Home Faliújság Faliújság / 5.

Faliújság / 5.

2024-10-20

A Civil Közoktatási Platform nyilvános hírlevele
5. szám | 2024. október 1. – október 20.

A Faliújság számainak archívuma ide kattintva elérhető!

🛎️ Becsöngetés

Újabb hónap, újabb Faliújság! Mert a CKP és az oktatás környékén is számtalan dolog történt, amikről érdemes beszámolnunk. A legfontosabb persze továbbra is az, hogy ez a felület létezik, és egyre bővül. Bíztatunk tehát mindenkit, hogy ne maradjon le, és iratkozzon fel a hírlevelünkre az alábbi űrlap segítségével. Ha az oktatás és a CKP legfontosabb híreit szeretnéd egy helyen olvasni – ez a legbiztosabb módja annak, hogy minden információ eljut hozzád.

Vigyétek a CKP és a Faliújság hírét azon ismerőseiteknek, akiket érdekel az oktatás ügye! Örülünk, ha visszajelzéseitekkel segítitek munkánkat. Visszajelzési lehetőség az email-címünkön lehetséges.

📰 Fakultáció

kiemelt témák

Az új tanévvel életbe lépett a kormányzat testnevelési szigorítása, amely megszüntette annak a lehetőségét, hogy a heti öt testnevelésórából kettőről mentesülhessenek azok, akik rendszeres délutáni sportfoglalkozáson vesznek részt. A Szülői Hang részletes beszámolót írt a petíciójukra érkező válaszok alapján.

Átfogó közösségi adatgyűjtést indít a Társaság a Szabadságjogokért. A kérdőív célja a magyar oktatási rendszer aktuális helyzetének feltérképezése. A kérdőív kitöltésére az őszi szünet végéig, november 3-ig van lehetősége az érintetteknek (szülőknek, diákoknak, pedagógusoknak).

📆 Eseménynaptár

a közeljövő eseményei és rendezvényei

Folytatódik az Önfejlesztő Közösségek Projekt, mely különböző témákban, online workshopokon keresztül jár körbe nem csak az oktatás szempontjából releváns témákat. A műhelyfoglalkozásokat a Tanítanék társszervezésében tartjuk meg. Az idei évad második foglalkozása 2024. október 22-én lesz Szülői érdekérvényesítés egy elnyomó rendszerben címmel, a facilitátor Miklós György, a Szülői Hang képviselője. Regisztrálni a Tanítanék honlapján lehetséges.

Szintén az Önfejlesztő Közösségek keretein belül kerül megrendezésre az Életút-döntés vagy életpálya-építés? című workshop, melyet Suhajda Csilla Judit és Juhász Ágnes tart. Az online foglalkozás időpontja 2024. november 6-a 17:00, jelentkezni ide kattintva lehetséges.

2024. október 29-én 18:00-tól mutatják be Paulo Freire Az elnyomottak pedagógiája című könyvét Budapesten, a MERLiN Színház épületében. A megjelenése óta többször, legutóbb 2010-ben betiltott kritikai pedagógiai mű végre magyar nyelven is elérhetővé válik a Bázis Könyvek sorozatában az Open Books és a Tanítanék együttműködése nyomán, Lukács Laura fordításában! Részletek a Facebook-eseményben. Regisztrálni a Tanítanék honlapján, ide kattintva lehetséges.

📆 Korábbi programok

a közelmúlt eseményei és rendezvényei

A Tanítanék tanéves programsorozata, melyet a Finn minta nevű csoporttal indítottak, újabb eseményt tartott 2024. október 17-én. A fórum témája az inklúzió volt az oktatásban, érintve az SNI-s gyermekeket, a tehetséggondozást és a hátrányos helyzetű tanulók segítését.

A programsorozat állandó szakmai vezetői: Tuba Orsolya és Püski Edit (Finn minta). A programsorozat állandó moderátorai: Pilz Olivér és Tóth Bence (Tanítanék Mozgalom) 

A sorozathoz itt lehet csatlakozni.

Október 14-re szervezett nyilvános kerekasztal-beszélgetést a Magyar Pedagógiai Társaság Kalokagathia szakosztálya. A beszélgetés témája a konzervatív, illetve a progresszív pedagógia és ezek viszonya. A beszélgetésen részt vett Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese; Czike Bernadett főiskolai tanár; Knausz Imre ny. intézetigazgató, egyetemi docens és Trencsényi László ny. egyetemi tanár. A beszélgetést Fábry Béla, az MPT Kalokagathia szakosztály elnöke moderálta.

Lezajlott a Dialógus az Oktatásért következő ülése a PostArt Kulturális Színtérben 2024. október 16-án. A beszélgetés témája: Igazi hős… Előadást tartott Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző, az elmúlt időszak áttekintése után a résztvevőknek lehetőségük volt beülni a HŐSÖK asztalához.

Elstartolt az idei Részvétel Hónapja programsorozat, amelyet a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) és partnerei már több mint egy évtizede szerveznek meg. Az ország számos pontján állampolgári csoportok és civil szervezetek csatlakoznak a kampányhónaphoz, hogy bemutassák az általuk képviselt ügyeket és bevonják az embereket munkájukba az aktív állampolgárság fontosságát hirdetve. Az eseményen a CKP is részt vett egy programmal, 2024. október 26-án került megrendezésre a Részvétel Hónapja programsorozat keretein belül az Együtt a fenntarthatóságra nevelésért! című foglalkozás, mely tavaly már az Önfejlesztő Közösségek Projekt keretein belül online workshop formájában is debütált. Az ezúttal élőben tartott foglalkozás Victor András és Saly Erika facilitásával az ELTE PPK épületében került megrendezésre. Az esemény felvétele hamarosan elérhető lesz a CKP youtube csatornáján.

📓 Szorgalmi

  • A Szülői Hang, mely a CKP tagszervezete, egyedüli magyar szülői szervezetként tagja lett az European Parents Association-nek. A tagság további, hasonló profilú európai csoportokat tömörít.
  • Felkerült és olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban a CKP oktatáspolitikai kiadványa, a Szükséges és lehetséges.

👓 Tantestület

a Civil Közoktatási Platform szervezeti hírei

A Tanítanék szervezésében a CKP Alapítvány a Tanszabadságért elnöke, Juhász Ágnes tartott továbbtanulási tájékoztatót a középiskolába készülő gyerekek szüleinek és tanárainak 2024. október 8-án. A tájékoztató felvétele hamarosan felkerül YouTube-csatornánkra.

Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője adott átfogó interjút a Nők Lapja Café oldalának. A riport részletesen kitér az iskolai egyenlőtlenségek okaira. Rakita Vivien riportja ide kattintva olvasható.

A CKP véleményezte a Belügyi ágazatokat érintő törvénymódosítás című jogszabálytervezetnek A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény 67. és 75. §-át módosító 72. és 73. paragrafusait. A részletes vélemény ide kattintva olvasható.

A CKP közérdekű adatigénylést nyújtott be a Miniszterelnökségnek az ukrán menekültek szállástámogatásának megvonásával kapcsolatos intézkedés kapcsán. Az alábbi kérdéseket tettük fel: hány embert érintett az augusztus 21-én érvénybe lépett, a szállástámogatások korlátozására vonatkozó intézkedés? Az érintettek közül hány a kiskorú, hány a 6 éven aluli és hány a kisgyermekes anya? Hány méltányossági kérelem érkezett be A méltányossági kérelmek közül hányat fogadtak el? Az elutasított kérelmek közül hány olyan volt, amely gyermekeket is érintett? Az elutasított kérelmek közül hány olyan volt, amely kisgyermekes anyákat érintett Lehetőséget biztosítottak-e, illetve szándékoznak-e lehetőséget adni a
méltányossági kérelem benyújtására a július 10.-i határidőn túl is? A Miniszterelnökség válaszában kifejtette, hogy a vonatkozó jogszabályváltozás megközelítőleg 2600 személyt érintett, összesen 1486 méltányossági kérelmet nyújtottak be, melyből 284-et jóvá is hagytak. A Miniszterelnökség az adatokról nem vezet nyilvántartást az általunk kérdezett demográfiai adatok alapján, hiszen az adatkezelő nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására. Ugyanakkor a veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek
elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről
szóló 104/2022. (III. 12.) Korm. rendelet 18. §-ának (3) bekezdése egyértelműen meghatározza a méltányossági kérelem benyújtására vonatkozó jogszabályi határidőt, mely 2024. július 10. napja.

Az Európai Unió támogatási programjait monitorozó bizottságok ülésére a TASZ bizottságban részt vevő képviselője bevitte a CKP észrevételeit a jogszabály-véleményezések formális voltáról, az antidiszkriminációs törvény hibáiról, az utánkövetések és a kisiskolák átszervezését megelőző egyeztetések hiányáról. A kisiskoláknál a csúszást elismerve komoly egyeztetést ígértek, a többi kérdésben további párbeszéd következik.

🔖 Utolsó óra

egyéb fontos megjelenések, amik nem fértek bele a korábbi kategóriák egyikébe sem

A Belügyminisztérium kérdőívben kéri ki a telefontilalommal kapcsolatos véleményeket, a megkérdezettek között a tanárok, illetve az első osztályos gyerekek szülei vannak. A Szülői Hang, illetve a PDSZ részletesen véleményezte a szerintük manipulatív kérdőíveket.

Magyar közgazdászok kiszámolták: rosszabbul teljesít az az iskola, ahol szegregált osztályokban tanulnak a diákok. A témában Kende Ágnes jelentetett meg cikket a Quibit oldalán.

Tanári szoba

Impresszum

A hírlevelet összeállította: Csernai Mihály | Felelős szerkesztő: Juhász Ágnes
Kiadja a CKP Alapítvány a Tanszabadságért.
Amennyiben lehetőségében áll támogatni a működésünket, az alábbi számlaszámon megteheti: 16200010 – 10134339.

Honlap: http://www.ckpinfo.hu | E-mail: ckp.faliujsag@gmail.com

Feliratkozás

2024. október 1 – 20.