek között azt írták, „a CEU teljes mértékben visszautasítja Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el.
(Forrás: index)

Visszaszólt Orbánnak a CEU (03.31.)

A CEU pénteken közleményben reagált. Orbán Viktor reggeli Kossuth-rádiós nyilatkozatára, amelyben az egyetemet ostorozta. A felsőoktatási intézmény felhívja a figyelmet, hogy a miniszterelnök kijelentésével ellentétben jelenleg nincsen érvényben olyan törvény, amelynek ne felelnének meg. Az intézmény közölte azt is: nem kezdeményez és nem támogat semmilyen politikai szervezet által rendezett nyilvános tüntetést.
(Forrás: portfolio.hu) 

Romániában máris lemásolnák a CEU-ellenes javaslatot (03.31.)

Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról. 
(Forrás: hvg.hu)

A debreceni az első egyetem, amely üdvözli a kormány CEU-ellenes törekvéseit (03.31.)

A hazai felsőoktatási intézmények közül a legtöbb külföldi diákot foglalkoztató Debreceni Egyetem kancellárja pénteken kifejtette véleményét a felsőoktatási törvény tervezett változtatásáról. Bács Zoltán azt mondta, meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny
(Forrás: hvg.hu)

Még egy lapáttal rátesz a Fidesz a CEU-s szívatásra (03.31.)

Washingtonból a külügy szóvivője épp ma üzente meg, hogy marhára nem kéne ezt a törvényt elfogadnia Magyarországnak. Mark C. Toner azt írta közleményében, hogy Amerika aggódik a tervezet miatt, ami új, célzott és súlyos szabályozási elvárásokat támaszt a külföldi egyetemekkel szemben, amelyeket ha elfogadnak, negatívan befolyásolják a CEU-t, sőt, akár annak bezárásához is vezethetnek. A közlemény azzal zárul, hogy az Egyesült Államok arra biztatja a magyar kormányt, hogy ne fogadjon el olyan szabályokat, amelyek gyengítenék a CEU működését vagy függetlenségét.

(Forrás: index)

A debreceni az első egyetem, amely üdvözli a kormány CEU-ellenes törekvéseit (003.31.)

A hazai felsőoktatási intézmények közül a legtöbb külföldi diákot foglalkoztató Debreceni Egyetem kancellárja pénteken kifejtette véleményét a felsőoktatási törvény tervezett változtatásáról. Bács Zoltán azt mondta, meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny
(Forrás: hvg.hu)

Romániában máris lemásolnák a CEU-ellenes javaslatot (03.31.)

Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról. 
(Forrás: hvg.hu)

Orbán Viktor: a Soros-egyetem jövője kormányközi tárgyalásokon múlik (03.31.)

A miniszterelnök azt is kiemelte: a magyar egyetemeknek igazán van sérelmeznivalójuk, mert a tisztázatlan jogi állapot miatti helyzet nem fair. Egy magyar egyetem ugyanis egy diplomát, egy magyart ad ki, ehhez képest „van egy egyetem, amelyik Magyarországon működik, és kiad két diplomát, egy magyart meg egy amerikait” – fejtette ki, úgy értékelve, hogy ez a magyar egyetemekkel szemben nem méltányos, mivel az intézmények között verseny van, és „felfoghatatlan, hogy miért kellene nekünk a saját magyar egyetemeinket hátrányba hozni”, és igazságtalan előnyt biztosítani külföldieknek.
(Forrás: Magyar Idők)

CEU-ügy: a rektori konferencia is lép (03.31.)

Szerda este az államtitkár egyeztetett a CEU rektorával, ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a kormány nem tartja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását. Álláspontja szerint a módosító javaslatban foglaltak teljesíthetők.A CEU elnök-rektora csütörtökön azt közölte: a Közép-európai Egyetemnek továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni
(Forrás: Eduline)

Szövetségeseket gyűjt a CEU (03.31.)

A szerdai sorosozó, feszült hangulat után tegnap már a Közép-európai Egyetem (CEU) körül kialakult jogi kérdésekre helyeződött a kormányzati kommunikáció; az egyetem pedig a korábban beígért látványos tüntetés helyett a háttérmunkára helyezi a hangsúlyt, főleg külföldi támogatókat keresve. Miután nem vezettek eredményre a minisztériummal folytatott tárgyalások, Michael Ignatieff rektor az egyetemi polgároknak írt levelében tudatta, vasárnap Washingtonba utazik, hogy a média elé tárja az intézmény ügyét, valamint tájékoztassa az amerikai jogalkotókat a magyarországi helyzetről.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

2017.04.01.

Trumpig el akar menni a CEU rektora, aki szerint Orbán egy hamis történetet talált ki (04.01.)

Politikusokkal, nagykövetekkel akar beszélni a CEU vezetése annak érdekében, hogy megvédhessék az egyetemet – mondta Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora Baló György műsorában az RTL II-n. Ennek érdekében megpróbálnak beszélni Donald Trump amerikai elnökkel, meglátják, szóba áll-e velük az elnök. Ugyanakkor a rektor szerint a CEU álláspontját az amerikai Kongresszus támogatja. A műsorban azt is mondta, hogy Trump nincs arra feljogosítva, hogy oktatási ügyben egyezményt kössön, azaz csak New York állam tudna kötni államközi egyezményt Magyarországon az amerikai alkotmány szerint
(Forrás: index)

Tüntetnek vasárnap a CEU mellett (04.01.)

Tüntetés a szabad oktatásért címmel szervez vasárnap 17.00-tól 19:00-ig tüntetést az Oktatási Szabadságot Facebook-csoport. Ötkor találkozó a Corvinus előtt a Fővám téren, ahonnan átvonulnak a CEU érintésével a Parlamenthez.A kormány akár már hétfőn A miniszterelnök meg sem próbálta azt a látszatot kelteni, mintha nem a CEU ellen hozták volna a törvényt, telecsalózta a közrádiót pár napja olyan törvényi szabályok nem betartására hivatkozva, amelyek még meg sem születtek.
(Forrás: index)

Oktatási Hivatal: törvényesen működik a CEU (04.01.)

A CEU most kapta kézhez az Oktatási Hivatal állásfoglalását, miszerint a Central European University (New York) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Ez megerősíti, hogy a CEU törvényesen működik Magyarországon a Miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben – írta tegnap esti közleményében az egyetem.
(Forrás: Eduline)

A kormány ügynökei (04.01.)

Teli torokból ordítana a magyar kormány – és joggal –, ha a román kabinet úgy döntene: bezárja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, illetve a Partiumi Keresztény Egyetemet. Pedig ha Bukarest „beszántaná” a két intézményt, nem tenne mást, csak a magyar kormányt másolná – amelyik épp most készül ellehetetleníteni a Közép-európai Egyetemet a civil szervezetek elleni támadássorozat egy egyik újabb állomásaként.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

Hallgatói mozgalom indult, hogy tiltakozz képviselődnél a CEU-törvény ellen (04.01.)

Hallgatók egy csoportja létrehozta "A szabad magyar felsőoktatásért" csoportot, ami az alapítók szerint egy alulról szerveződő, politikai pártoktól és egyetemektől független kezdeményezés, melynek a 444-hez eljuttatott levél alapján célja, hogy "felhívja a figyelmet a felsőoktatás szabadságát veszélyeztető törvénymódosításra, illetve, hogy megkönnyítsük a választópolgárok és a képviselők, valamint az egyetemi vezetők közötti kommunikációt." 
(Forrás: 444.hu)

 

2017.04.02.

Kornai aláírásával kezdődik a Corvinus kutatóinak petíciója (04.02.)

A Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa éppen ez év márciusában hagyta egyhangúan jóvá, hogy a két egyetem még szorosabbra fűzze kapcsolatait. Tanszékünk is ezer szállal kötődik a Közép-európai Egyetemhez, együttműködünk oktatásban, kutatásban és erre büszkék vagyunk. Egyetértünk Rektorunkkal, Lánczi Andrással: „Hiszünk a tudás egyetemességében és abban, hogy a gondolkodás különbségek megállapításán alapszik, amit vitákon keresztül tudatosítunk.” Aki az érvek ereje helyett a másik elpusztítására tör, árt az országnak.
(Forrás: hvg.hu)

CEU-törvény: kifarol a HÖOK a korábbi álláspontjából (04.02.)

Két nap alatt sokat változott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) a véleménye arról, hogy mit is gondolnak a CEU-t érintő törvénymódosításról. Pénteken még azt írták, időszerű a külföldi egyetemek működésének felülvizsgálata, vasárnap délutáni közleményükben már azt írják, „ezúton is szeretnénk megerősíteni, hogy a Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, melyet elismerünk és folytatását a jövőben is fontosnak tartjuk hazánkban”
(Forrás: Index)

Navracsics is kiállt a CEU mellett (04.02.)

Szerdán már beszéltek a törvényjavaslatról az Európai Bizottság politikai vezetőinek, a biztosoknak az értekezletén. Navracsics akkor annyit mondott: „egyelőre tájékozódunk” az ügyben. Vasárnap délelőtt írásban ezt tette hozzá:A Közép-európai Egyetem egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek nemcsak Magyarországon, de az egész európai felsőoktatási térségben. Ezért tartom fontosnak, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten.
(Forrás: Index- 10 perc iskola blog)

Több ezren tüntetnek a CEU mellett (04.02.)

A kormány már hétfőn tárgyalhatja azt a törvénymódosítását, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeket szabályozná. A törvényjavaslat több pontja is kifejezetten a CEU-t hozná hátrányos helyzetbe, lehetetlenítené el. A miniszterelnök legutóbbi megszólalásában meg sem próbálta azt a látszatot kelteni, mintha nem a CEU ellen hozták volna a törvényt. Vasárnapra tüntetést szerveztek a CEU mellett: a tüntetők a Fővám térről sétálnak végig a Parlamenthez a CEU érintésével.
(Forrás: index)

Több ezren tüntetnek a CEU mellett Budapesten (04.02.)

A szervezők tájékoztatása szerint pénteken néhány CEU-s diák, illetve oktató részvételével egy beszélgetés során felvetődött ötlet megvalósítása a mai demonstráció. Ők azon a véleményen vannak, hogy a tervezett felsőoktatásitörvény-módosítást a kormány kifejezetten a CEU ellen írta, azonban érinti az egész magyar felsőoktatást. Szerintük súlyosan sérülhet az oktatási autonómia, ezzel pedig Magyarország a putyini Oroszország és az erdogani Törökország útjára lépne.
(Forrás: Magyar Nemzet)

 

2017.04.03.

Öt kifutása lehet a CEU körüli botránynak (04.03.)

Kezdettől politikai ügy volt a CEU létét megkérdőjelező kormányzati előterjesztés, miközben a konfliktus egyeztetéssel elkerülhető lett volna. Ha szimplán gyakorlati szemmel nézzük a készülő törvénymódosítást, az bonyolult jogtechnikai lépések után nem feltétlenül jelenti a Budapesten működő Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését. A javaslat kétségtelenül nehéz helyzetbe hozza a magánegyetemet, azt üzeni, hogy itt a kormány diktál, de a budapesti intézmény működhetne tovább. Az sem zárható ki, hogy a törvény nem megy át az Alkotmánybíróságon, vagy Strasbourgban támadható meg, mert több jel utal arra, hogy diszkriminálja a CEU-t.
(Forrás: Index)

Megszavazták a lex CEU sürgősségét (04.03.)

A most elfogadott menetrend szerint kedden délig már szavazhatnak is a törvényről. Módosító indítványt hétfő délután 5 körülig lehet benyújtani. A sürgősségi eljárást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) kezdeményezte, a törvényt pedig Balog Zoltán miniszter (Fidesz) nyújtotta be. A sürgősséget Orbán Viktor is megszavazta
(Forrás: 444.hu)

Erdélyi oktatók és kutatók írtak levelet Balognak CEU-ügyben (04.03.)Száz erdélyi magyar egyetemi oktató, kutató és véleményformáló kéri egy hétfőn nyilvánosságra hozott nyílt levélben Balog Zoltán minisztert, hogy vonja vissza a Közép-európai Egyetem (CEU) működését veszélyeztető törvénymódosítási javaslatot.
(Forrás: Eduline)

Már az ELTE teljes vezetése is kiáll a CEU mellett (04.03.)

Az ELTE Egyetemvezető Értekezlete hétfőn elfogadott egy közös nyilatkozatot, melyben kiállnak a kormány által megtámadott CEU-ért. A magánegyetemet már biztosította szolidaritásáról több ELTE-s oktató, diák, tanszék, kar, hallgatói önkormányzat is, de ez az első olyan állásfoglalás, melynek tagja az egyetem teljes vezetése, így Dr. Mezey Barna rektor is.
(Forrás: Index)

CEU-törvény: cinizmusba menekülnek a fideszesek – videó (04.03.)

Zavarodott és semmitmondó válaszok, ránk csukott kocsiajtó és a kivételes eljárás, ami normális. Fideszeseket kérdeztünk a CEU-törvényről, volt, akinek egy tiszti iskola jutott eszébe.
(Forrás: Index)

A Magyar Rektori Konferencia közleménye (04.03.)

Tekintettel arra, hogy a szabályozás több felsőoktatási intézményt és nemzetközi szerződéseket is érinthet, az MRK Elnöksége javasolja, hogy a jogszabályoknak történő megfelelés elvárt időpontja 2019 szeptembere legyen, így minden érintettnek megfelelő idő álljon rendelkezésre a feltételek teljesítésére. Az MRK Elnöksége aggodalommal érzékeli, hogy az országot érintő negatív megítélés már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet. Mivel ez a kommunikáció gyakran részleges információkon alapul, ezért kéri az oktatáspolitika irányítóit, hogy mindent tegyenek meg ezen negatív tendenciák ellensúlyozására.
(Forrás: Magyar Rektori Konferencia)

Kovács Zoltán: A kormány egy egyetemet sem akar elüldözni – (04.03.)

A CEU vezetői olyan jogszabály visszavonását követelik, ami még nem is került a parlament elé – mutatott rá a kormányszóvivő. A kormány egy egyetemet sem akar elüldözni, így a Közép Európai Egyetemet (CEU) sem – jelentette ki Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
(Forrás: Magyar Hírlap)

Államtitkár: amit a CEU csinál, az megtévesztés és csalás
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára ismertette: a CEU-t New York államban jegyezték be, de ott csak papíron létezik, mert diplomát nem ad ki, sem kampusza sem oktatói nincsenek. Ennek ellenére ennek az amerikai intézménynek a nevében adnak ki Magyarországon diplomákat, ami megtévesztés és csalás – jelentette ki. A „Soros-egyetem” ugyanakkor együttműködési megállapodást kötött a Közép-európai Egyetemmel, amely „átláthatatlan módon” elvégzi a CEU helyett az oktatási tevékenységet – fogalmazott. A parlament előtt fekvő törvényjavaslat semmilyen szempontból nem érinti a Közép-európai Egyetemet – tette hozzá.
(Forrás: Magyar Idők)

Újabb fordulat a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében (04.03.)

Tárgyalni fog a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben újságíróknak. A kormányfőt a külföldi egyetemeket érintő törvénymódosítási javaslattal összefüggésben kérdezték a CEU-ról.
(Forrás: Inforádió)

Harrach Péter: A CEU egy hadsereg tiszti iskolája – videóval (04.03.)

A Fidesz és a KDNP politikusai egymásra licitálva próbálták valamiféle adminisztratív, akreditációkról és diplomákról szóló vitának beállítani a CEU elleni hadjáratot hétfőn a parlamentben. Rétvári Bence az amerikai diplomát nevezte csalásnak, Orbán a kormány jószándékáról beszélt. És volt egy képviselő, a KDNP-s Harrach Péter, aki kertelés nélkül kimondta, miről szól ez az egész, egyébként mindenki számára teljesen nyilvánvalóan.
(Forrás: 444.hu)

Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak InfoRádió / Herczeg Zsolt 2017.04.03. 15:16 (04.03.)

Megkezdődött az Országgyűlés plenáris ülése. Az ellenzék a Jobbikot is beleértve egy emberként támadt a kormányra a felsőoktatási törvény módosításának tervezete miatt, ami bírálói szerint végveszélybe sodorja a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetemet. A kormányoldal a magyar egyetemek érdekvédelmével indokolja a máris csak lex CEU-ként emlegetett javaslatot – jelentette az InfoRádió parlamenti tudósítója.
(Forrás: Inforádió)

 

2017.04.04.

Eldőlt a CEU sorsa: megszavazták az egyetemet ellehetetlenítő törvényt (04.04.)

123 igen és 38 nem mellett szavazták meg a lex CEU-t. (38-an nem szavaztak.) Nemmel szavazott az MSZP, az LMP és hét független képviselő. Nem szavazott a teljes Jobbik-frakció és a DK-s képviselők sem. A szavazáson jelen volt Orbán Viktor is, aki tegnap még arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy CEU-ügyben "bízzanak a kormány jóindulatában".
(Forrás: hvg.hu)

CEU-sajtótájékoztató: "Mindenki velünk van, a kormány egyedül van" (04.04.)

Indulatos a CEU-elleni törvény után az egyetemen tartott sajtóesemény – ilyen kérdések hangzottak el: "milyen kormány az, amely arra kényszeríti a polgárait, hogy vegyék ki gyerekeiket az iskolából?"A CEU rektora szerint a törvény betarthatatlan, és Áder Jánoshoz fordul, hogy alkotmányossági kontrollra küldje a törvényt az aláírása előtt. Az egyetem vezetőségének tagja arról beszél, példa nélküli, hogy egy EU-s tagállam megtámad egy amerikai intézményt. A CEU Budapesten akar maradni. Az amerikaiak állítólag felveszik a kapcsolatot Orbánnal, hogy megoldják a helyzetet.
(Forrás: hvg.hu)

A tüntetők ki akarják tűzni az EU-zászlót a Parlamentre (04.04.)

Több ezer ember tüntetett kedden délután a CEU Nádor utcai főépületénél, néhány órával azután, hogy a parlament a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, vagyis a CEU-törvényt.
(Forrás: Index)

A magyar külügy bekérette az amerikai és a német ideiglenes ügyvivőt (04.04.)

Magyarországon minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat. „A ma elfogadott jogszabály kizárólag erre irányul” – fogalmaztak. Hangsúlyozták: „minden ezzel ellentétes állítás hamis, ezért a holnapi napra mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Németország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét” a KKM-be kérette Altusz Kristóf.
(Forrás: Magyar Idők)

A német elnök kiállt a CEU mellett (04.04.)

Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU) – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén.
(Forrás: Eduline)

Csak Áder János tud hatékonyan fellépni a CEU ügyében (04.04.)

Akár utólagos normakontroll vagy alkotmányjogi panasz keretében is lehet majd kérni az Alkotmánybíróságtól (AB) a lex CEU néven emlegetett törvénymódosítás vizsgálatát, ugyanis a parlament keddi ülésén kivételes eljárásban elfogadta a törvényt. A legegyszerűbb megoldás azonban ilyen esetben az, ha a köztársasági elnök még a hatálybalépés előtt fordul a testülethez.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Kemény üzenet érkezett az USA-ból – reagált a CEU rektora (04.04.)

A kormány elfogadta a lex-CEU-ként emlegetett felsőoktatási törvényt. Nem sokkal a törvény elfogadását követően az CEU sajtótájékoztatót tartott, amelyen Michael Ignatieff a CEU rektora az USA-ból videóüzenetében fejezte ki sajnálatát és jelezte, hogy az oktatási szabadságért harcolni fognak. A sajtótájékoztatót követően az amerikai nagykövetség is közölte: az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a Közép-Európai Egyetem (CEU) függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.
(Forrás: Napi.hu)

 

 

2. Egyházak és iskolák

Vallásos vallástalanok – Nem a kereszténységgel van baj, hanem az egyházakkal – interjú Kamarás Istvánnal (03.27.)

A Magyar ifjúság 2016 című reprezentatív felmérés szerint egyre kevesebb fiatal vallja hívőnek magát, s ez igaz még azok egy részére is, akik egyházi iskolába járnak. A vallás­­szociológus szerint az egyházi intézményeket választó szülők sokszor nem világnézeti okok miatt, hanem a színvonal alapján döntenek. És a mai keresztény-nemzeti világban még azt is mérlegelik, hogy mi szerepeljen később a gyerek önéletrajzában. A jelenségről Kamarás Istvánnal beszélgettünk, aki katolikus tudósként újfajta, felvilágosult, a hívőkkel párbeszédet folytató egyházat szorgalmaz.
(Forrás: 168 óra)

Belföld Józsefvárosi iskolaügy: megszólalt az egyház (03.28.)A metropolita azt is leszögezte: egyháza intézményei hagyományosan nyitottak más felekezetű gyermekek keresztény értékeken alapuló nevelésére. „Ennek nagyobb jelentősége a szakképző intézményeinkben mutatkozik, ahol még az értéksemlegességhez ragaszkodó családok gyermekeinek oktatását is biztosítjuk” – írta. Hozzátette azt is: „hiszem, hogy az iskolában dolgozó munkatársak, valamint az idejáró gyerekek és szüleik bizalmát elnyerhetjük, és a jövőben fenntartóként együtt dolgozhatunk velük egy dinamikusan fejlődő, keresztény szellemiségű iskola működtetésében”.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Balog budapesti iskolákat adhat az egyházaknak (03.28.)

Két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház: Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolának a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretne a fenntartója lenni, míg a Deák Diák Általános Iskolát a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye venné át a Kliktől. A köznevelési törvény rögzíti, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. A döntésről gyerekenként mindkét szülőnek írásban kell nyilatkoznia.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Menjen egyházi iskolába, ha nem vagyunk hívők?(03.28.)

 Iskolaválasztás előtt a szülők mindenféle szempontokat mérlegelnek, ezeknek egy része olyan elvont, hogy vajon tetszik-e tanítónő a gyereknek, és viszont. Más szempontok pedig nagyon is gyakorlatiak: például hány perc alatt lehet reggelente beérni, vagy indul-e eszperantó tagozatos osztály? És ott van még a fenntartó kérdése is, ami szintén egy fontos gyakorlati tényező. Amikor a lányom négy évvel ezelőtt iskolába ment, a városunkban négy általános iskola volt, közülük kettő önkormányzati, és kettő egyházi fenntartásban. A négy iskolából egy messze van, úgyhogy az eleve kiesett, reálisan tehát egy önkormányzati (azóta állami), egy református és egy katolikus iskola közül választhattunk.
(Forrás: Index)

Józsefvárosi iskolaügy: visszaléphet az egyház
A szülői fórumot óriási érdeklődés övezte nemcsak a szülők, hanem a média részéről is, így a fórum azzal kezdődött, hogy a szülők szavaztak arról, maradhassanak-e a sajtómunkások. Miután a szavazáson az elsöprő többség a nyilvánosság mellett tette le a voksát, megkezdődött a beszélgetés. Az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központot annak vezetője, Tolnai Marianna képviselte, míg az intézményt átvenni kívánó egyház részéről hárman is érkeztek. Bár az egyház képviselői úgy tervezték, hogy az alkalmon bemutatkoznak, a szülők jó része erre láthatóan nem volt kíváncsi, és csak iskolájuk igazgatójának kérése után voltak hajlandók végighallgatni az egyház érveit.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Lemond az egyház a józsefvárosi iskola fenntartásáról (03.29.)

Az egyház döntése nem meglepő, miután tegnap az esetleges fenntartóváltásról szóló tájékoztatón egyértelművé vált: a szülők élesen elutasítják a lehetőséget, mondván, ők úgy szeretik az iskolát, amilyen az jelenleg. Emellett a józsefvárosi önkormányzat polgármestere, Kocsis Máté is azt kérte az egyháztól, „ne így, ne itt és ne most” próbáljanak meg iskolát átvenni a kerületben. Az egyház lapunknak eljuttatott közleményében azt is jelezte, közölték a döntést az érintett Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjével, Tolnai Mariannával, illetve az iskola igazgatójával, Farczádi Bencze Tamással.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Imádkozz és tanulj! – Helyzetbe hozzák az egyházi iskolákat, de trükköznek, hogy ez ne legyen egyértelmű (03.25.)
Egyre több állami iskolát vesznek át az egyházak, ám azok többségét nem önálló intézményként működtetik tovább, hanem besorolják egy másik iskolájuk alá. Az így létrejött tagintézmények aránya az elmúlt hat évben rohamtempóban növekedett, az Oktatási Hivatal adatai szerint számuk az 1300-at is meghaladja. A lapunknak nyilatkozó oktatási szakértő szerint ezt a trükköt azért alkalmazzák, hogy a statisztikákban ne legyen annyira feltűnő a sok fenntartóváltás.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)

Egy zuglói iskolát is egyházi kézbe vennének (03.30.)

A birtokunkba került levél szerint az egyház azért választotta épp a városligeti iskolát, mert a kerületben több olyan görög nemzetiségű, orthodox vallású család él, akinek gyermekei korábban hozzájuk jártak, vagy még most is oda járnak. “Másrészt az egyház olyan iskolahálózatot kívánna fenntartani, amelynek támogatásával a meglévő magas színvonalú oktató-nevelő tevékenység mellett további és távlati lehetőségeket biztosítana, pl. ösztöndíjrendszer, külföldi cserediák-kapcsolatok bővítése, a görög kultúra és nyelv megismertetésének lehetősége” – írják. Április 4-én fórumot tartanak, ahol a szülők személyesen is találkozhatnak az egyház képviselőivel.
(Forrás: abcug.hu)

 

 

3. Új NAT

Jókai Mór és a gyermekeink (03.28.)

A minap az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos nyilatkozott a tervezett reformokról (Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait − Index, 2017. március 23.). Nem tudom, miért mindig Jókai Mór a tanügyi reformerek első számú közellensége, de a miniszteri biztos is őt ebrudalná ki a tantervből. Én pedig ilyenkor begurulok, mert másokkal ellentétben úgy érzem, rengeteget köszönhetek Jókai Mórnak. És mindig fölteszem a kérdést: miért nem jó az a klasszikus modell – természetesen a mai korra szabva –, amely évszázadokon keresztül a maximális teljesítményt hozta ki a diákokból?
(Forrás: Magyar Idők)

Tele vannak az iskolák szorongó, nehezen kezelhető, fegyelmezetlen gyerekekkel (03.28.)

A családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés (CSÉN) a NAT kiemelt fejlesztési területei közé tartozik. A kerettanterv szakmai hátterét és módszertanát a Népesedési Kerekasztal CSÉN Munkacsoportja dolgozta ki, dr.Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus, családterapeuta és Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes a Boldogabb családokért családi életre nevelés program szakmai felelősének vezetésével. Ezt követően az új NAT iránymutatásával összefüggésben 2012-ben a Károli Gáspár Református Egyetem akkreditáltatott egy negyvenórás pedagógus továbbképzést

 

 

4. Oktatáspolitika

Visszatáncolt a kormány: a 9 osztályos iskola csak "egy alternatíva, egy lehetőség" (03.28.)

A kormány döntést nem hozott, csak „szabad utat engedett annak, hogy erről beszéljenek a köznevelési kerekasztalon és egyéb fórumokon is” – mondta a kilenc évfolyamos általános iskola ötletéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
(Forrás: Eduline)

Miniszteri biztos: jöhet az e-tanterv (03.28.)

A miniszteri biztos finn, angol, szingapúri és észt példák nyomán azt hangoztatta: e nemzetek alaptanterveiből a magyar viszonyokra azon részeket lehet alkalmazni, amelyek ezekben közösek, korszerűek és "illeszkednek a hagyományainkhoz". Ezek alapelvei, hogy mire és hogyan készítsen fel az iskola, és egységes rendszerként kezeli a köznevelést az óvodától a felsőoktatás végéig – fűzte hozzá.
(Forrás: Eduline)

 

 

5. Kritikus megnyilvánulások

Daróczi Gábor: A kormányzat cinikus és gyáva március 28. 11:52 – szerző: Ónody-Molnár Dóra (03.28.)

Ezt az iskolát senki nem akarja a településen, ennek, a szegregáció ténye mellett, a rettenetes teljesítménye az oka. Ha viszont senki nem akarja, minek rengeteg hazai vagy pláne EU-s pénzből fenntartani? Mindenki választhat majd, kivéve azt a kevesebb mint öt-tíz roma szülőt, akiket odakényszerítenek? Ez hogy fér össze a miniszter ígéretével és az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárással? A kormányzati cinizmus szembeötlő annak kapcsán is, hogy az iskolaigazgatóra akarják hárítani a döntést, miközben az igazgatóknak szinte semmire sincs jogkörük.
(Forrás: 168 óra)

 

 

6. Civilek

Az Emmi elé ültek a Tanítanék tüntető aktivistái (03.30.)

A tiltakozók tábláin "Jogsértő érettségi 2017", "#mártírgeneráció", "Semmit rólunk nélkülünk" és "#IstandwithCEU" feliratok olvashatók. A titlakozók egy hangosbemondóban is elmondták, nem akarják, hogy megszűnjön a CEU, szolidaritást vállalnak a most érettségiző szakgimnazistákkal, akik hátránnyal indulnak a más intézményekben érettségiző társaikkal szemben. 
(Forrás: hvg.hu)

Függetlenítenék a pártoktól az oktatáspolitika alapelveit (04.01.)

Tanárok és szülők régi óhaja, hogy az oktatás ügyét függetlenítsék a politikai játszma mindenkori állásától – állítja a Karátson Gábor Kör. Ennek érdekében megtették az első lépést is azzal, hogy a különböző meggyőződést valló pedagógiai szakemberek részvételével konferenciát szerveztek az oktatás helyzetéről, majd az ott elhangzottakból – közös nevezőre jutva – megalkották javaslataikat. Ezeket alább változtatás nélkül közöljük.

Itt van a kormány civil törvényének szövege (04.02.)

Ez az a jogszabály, ami orosz és izraeli mintára regisztrációra kötelezné azokat a magyar civil szervezeteket, amik évente több mint 7,2 millió forint (a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott összeg kétszerese) támogatást kapnak külföldről. Ebbe az összegbe az uniós támogatások nem számítanak bele.
(Forrás: 444.hu)

Prókai Eszter: A súlyos beteg gyerekedet ápolod otthon? Ja, az nem munka (04.03.)

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke, aki maga is súlyosan sérült gyereket nevel otthon, szülőtársaival évek óta küzd azért, hogy változzon a helyzet, és a kormány tegyen valamit a jelenlegi, méltatlan helyzet megszüntetéséért. A Költségvetési Felelősségi Intézettel kiszámolták, hogy az államnak most havi nettó 97 ezer forintjába kerül egy súlyosan sérült gyerek gondozása bentlakásos intézményben. Ha a kormány megemelné az ápolási díjat havi nettó 97 ezer forintra, akkor ez összesen évente 6,1 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. (Ezt 12 ezer főre számolták ki, és úgy kalkuláltak, hogy a havi ötvenezer forintos többlet jövedelmet az érintett háztartások fogyasztásra költik). Eddig azonban erre nem jutott pénzt.
(Forrás: abcug)

 

 

7. Pedagógia

Knausz Imre: A közös olvasásról (03.29.)

A közös olvasás azonban kétirányú dolog. A partner csak akkor lesz kíváncsi az én látásmódomra, ha én is kíváncsi vagyok az övére. Sőt: én olvasok a te kedvedért, te olvasol az én kedvemért. Az a pedagógus, aki megveti azt, ami a tanítványainak fontos – a Született feleségektől a kibeszélő show-kig –, és folyamatosan ezt kommunikálja, esélytelen arra, hogy a felvilágosult abszolutizmust megértesse velük. Ha megvetem valakinek a kultúráját, őt magát vetem meg, és fordítva: ha becsülök valakit, hinnem kell abban, hogy van érték abban, amit szeret. A látásmódok kölcsönös cseréje: ez a közös olvasás pedagógiai üzenete.
(Forrás: Tani-tani Online)

Ilyenek a mai gyerekek a tanár szemével (04.03.)

A sok információ és adat koraérettnek tűnő gyerektömeget eredményez szinte minden életkorban, ami képes tévútra vinni akár a szülőket, akár a pedagógusokat. Merthogy nem koraérett, hanem csak annak tűnő gyerekekről van szó! Az ilyen típusú információ nem jelent valós tudást és tapasztalatot, ami pedig a legfontosabb lenne. Saját tapasztalatok kellenének ahhoz, hogy ezek az adathalmazok beépüljenek, a gyerek belső valójává váljanak, azonban kimaradnak azok a folyamatok, amik ahhoz kellenének, hogy ezek az infók belsővé váljanak, hogy a fejlődésüket szolgálják.
(Forrás: Dívány)

 

 

8. Tankönyvek

A Történelemtanárok Egylete válasza az oktatási jogok biztosának kérdéseire (03.28.)

Egyrészt elengedhetetlen a sokszínű, valóban eltérő vélemények tankönyvi megjelenítése, másrészt a forrásokhoz kapcsolódó sugalmazó álkérdés helyett olyan feladat megfogalmazása szükséges, amely alapján a diák a különböző álláspontokról mondhat véleményt, eltérő álláspontok mellett vagy ellen szabadon érvelhet. Harmadrészt a tankönyv történelmileg hiteles definíciókat alkalmazzon és azokat értelmezve/értelmeztetve használja. Negyedrészt a mai politikai szereplőket arányosan és árnyaltan mutassa be. Ötödrészt: a helyzetet súlyosbítja, hogy a tankönyvpiac felszámolásával több, korábban jól használható tankönyv jelenleg nem alkalmazható már.
(Forrás: Történelemtanárok Egylete)

Tankönyvbemutató rendezvénysorozatot indít az EKE-OFI (03.31.)

A rendezvény célja, hogy az érdeklődő intézményvezetők, tankönyvfelelősök és pedagógusok első kézből, a szerkesztők előadásaiból ismerkedhessenek meg a következő tanévre kínált könyvújdonságokkal, ezzel segítséget nyújtva számukra a tankönyvrendelési időszakban. A program szerint a plenáris előadásokat követően öt szekciókban folytatódik a munka (alsós, természettudományi, társadalomtudományi, idegennyelvi és tankönyvrendelési konzultáció). Négy szekcióban külön programrészként – az adott tantárgyakhoz kapcsolódóan – a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) gyakorlatorientált, tankönyvekhez kapcsolódó bemutatására is sor kerül.
(Forrás: Modern Iskola)

Bayer Zsolt: Oktatási jogok (03.29.)

Ugyan vajon mi baj lehet egy 2015-ös Orbán-idézettel? A hivatalban lévő miniszterelnök, aki amúgy 1988 óta meghatározó alakja a magyar közéletnek, nem szerepelhet egy történelemkönyvben? Esetleg az a baj, hogy a nyugati országok gyarmati múltjáról beszél? Sőt még kritizálja is azt a múltat? De hát volt vagy nem volt gyarmati múltjuk ezeknek az országoknak? Más se volt nekik! És ezt nem lehet kritizálni? Aztán nézzük az utolsót: Gyurcsány Ferenc a privatizáció nyertese. Ezzel mi a baj? Gyurcsány sem szerepelhet a törikönyvben? Vagy ezzel a nyertessel van a baj? Miért? Gyurcsány a privatizáció vesztese lenne? Esetleg az igazság a baj?
(Forrás: Magyar Idők)

Az érthetetlen tankönyvek csak frusztrálttá teszik a gyerekeket
Az iskola csak újratermeli a funkcionális analfabétákat azzal, hogy nem tanítja meg a diákokat rendesen szöveget értelmezni. Ezt a képességet már az óvodában fejleszteni kellene, és negyedik osztály után is szükség lenne a folytatásra. Külön olvasókönyv kéne fiúknak és lányoknak, a pedagógusok pedig ne a magyartanárra mutogassanak, ha a gyerek nem ért meg egy szöveget.
(Forrás: abcug)

 

 

9. Esélyek

Senkinek nem kellenek a balhés, diszlexiás gyerekek
Balhésak, diszlexiások, pszichés betegek, vagy egyszerűen csak furcsák. Az ilyen diákok sokat bukdácsolnak az iskolában, és többnyire azzal szembesülnek, hogy sehol sem látják őket szívesen. Tíz ilyen diák történetét írta meg Kerényi Kata, a Zöld Kakas Líceum tanára, ahová az állami oktatás számára kezelhetetlen gyerekeket veszik fel. A történetekből könyv született, amelyből most ön is olvashat részleteket. 
(Forrás: abcug.hu)

Tízperc követés „Akkor működik, ha a változásra mindkét fél nyitott” (04.04.)

Az utóbbi időben számos megjelenés kísérte a Bagázs Közhasznú Egyesület munkáját, akik olyan megközelítéssel dolgoznak a roma integráció és a felnőttoktatás terepén, amely valóban a hosszú távú változások alapja lehet. Molnár Zsuzsannát, a bagi felnőttoktatás programkoordinátorát kérdeztük arról, milyen az oktatás egy korántsem szokványos környezetben, ahol a cigánytelep szélén elhelyezkedő két konténer jelenti a tudás házát.
(Forrás: Index)

Diszlexiás gyerek nincs, csak hülye és lusta (04.04.)

A BTM, vagyis a beilleszkedési, tanulási és magatartási problémákkal küzdő gyerekek kategóriájába tartoznak a diszlexiások, diszgráfiások és diszkalkuliások, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek az olvasás, az írás vagy a számolás terén. Míg egy sajátos nevelési igényű gyermeket, tehát például egy érzékszervi vagy értelmi fogyatékossággal élő tanulót a Nevelési Tanácsadó gyógypedagógusok kiküldésével fejleszt, addig a diszesek örülhetnek, ha egyáltalán van az iskolájukban fejlesztő pedagógus.
(Forrás: abcug.hu)

 

 

10. Gyermek- és ifjúságvédelem

Csendes feszültség a gyermekvárosban (03.28.)

A kormány tavaly decemberben döntött az intézmény felszámolásáról, szakítva azzal az „1950-es évekből származó szemlélettel", hogy az állami gondozott gyerekek „tömegszerű" intézményekbe nevelkedjenek. A gyerekeket szétszórnák az országban: a tartósan betegek Hatvanba kerülnek, a speciális ellátást igénylő gondozottak pedig Zalaegerszegre és Kalocsára. Nem tudni azt sem, mi lesz a kastély területén élő családok sorsa. Legtöbbjük egykor nevelőként dolgozott a gyermekvárosban, szerződésük szerint életük végéig szolgálati lakásaikban lakhatnak.
(Forrás: Népszava)

Agyrém – "Kékbálnázás" hajszolja öngyilkosságba a tinédzsereket (03.31.)

Több orosz tinédzser öngyilkosságához vezetett már a közösségi médiában terjedő kihívásos játék, a Kék Bálna. A veszélyes próbatételek láncolata már megjelent Nyugat-Európában is – tudósít a döbbenetes esetekről az Euronews.Olyan egyszerűbbekkel kezdődik, mint egy horrorfilm megnézése, vagy felkelés az éjszaka közepén. Később a fiatalnak már kisebb kárt is tennie kell önmagában, például meg kell égetnie vagy vágnia magát. A sorozat végére olyan feladatot kap, amely az életét veszélyezteti, és ha elbukja, meghal. Az ötvenedik nap végén kapott kihívások többsége teljesíthetetlen, azaz egyértelműen a résztvevő öngyilkosságát jelenti.
(Forrás: Népszava)

 

 

11. Pető Intézet

Korrigálja a hibát a kormány, amit a Pető Intézetben követtek el (03.23.)

Felmondtak a Pető Intézet konduktorai, mert felére csökkentenék szabadságukat és megdupláznák munkaidejüket. Lázár János a Kormányinfón erről azt mondta, hiba történt akkor, amikor az új szerződés értelmében egyeseknek többet kell dolgozniuk kevesebbért, ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma korrigálja. A Kormányinfó előtt nem sokkal jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, hogy ombudsmanhoz fordulnak a Pető Intézet konduktorai. Mint mondta, március eleje óta közel tíz konduktor kényszerült elhagyni a Pető Intézetet, miután nem voltak hajlandóak aláírni az új megalázó fizetés- és szabadság-csökkenéssel járó szerződésüket.
(Forrás: 24.hu)

Visszahívják a Pető Intézet konduktorait, akik a megalázó helyzet miatt felmondtak (03.28.)

A Párbeszéd információi szerint a Pető Intézet vezetői a közeljövőben visszahívják a kényszerből távozott konduktorokat, akik ismét a pedagógus bértábla alapján kapják majd a fizetésüket. Úgy tűnik, ezzel sikerül biztosítani a felnőtt ambulancia és a nemzetközi intézet zavartalan működését, és ellátni a több száz sérült gyereket és felnőttet, írja a PM közleményében. A kormánypárti képviselők a Kulturális Bizottságban ma leszavazták és politikai kampánynak minősítették a Párbeszéd azon javaslatát, amely alapján a konduktorok egységes bértábla és egységes szabályok alapján dolgozhatnának a jövőben, mégis sikerült megmenteni a világhírű intézmény két fontos programját.
(Forrás: 24.hu)

Meggondolta magát a Pető Intézet, visszaveszik az elküldött konduktorokat (03.29.)

A konduktoroknak ugyan már felmondtak, de kedd délutánra egy egyeztetésre az elbocsátott alkalmazottakat is visszahívta a Pető Intézet vezetősége, és arról tájékoztatták őket, hogy az intézetet felügyelő kancelláriától a Pető András Főiskolához kerülnek a felnőtt ambulancia dolgozói. Így a nekik kedvező feltételekkel dolgozhatnak tovább.
(Forrás: index)

 

 

12. Külföld

Diákokat szállító busz szenvedett balesetet Svédországban (04.02.)

Peter Nystedt, a helyi katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a buszon 52 felső tagozatos diák és hat felnőtt tartózkodott. A baleset az autópályán, a fővárostól, Stockholmtól 430 kilométerre északnyugatra fekvő Sveg településnél történt – írja az MTI.A Reuters közölte: a legfrissebb információk szerint három ember életét vesztette, és 28-an megsebesültek.A busz egy síközpontba tartott.
(Forrás: Magyar Nemzet)

A lengyel kormány bezúzná a kilencosztályos általánost: a tanárok sztrájkolnak (04.02.)

Országos sztrájkot szervezett pénteken a legtöbb tanárt tömörítő lengyel pedagógus szakszervezet (ZNP), a tiltakozási akcióban a szervezők által közölt adatok szerint az iskolák 37, az oktatásügyi tárca szerint viszont csak az oktatási intézmények 10 százaléka vett részt. A sztrájkot nem támogatta a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás.
(Forrás: Eduline)

Összeállította: Szekszárdi Júlia